Az egészséges étel valóban drága?

Amikor az egészséges étkezés melletti érvekre terelődik a szó, sokan fogalmaznak meg ellenérveket. Lássuk.

Az első és legfontosabb ok, amit felhoznak az egészséges életmóddal szemben, hogy ezek az ételek sokkal drágábbak egészségtelen társaikhoz képest, amit a gazdasági válság következményének is tartanak. Az a helyzet, hogy a tudomány és egy friss tanulmány most igazat ad nekik - írja a HuffingtonPost.

Arról értekeznek tudósok egy viszonylag átfogó tanulmányban, hogy az egészségtelen étkezés 1,5 dollárral olcsóbbnak számít. A tíz ország bevonásával készült kutatást a British Medical Journalban közölték és a legnagyobb árkülönbséget a húsok és más fehérjeforrások között találták. Az egészségesebb fogások esetében átlagosan majdnem fél dolláros többletköltséget számoltak adagonként, de ugyanúgy extra kiadásokkal kell áldoznunk a jobb édességekért és snackekért, ropogtatnivalókért. Egyedül az egészséges és egészségtelen gyümölcslevek kategóriájában nem találtak jelentős árkülönbséget.

Fontos megjegyezni, mi alapján készült az összehasonlítás: egy nagyon egészséges, halat, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó étrend, valamint egy feldolgozott, félkész ételeket alapul vevő alkotta a felmérésben résztvevő “versenyzők” sorát - tehát elég radikális a kontraszt a két ételcsoport között. Hozzá kell tenni, hogy az évi 550 dollárra felkúszó árkülönbségbe még nincs belekalkulálva a rossz minőségű ételek miatti egészségügyi, orvosi kezelés ára. A tanulmányt készítő egyik vezető orvos szerint a krónikus betegségek kialakulását drámai mértékben csökkenti az egészséges táplálkozás. A HuffingtonPost szerzője szerint pedig a valódi luxus az olcsó élelmiszer.

Bár nálunk nem dollárban mérik a differenciát, de a helyzet hasonló és elgondolkodtató.

Hozzászólások (1)

witch

Ha nem tapasztaltam volna szemelyesen, akkor talan egyetertenek ezzel a tanulmannyal. Egyszer laktunk egy hazban, ahol bekoltozes utan egy honapig nem volt tuzhelyem es keszen vasarolt eteleken eltunk. Pontosan a duplajat koltottem el igy, mert a keszen vasarolt eteleknel nincs maradek. Mig, ha peldaul megfozok egy nagy fazek levest, tele zoldsegekkel, ha nagyon dozsolni akarok, akkor husgomboc vagy majgomboc is van benne, erre akar orankent ra lehet jarni es meg masnapra is marad belole. Ha veszunk egy hamburgert, mikor megettuk egy ora mulva farkas ehesek leszunk es nincs maradek, venni kell egy masikat. Arrol nem is beszelve, hogy senki nem akarja tudni mi van a keszen vasarolt etelekben, mig a hazi keszitesuben minimum tartosito szer meg mesterseges szinezo nincs, hogy a tobbi 623 hozzavalot ne is soroljam fel, amit elolvasni sem lehet. A lanykam baratnoje egy ideig velunk lakott es meglepodott, hogy az otthoni fozes olcsobb, mert Ok szinte kesz eteleken eltek. Mondtam neki, hogy amikor akcios valami, akkor kell venni, de akkor tobb fozesre valot, mert igy lehet igazan sporolni. Nalunk peldaul minden heten mas elelmiszer akcios, csak figyelemmel kell kiserni a reklam ujsagokat, amit a postas ugyis bedob.

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek