Az egészséges étel valóban drága?

Amikor az egészséges étkezés melletti érvekre terelődik a szó, sokan fogalmaznak meg ellenérveket. Lássuk.

Az első és legfontosabb ok, amit felhoznak az egészséges életmóddal szemben, hogy ezek az ételek sokkal drágábbak egészségtelen társaikhoz képest, amit a gazdasági válság következményének is tartanak. Az a helyzet, hogy a tudomány és egy friss tanulmány most igazat ad nekik - írja a HuffingtonPost.

Arról értekeznek tudósok egy viszonylag átfogó tanulmányban, hogy az egészségtelen étkezés 1,5 dollárral olcsóbbnak számít. A tíz ország bevonásával készült kutatást a British Medical Journalban közölték és a legnagyobb árkülönbséget a húsok és más fehérjeforrások között találták. Az egészségesebb fogások esetében átlagosan majdnem fél dolláros többletköltséget számoltak adagonként, de ugyanúgy extra kiadásokkal kell áldoznunk a jobb édességekért és snackekért, ropogtatnivalókért. Egyedül az egészséges és egészségtelen gyümölcslevek kategóriájában nem találtak jelentős árkülönbséget.

Fontos megjegyezni, mi alapján készült az összehasonlítás: egy nagyon egészséges, halat, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó étrend, valamint egy feldolgozott, félkész ételeket alapul vevő alkotta a felmérésben résztvevő “versenyzők” sorát - tehát elég radikális a kontraszt a két ételcsoport között. Hozzá kell tenni, hogy az évi 550 dollárra felkúszó árkülönbségbe még nincs belekalkulálva a rossz minőségű ételek miatti egészségügyi, orvosi kezelés ára. A tanulmányt készítő egyik vezető orvos szerint a krónikus betegségek kialakulását drámai mértékben csökkenti az egészséges táplálkozás. A HuffingtonPost szerzője szerint pedig a valódi luxus az olcsó élelmiszer.

Bár nálunk nem dollárban mérik a differenciát, de a helyzet hasonló és elgondolkodtató.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.