A paradicsom titokzatos összetevője

Lecsóra fel! Tudtad, hogy a paradicsomban található likopin antioxidáns hatása sülve-főve jobban érvényesül?

A paradicsom „különös ismertetőjegye” a likopin, amely fontos antioxidáns, bizonyítottan hatékony a különböző daganatok, köztük a prosztatarák megelőzésében, kezelésében és nem mellesleg ő felelős a paradicsom gyönyörű színéért is.

Dietetikusként és háziasszonyként lelkes hirdetője vagyok az idény szerinti zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának. Amellett, hogy sok főzeléket eszünk, ellenálló-képességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy nyersen is fogyasszuk ezeket. A vitaminok némelyike, különösen a növényekre jellemző C-vitamin egy része hőkezelés hatására elvész. A paradicsomban lévő likopin azonban kivételt képez, hiszen feldolgozott formában, sülve-főve és zsiradékkal együtt fogyasztva jobban hasznosul, mint nyers formában. Jó tudni, hogy az érettebb paradicsomok több likopint tartalmaznak, ezért ha házilag teszünk el passzírozott paradicsomot, paradicsompürét, ketchup-ot, várjuk meg, amíg szép pirosak lesznek a kertben a paradicsombogyók, ha pedig vásároljuk, figyeljünk rá, hogy érett példányokat válasszunk!

De mire való ez a furcsa nevű anyag?

A likopin növényi színanyag, antioxidáns, gyökfogó vegyület, ami annyit jelent, hogy képes megkötni a „kártékony” szabad gyököket. A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos betegségek kialakulásáért. A likopin hatásosságát többféle daganat megelőzésével sikerült kapcsolatba hozni, a prosztatarák megelőzésében és kezelésében egyértelműen igazolódott hatásossága. Nyilvánvalóan a likopin, nemcsak a piros paradicsom kizárólagos összetevője, más piros színű növények ugyancsak tartalmazzák. A gyümölcsök közül a görögdinnyében, a piros grapefuitban is megtalálható, de jellemzően ezeket nyersen esszük, így csak kevés szívódik fel belőlük. A csipkebogyó sok likopint tartalmaz, hőkezelve is fogyasztjuk, viszont csekély mennyiségben és alkalomszerűen. A likopin-verseny egyértelmű nyertese a piros paradicsom és a belőle készült ételek, élelmiszerek: a paradicsompüré, a paradicsomszósz, a pizzaszósz, a ketchup.

A likopinban gazdag étrend megvalósítása szerencsére nem okoz nehézséget, mind a hazai, mind a népszerű mediterrán konyha bővelkedik paradicsomos ételekben. Fogyasszuk őket minél gyakrabban, akár naponta is!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...