Öt tipp a hatékony zsírégetéshez!

Lassan véget ér a január, ideje nekiállni ledolgozni az ünnepi lakomák eredményeit. Olvassátok el edző szakértőnk tippjeit a hatékony zsírégetésről!

Aerobik, futás, spinning, zumba, tánc, gyaloglás, biciklizés, túrázás. Csak néhány sport azok közül, amit rendszeresen a leghatékonyabb zsírégető edzések közé sorolnak.

Nézzük, hogy valóban így van-e!

1. Melyiket válasszuk?

Szerencsére a fent említett mozgásformák mindegyike alkalmas rá, hogy edzés során a szervezeted valóban a zsírraktárakból nyerje a számára szükséges energiát, de ahhoz, hogy tényleg hatékony legyen az edzésed, a mozgásforma helyes megválasztása csak fél siker. Oda kell figyelni a részletekre is. Ha fogyni szeretnél, építs be a hétköznapjaidba, minimum heti három kardio edzést!

Olvastad már?

Kezdd újra bátran!

2. Ne pörögj fel túlságosan!

Fontos, hogy edzés közben ne hajtsd túl magad és ne kapkodj levegő után, szervezetünknek ugyanis oxigénre van szüksége ahhoz, hogy a raktározott zsírt fel tudja használni energiaforrásként. Bármilyen sportot is választasz, fontos, hogy megfelelő intenzitással végezd. Amennyiben te fogyni szeretnél, és a felesleges kilókat a zsírraktáraidból szeretnél leadni, akkor közepes intenzitású edzéseket érdemes választanod. Ez a maximál pulzusod 60-70%-a közötti értéket jelenti, amit egy jó minőségű pulzusmérő órával EKG pontossággal meg tudsz határozni.

3. Adj időt!

Napi 20 perc kimerítő futás nem éppen a leghatékonyabb választás, ha fogyni szeretnénk. Olyan sportot válassz, amit hosszú időn keresztül tudsz megállás nélkül végezni. A szervezetünk ugyanis okos és persze a raktározott zsírnak is megvan a maga szerepe. A zsírokat ínséges időkre tartalékolja a szervezetünk, éppen ezért az energiafelhasználás során először a szénhidrátokból nyeri a szükséges energiát és csak utoljára fog a zsírraktárainkhoz nyúlni. Ez pedig időigényes folyamat. Szánj legalább egy órát az edzésedre.

4. Figyelj a légzésre!

Most már tudod, hogy a zsírégetéshez elengedhetetlen, hogy edzés közben folyamatosan megfelelő mennyiségű friss oxigén jusson a szervezetedbe. Érthető tehát, hogy az edzésed sokkal hatékonyabb lesz akkor, ha mozgás közben ügyelsz a légzéstechnikára is. Így elkerülheted, hogy légszomjad legyen, és idő előtt kifulladj. Bármilyen mozgást választasz, törekedj az egyenletes, ritmikus légzésre edzés közben is. Ügyelj rá, hogy az orrodon keresztül szívd be a levegőt és a szádon fújd ki.

5. Pótold a folyadékot!

Edzés előtt, mozgás közben és persze utána is nagyon fontos, hogy pótold a folyadékot. Amennyiben ezt nem teszed meg csökkenni fog a teljesítményed, ráadásul az izommunka hatékonysága akár 20-30%-al is rosszabb lehet, ha viszont folyamatosan pótolod a folyadékot, lassítani fogod a testhőmérsékleted megemelkedését, a szív- és érrendszer kimerülését, éppen ezért jóval hosszabb ideig leszel képes közepes pulzus tartományban edzeni.

Biztos lehetsz benne, hogy sokkal tartósabban tudod ledolgozni a lángos és a hekk okozta zsírpárnákat, ha edzés közben odafigyelsz a fentiekben felsoroltakra. Hogyha mégis elbizonytalanodnál, keress fel egy edzőt, aki segít neked megszabadulni a nyaralás közben felcsúszott plusz kilóktól.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?