Önételrajz – Kulka János szakácskönyve

Gyönyörű fotók és egyszerű, de annál nagyszerűbb ételek receptjei, valamint Kulka János személyes történetei, melyek mind a közös evéshez, főzéshez kapcsolódnak... ez az Önételrajz című szakácskönyv, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

„Egyáltalán nem akartam szakácskönyvet írni. Önéletrajzot meg pláne nem. Nem szeretem, ha faggatnak, ha a magánéletemről kérdeznek, nem szeretek interjúkat adni. Folyamatosan kontrollálom magam, mérlegelek, óvatoskodok. De ha ételekről, főzésről, evésről van szó, felszabadulok, önfeledten osztom meg bárkivel a főzés, az evés örömét” szól a sokat ígérő Előszó első bekezdése, és tényleg kivételes alkalom, hogy Kulka János bepilllantást enged a privát szférájába. Ízes, életszagú sztorik ezek, melyek emlékezetes helyekhez, emberekhez kötődnek, és átvezetnek egyik receptről a másikra.

A könyv ötlete egy emlékezetes, főzéssel töltött nap után fogant meg a színészben, az egyik hazai gasztromagazin stábjával készítettek közös anyagot. Ez a pár óra annyira megindította, hogy arra gondolt, úgyis rengeteg helyen lakott, evett már, jó lenne körbejárni az országot és megismertetni másokkal azokat a konyhákat, ahol szívesen falatozik a mai napig. Ellátogatott az Ipolyságba, innen a juhtúrós galuska imádata, Fonyódra, ahova rengeteg gyerekkori nyár emléke húzta vissza, Szegedre, a fiatal évek színhelyére. Villány, az Őrség és a budapesti évek, a színházi büfé, Horvátország is szerepelnek a könyv fejezeteiben.

A színész kedvenc receptje egyértelműen a lecsó túrós csuszával, szilvásgombócot viszont a könyv kedvéért készített először kitörő sikerrel. A kész könyvet először nem is merte kézbe venni, szinte sokkolta a tudat, hogy valami kézzel foghatót, megváltoztathatatlant hozott létre. Aztán persze a kezdeti megrökönyödés alábbhagyott és János szerte az országban promotálja a könyvet, ami akár szuper karácsonyi ajándék is lehet a fa alatt! Kulka János egy ideje a paleo-étrendet követi. „Rájöttem, lehet élni tészta és kenyér nélkül, persze nem könnyű… Sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, a húsfélék, amiket nagyon szeretek, például a szalonna, a kolbász és társai mind-mind jöhetnek. Az a legjobb, hogy minden receptet át lehet írni paleo-barátra. Ez pedig még inspiráló is."Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik kedvelik Kulka Jánost, a színészt, akik kedvelik a finom ételeket, és akik szívesen megismerik Kulka Jánost, az embert, a szakácsot is. (x)Fotó: Pixeltaster

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...