Ötletek padlizsánhoz

Nagyon olcsón kapható mostanra a padlizsán, ihletet adunk, miket készíts belőle - ne csak padlizsánkrémet!

Már minden zöldségespulton ott hevernek a sötétlila padlizsánhengerek és elképesztően olcsó áron kínálják magukat megvételre: az augusztus-szeptember igazi szezonja a tojásgyümölcsnek. Nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, csökkenti a koleszterinszintet, javítja az emésztést, fenolsavai védenek a szabad gyökök ellen, valamint rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Energiatartalma rendkívül alacsony, tíz dekában 25 kalória akad, így fogyókúrázóknak is nyugodtan ajánlható.

Nem az a kérdés, hogy mi mindent állíthatunk elő belőle, inkább mi az, amit még nem. Jó, fagyiként például még nem próbáltuk, de töltve, főzve, sütve, pürésítve egészen biztosan. Ez utóbbi padlizsánkrém formájában manifesztálódott, erről már mi is írtunk, semmi ördöngösség nincs benne, mégis az egyik legkedvencebb vacsoránk nyáron, pirítósra kenve, sok zöldséggel.

A padlizsánt megtölteni ugyanazt a metódust takarja nagyjából, mint a cukkini esetében: általában darált hússal történik vagy kizárólag zöldségekkel, besamellel, netán tejföllel, de mindenféle egyedi ötlet bevethető, házilag főzött, sűrű paradicsomszósz is jöhet.

A sült padlizsán persze szabad tűzön lesz a legfinomabb, kissé füstös ízt adva az ételnek. Ha karikára vágjuk, akkor serpenyőben, fűszerekkel is nagyon finom lesz, az olívaolaj különösen jót tesz a padlizsánnal. A keleti fűszerekre ugyanez igaz, nagyon jól illeszthetők a lila gyümölcs viszonylag semleges ízéhez, úgyhogy bevethető a római kömény, fahéj, koriander is bátran.

Másik javaslatunk a zakuszka, ami egy erdélyi, paprikával összesütött zöldségkrémet jelöl, s amit bátran el tudunk tenni dunsztolás után télire is. De a rakott padlizsánról sem érdemes elfeledkezni, a muszaka könnyen elkészíthető ebéd vagy vacsora bármikor.

Az Itt a szezon rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...