Őszi kedvenc: szüreti képviselőfánk-torta

Még mindig tart a szüret: csípjük el az utolsó szőlőszemeket, és az Ízemlékek bloggerének, Hossó Anitának a segítségével készítsük el ezt a mennyei, krémes, őszi finomságot!

Beköszöntött az ősz, és vele a szüret időszaka! Ez az égetett tésztából készült, vaníliakrémmel rétegzett, piros- és zöld szőlőszemekkel díszített torta méltó jutalma lehet a szüreti munkákban megfáradtaknak. Ebben a leírásban a képviselőfánk készítésétől ódzkodók is találnak néhány támpontot, így bátran belevághatnak a sütésbe!

Hozzávalók a szüreti képviselőfánk-tortához

Az égetett tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír vagy vaj
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 5 db tojás

A vaníliakrémhez

  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,5 tasak (9 lap) zselatin

A díszítéshez

  • kb. 50 dkg piros és fehér szőlő
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló, ha szükséges
  • szóráshoz: porcukor

Elkészítés

Az égetett (forrázott) tésztalapok és fánkok elkészítése

  1. Öntsünk 2 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a zsírt (vajat), meg egy csipet sót. Ha a zsír (vaj) elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (1-2 perc).
  2. A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, kézi robotgép dagasztóspiráljával mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Akkor jó a tészta, ha egy kis mennyiséget a két ujjunk közé véve, nem túl lágy szálat tudunk kihúzni belőle. Ha nem ezt tapasztaljuk, akkor még egy 6. tojást is adjunk hozzá.
  3. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz. Egy 26 cm átmérőjű fém tortalapot – sütőpapírra helyezve – körberajzolunk, egy nagy tepsibe simítjuk a sütőpapírt, a tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a papírra – a kör szélétől kb. 1-2 cm-rel beljebb – kis fánkokat nyomunk egymás mellé, fánkkoszorút készítünk.
  4. Kb. 25-30 perc alatt süssük aranysárgára. Ahhoz, hogy jól sikerüljön a képviselőfánkunk, fontos betartani pár szabályt. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 15 percben, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél (180 fok) ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkkoszorút, és rácsra helyezve hűtsük ki.
  5. A maradék tésztából süssünk 2 db 26 cm átmérőjű lapot: egy fém tortalapot megpöttyözünk zsiradékkal, sütőpapírt helyezünk rá, és erre simítjuk a maradék tészta felét. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezt még egyszer ismételjük, és a lapokat is rácsra helyezve hűtsük ki.

Illatos, ananászos-narancsos linzertorta a Sünis kanáltól >>

  1. Amíg hűlnek, megfőzzük a vaníliakrémet. A zselatinlapokat 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, a cukor 2/3-ával keményre felverjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (4 dl) forrni tesszük a vaníliarúd kikapart belsejével.
  2. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a liszttel, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék hideg tejet, és keverjük csomómentesre. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a felpuhított zselatinlapokat, hagyjuk kicsit hűlni. Majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot is.
  3. A torta összeállítása előtt megmossuk a szőlőfürtöket, leszemezgetjük, és hagyjuk lecsöpögni.

A torta összeállítása:

  1. Az egyik tésztakorongot egy tortatálra helyezzük, rásimítjuk a vaníliakrém felét, majd megszórjuk fehér szőlőszemekkel. Következik a másik lap, újból krém, végül piros szőlőszemekkel rakjuk ki.
  2. Erre ráhelyezzük a fánkkoszorút, és pár órán át a hűtőben dermesztjük.

Díszítés:

  1. 2 dl tejszínhabot kemény habbá verünk (a habfixálóval), majd csillagcsőrös habzsákba szedve, bevonjuk vele a torta tetejét. A kétféle színű szőlőszemekkel díszítjük. Végül a fánkkoszorút porcukorral meghintjük.

Szüreti pincepörkölt Grétitől >>

A rovat további cikkei >>

Hossó Anita receptjei a NoSaltyn >>

Hossó Anita blogja, az Ízemlékek >>

Az Ízemlékek a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?