Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Onedin család, Surda, Isaura és Sandokan - régi idők nagy sorozatai a képcsöves tévék korából

30-40 éve együtt izgultuk végig Isaura történetét, nevettünk Surda ügyeskedésein, és kikerekedett szemekkel néztük Sandokan, a maláj tigris kalandjait.

A ’70-es és a ’80-as években a legtöbb család esti programja ugyanaz volt: nagyitól az unokáig mindenki letelepedett az Orion vagy a Videoton tévé elé, és belefeledkezett azokba a sorozatokba, amikre még ma is jóleső nosztalgiával gondolunk.

Forró szél

A jugoszláv sorozat kávéfüggő, pepita kalapos borbélyát, Borivoje Šurdilovic-ot már első látásra a szívünkbe zártuk. A nagyanyjával és nagybátyjával élő Surda ügyeskedéssel igyekezett biztosítani megélhetését, de elképzelései a legtöbbször kudarcba fulladtak. Surda esze mindig azon járt miként tudna kevés munkával sok pénzhez jutni, vérnyomás kávéval kezelte,  kalapjával pedig divatot teremtett. A szarkazmussal átszőtt Forró szél főszereplőjét alakító színész, Ljubiša Samardžić 2017 szeptemberében hunyt el.

Emlékszel a kultikus főcímzenére?

Surda és a reggeli ébredés:

Onedin család

40-50 éve a kedd esti kikapcsolódást az Onedin család jelentette. Az izgalmakban, ármányban és szerelemben, bővelkedő sorozat első képkockáira még most is emlékszünk, ahogy a hatalmas fehér vitorlás hajó a tenger habjait szeli. A 19. században játszódó történet Liverpoolba repít, ahol Robert, James és Elizabeth, vagyis az Onedin testvérek sorsát kísérhettük végig. A sorozat révén megismerhettük a kereskedő hajók rabszolga szállításban és politikai konfliktusokban való szerepét, valamint a korabeli alsó és középosztály életébe is bepillantást nyerhettünk.

Rabszolgasors

A ’80-as években nem volt olyan tévénéző, aki ne ismerte volna a fehér bőrű rabszolgalányt, Isaurát. Nagymamák és unokák együtt izgultak Isaura és latin szerelme, Alvaro boldogságáért, és bosszankodtak a gonosz Leoncio ténykedésein. A történet szerint Isaura keresztanyjával és annak férjével él egy Rio de Janeiro melletti ültetvényen, és szerelmes lesz a szomszédos birtok urába, Tobias-ba. A románcnak Rubens de Falco, azaz Leoncio vet véget, Isaura pedig apjával és 2 másik rabszolgával elszökik egy kis faluba, ahol új kalandok és szerelem vár a lányra.

Az ármánnyal és szerelmi szállal átszőtt sorozat meghatározó eleme volt a ’80-as éveknek: a brazil szappanoperák előfutára akkora sikert aratott itthon, hogy 1987-ben Lucélia Santos a Skála jóvoltából ellátogatott hozzánk.

„A művésznőt biztonsági emberek és a népszerűség kísérte.”

Sandokan

Amíg Isaura főként a nőket, addig Sandokan a férfiakat is a tévé elé ültette. Persze, anyáink is nézték a sorozatot, mivel a maláj tigris igazán üdítő és egzotikus jelenség volt a képernyőn. A mesés tájak, az izgalmas kalandok, és a kékvérű kalóz, valamint Lady Mariann között szövődő szerelmi szál miatt a Sandokan a világ egyik legsikeresebb sorozatává vált a ’70-es években. A nemesi származású maláj kalózt a szuggesztív tekintetű Kabir Bedi alakította, aki tökéletesen testesítette meg a cselek, valamint az álcázás nagymesterét. Sandokan legnagyobb ellensége, a kegyetlen brit gyarmatosító, Sir James Brooke, aki ellen ádáz küzdelmet folytatott, hogy visszaszerezze tőle szigetét. A sorozat zenéjét legalább annyira szerettük, mint a filmet:

A sorozat zenéjét a Neoton Família is feldolgozta:

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!