A kis változtatás, mellyel megelőzhetjük a prosztatarák kialakulását

Már egy kevés fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét és a veszélyeztetettséget.

Január 30-án, a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban jelent meg egy beszámoló arról a kutatásról, ami rámutat: a férfiak esetében már egy kevés edzés is képes csökkenteni a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az összegzés szerint az aerob erőnlét 3%-os – vagy annál magasabb – éves növekedése a prosztatarák kockázatának 35%-os csökkenésével jár.

A kis változtatás, mellyel megelőzhetjük a prosztatarák kialakulását

A kutatócsoport vezető szakértője, Dr. Kate Bolam, aki egyébként a stockholmi Svéd Sport- és Egészségtudományi Iskola GIH kutatója elmondta:

Javítani kell a felnőtt férfiak szívének és respiratorikus rendszerének kondícióját, ezzel ugyanis csökkenthető a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy már korábban is készült számos kutatás, ami arra jutott, hogy a fizikai aktivitás hatékonyan képes csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Azt viszont nem vizsgálták kellően, hogy milyen összefüggés áll fenn a fittség és a prosztatarák kialakulása között – egészen mostanáig.

A kutatásról

A vizsgálat során közel 58 ezer férfi adatait vették alapul, amelyhez az országos foglalkozás- és egészségügyi adatbázisban szereplő nyilvántartást használták. Ebben szerepeltek adatok a fizikai aktivitásra, az életmódra és a BMI-re vonatkozóan egyaránt. A vizsgálatba bevont férfiakkal legalább két kardiófitnesz-tesztet végeztettek el – ezekhez szobakerékpárt vagy pedálozást alkalmaztak.

A kutatók aztán csoportokra osztották a férfiakat: az egyiket azok alkották, akiknek a szívük fittsége évente legalább 3%-ot javult, a következőt azok, akiknek több mint 3%-ot esett, a harmadik csoportba pedig a stagnálók tartoztak. Ezután egy átlagosan hétéves nyomon követési időszak következett, amely során körülbelül 600 férfinál diagnosztizáltak prosztatarákot, és közel 50-en haltak meg a betegségben.

Az eredményekről

A vizsgálatok eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek a kardiofitnesz-szintje évről évre nőtt, 2%-kal alacsonyabb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek az edzettsége nem nőtt vagy csökkent.

De a kutatók továbbmentek: az egyes csoportokat közelebbről is megvizsgálták, és azt találták, hogy az első csoportba tartozó férfiaknál 35%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki ez a halálos betegség, mint azoknál, akiknek a fittsége csökkent.

A kutatás eredményei tehát igen erős motiváló tényezőt jelenthetnek azon férfiak számára, akik egyelőre csak tervezgetik, hogy hamarosan elkezdenek edzeni.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek