Ősz gombamódra

Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.

Világviszonylatban a legelterjedtebb gombafajta a csiperke, melynek legcsodálatosabb változata a nagyfejű barna csiperke, másnéven portobello gomba. Robosztus íze, húsos textúrája miatt igen közkedvelt. Nagyszerűen süthető, tölthető. A krémlevesének nagyszerű állagot ad. Grillezve fantasztikus, csak tegyük rá a rácsra, és kenjük meg egy kevés fokhagymás vajjal.

Portobello gombaleves recept

Minap családomnak egy egyszerű gombaételt, portobello gombalevest készítettem belőle. A neten barangolva, miközben az eredeti francia gombaleves receptjét, pontosabban a hozzávalók arányait kerestem, találtam rá erre az izgalmas levesre. Rögtön összeállt a fejemben a folyamat. Mivel előző nap úgyis húsleves volt ebédre, és maradt belőle egy kevés, csak leszűrtem a levét, és ezzel öntöttem fel a póréval párolt gombaszeleteket. Ennek a levesnek a pikantériáját a belelöttyintett fehérbor vagy sherry adja. Kötelező kipróbálni!

Portobello gombaleves

A gombát ne hámozzuk meg! A legértékesebb táp- és ízanyagai ugyanis épp a kalap héja alatt rejlenek. Felhasználás előtt papírtörlővel, vagy ha kicsit földesebb, késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges csúnyább részt vágjuk le, majd folyó víz alatt öblítsük át. Közvetlenül a felhasználás előtt mossuk, ne áztassuk, gyorsan megromlik, elszíneződik, és kioldódnak belőle az értékes tápanyagok. Ugyanakkor, ha megszívja magát vízzel, akkor elkészítés közben nehéz lesz elpárologtatni róla.

Gombapaté uborka-chutneyval recept

Általában mindenhol a fehér csiperke fajtát árulják, nekem a barna vagy sötét kalapos sokkal inkább bejön. Ráadásul két-három nappal tovább is eltartható, mint világos társa. Úgyhogy most a hétvégi gombapaté is ebből készült. Általában többféle fajtát mixelek össze, de ahogy sejtettem, nem vette észre a család a változtatást. Amikor rozskenyérre kenték a krémes gombát, és rápakolták az uborkachutneyt, nem tűnt fel nekik a turpisság.

Gombapaté uborka-chutneyval recept

A házi paténak párja nincs. Sokszor próbálkoztam már bolti verziókkal, meg sem közelítik a mi kedvencünket. Ebből nagykanállal ken mindenki a kenyerére!Pár napja vettem egy nagy kosár szilvát, úgyhogy jövő héten nagy sütizést csapunk belőle. Addig is keverjük-kavarjuk a gombából készült különböző finomságokat!Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek