Önételrajz – Kulka János szakácskönyve

Gyönyörű fotók és egyszerű, de annál nagyszerűbb ételek receptjei, valamint Kulka János személyes történetei, melyek mind a közös evéshez, főzéshez kapcsolódnak... ez az Önételrajz című szakácskönyv, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

„Egyáltalán nem akartam szakácskönyvet írni. Önéletrajzot meg pláne nem. Nem szeretem, ha faggatnak, ha a magánéletemről kérdeznek, nem szeretek interjúkat adni. Folyamatosan kontrollálom magam, mérlegelek, óvatoskodok. De ha ételekről, főzésről, evésről van szó, felszabadulok, önfeledten osztom meg bárkivel a főzés, az evés örömét” szól a sokat ígérő Előszó első bekezdése, és tényleg kivételes alkalom, hogy Kulka János bepilllantást enged a privát szférájába. Ízes, életszagú sztorik ezek, melyek emlékezetes helyekhez, emberekhez kötődnek, és átvezetnek egyik receptről a másikra.

A könyv ötlete egy emlékezetes, főzéssel töltött nap után fogant meg a színészben, az egyik hazai gasztromagazin stábjával készítettek közös anyagot. Ez a pár óra annyira megindította, hogy arra gondolt, úgyis rengeteg helyen lakott, evett már, jó lenne körbejárni az országot és megismertetni másokkal azokat a konyhákat, ahol szívesen falatozik a mai napig. Ellátogatott az Ipolyságba, innen a juhtúrós galuska imádata, Fonyódra, ahova rengeteg gyerekkori nyár emléke húzta vissza, Szegedre, a fiatal évek színhelyére. Villány, az Őrség és a budapesti évek, a színházi büfé, Horvátország is szerepelnek a könyv fejezeteiben.

A színész kedvenc receptje egyértelműen a lecsó túrós csuszával, szilvásgombócot viszont a könyv kedvéért készített először kitörő sikerrel. A kész könyvet először nem is merte kézbe venni, szinte sokkolta a tudat, hogy valami kézzel foghatót, megváltoztathatatlant hozott létre. Aztán persze a kezdeti megrökönyödés alábbhagyott és János szerte az országban promotálja a könyvet, ami akár szuper karácsonyi ajándék is lehet a fa alatt! Kulka János egy ideje a paleo-étrendet követi. „Rájöttem, lehet élni tészta és kenyér nélkül, persze nem könnyű… Sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, a húsfélék, amiket nagyon szeretek, például a szalonna, a kolbász és társai mind-mind jöhetnek. Az a legjobb, hogy minden receptet át lehet írni paleo-barátra. Ez pedig még inspiráló is."Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik kedvelik Kulka Jánost, a színészt, akik kedvelik a finom ételeket, és akik szívesen megismerik Kulka Jánost, az embert, a szakácsot is. (x)Fotó: Pixeltaster

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.