Oroszországból szeretettel

Októberben beköltözött Oroszország a 8. kerületbe, stílusosan a palotanegyed szívébe, a Lőrinc pap térre. Kvasz, szeljodka, borscs és szirnyiki - ebéd a Matrjoska Bisztróban.

Rég nem jártam már a Lőrinc pap téren, pedig a szomszédban nőttem fel, sőt, sokszor üldögéltem a téren a templom előtt. Azóta persze sok minden megváltozott, a Darányi palotát, mint ahogy a környék nagy részét is, felújították, az aljába pedig egy új étterem, a Matrjoska Bisztró költözött.

Az október elején megnyitott Matrjoska konyháját saját bevallásuk szerint az orosz, illetve a magyar konyha hagyományai, de más nemzetek bisztrókultúrájának ételei is meghatározzák. Azt kell mondjam, hogy amikor először hallottam az étteremről, az első gondolatom az volt, hogyNa végre! Végre valami friss, valami új, valami "idegen". Azt már csak mellékesen jegyzem meg a név és a logó kapcsán, hogy egy időben gyűjtöttem is ezeket ajátékszereket. Ezek után nem meglepő, ha azt mondom, hogy elég nagy elvárásokkal indultam útnak a Matrjoska felé.

Belépve meleg, otthonos érzés fogott el, csupa fa, csupa meleg szín, hívogató környezet. Az előteret uraló pult, a falra festett orosz kultúrát bemutató képek, a lámpák, a berendezés összhangja mind-mind azt sugallja, hogy egy jól átgondolt enteriőrrel van dolgunk. A kedvencem a hátsó részben található nyírfaerdő, melynek fái Tahiból, egy faiskolából érkeztek, így menekülve meg a pusztulástól. A székeken természetesen a már jól ismert logó köszön vissza, helyet is foglaltunk gyorsan, hogy kezdődhessen a lényeg.

Az étlap bisztró konyhához illően szellős, jól áttekinthető, semmi zsúfoltság, mégis úgy érezzük, hogy jól bemutatja az étterem ars poeticáját. Természetesen több tradicionális orosz fogás is szerepel rajta, de ha másra vágynánk, akkor találunk marhapofát szaftos tarhonyával, fogasfilét, vagy báránycsülköt is. Az ételek mellett az italokban is megjelenik az orosz vonal. A hangulatot teljességgel átélve, a szomszéd asztalnál ülő társaság érkezésünk óta már a második vodka-kört rendelte, mi viszont, ebédidő lévén, azért ennyire nem húztunk bele. Helyette kvászt, egy erjesztett gabonaitalt, és egy tárkonyos üdítőt, a smaragdzöld színű tarhunt rendeltünk.

Az ételek között egy erős orosz vonalat igyekeztünk tartani, ezért kezdésnek természetesen Borscs levessel és egy Szeljodka, burgonya, hagyma hármassal indítottunk. Az ételek hamar meg is érkeztek. A leveshez érkező tejfölt, fokhagymát és vajas kenyeret először kissé értetlenül szemléltük, de a személyzet gyorsan a segítségünkre sietett és elmesélte nekünk, hogy a Borscsot tejföllel és mellé fokhagymás, vajas fekete kenyérrel szokás enni. A levesnek méltó párja a pácolt hering, mind a kettő tökéletes indításnak bizonyult.

A folytatásban is egy orosz specialitás, a Pelmenyi következett, ami egy darált hússal töltött, főtt tészta vajas szósszal. Némiképp letérve a kijelölt ösvényről, pusztán kíváncsiságból, rendeltünk egy marhapofát is, szaftos tarhonyával és savanyított zöldségekkel. A pelmenyi-élményt sajnos nem éreztem a sajátomnak, de erről semmiképp sem az étel tehet, a töltött tésztákkal nem vagyok nagy barátságban.

Ellenben a marhapofa.. Nos, azt kell mondjam, hogy ez a fogás lett a legmeghatározóbb pontja az ebédnek. A hús csodásan lágy, omlós, a szaftos tarhonya és a savanyított zöldség pedig tökéletes kiegészítői ennek. Már az első falat után megfogalmazódott bennem a visszatérés gondolata.

A személyzet kedves, segítőkész, mégis épp csak annyira van jelen, amennyire szükséges. A szomszédos asztalnál folytatódó vodka-körbe mi még egy nyírfalével csatlakoztunk be, ami épp annyira finom volt, mint az azt megelőző kvász.

Zárásként az étlapon található mindkét desszertet kipróbáltuk. Én úgy számoltam, hogy a csokoládé variációk fognak majd felülkerekedni, azonban a szirnyiki, túrós lepény vaníliaöntettel és körtével végül győzedelmeskedett. Annyira könnyű és jól összerakott volt ez a desszert, hogy a lehető legjobb zárásnak bizonyult.

Az ételek kapcsán fontos megjegyezni, hogy nemcsak ízvilágban, hanem ár-érték arányban is nagyon jól szerepelnek, így bátran ajánlom mindenkinek a Matrjoska meglátogatását. Az előételek 1000 forint környékén, a főételek 1800-2800 forint között, a desszertek pedig 900 forintos áron vannak. A konyha pedig 12:00 és 15:00, illetve 18:00 és 22:30 között működik. Mi biztosan visszatérünk, már csak azért is, hogy egyszer stílusosan, mi is vodka körrel indíthassuk a vacsorát.

A Matrjoska Bisztróról bővebb infókat itt találsz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.