2 olcsó konyhai alapanyag, amitől felélednek a palántáid

Segítsük palántáink növekedését házilag előeállított, környezetkímélő, természetes és olcsó (!) műtrágyával – valójában két alapanyag vizes keverékéről van szó, melyek egyenest a konyhaszekrényből érkeznek.

A Sokszínűvidék tippje segítségével most mi is megmutatjuk, hogyan készíthettek otthon, házilag természetes szerves műtrágyát két olcsó konyhai alapanyagból, ezzel segítve a kerti növények, palánták illetve azok leveleinek, virágzatának növekedését, terebélyesedését vagy akár a gyümölcshozam fellendülését.

Elő a szárított élesztővel és a szódabikarbónával, készítsünk házi műtrágyát!

Elő a szárított élesztővel és a szódabikarbónával!

Erre lesz szükség a házi műtrágyához

  • fél liter hideg víz
  • 1 ek szárított élesztő
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 10 liter víz a hígításhoz

Elkészítés

Készítsünk kovászt: a hideg vizhez adjuk hozzá a szódabikarbónát és az élesztőt, keverjük el az egyveleget, hogy felszabaduljanak a hasznos tápanyagok.

A szódabikarbóna a gyökerek megbetegedése és a gombás fertőzések ellen hatékony, továbbá fokozza a zöldségek ízét. Az élesztő abban segít, hogy növelje a talaj nitrogén- és foszfortartalmát, így több és szebb virágra és termésre számíthatunk.

Ez a kombó a palánták talajához adva azok ellenállóképességét segíti, főleg, ha szárazsággal vagy túlzottan alacsony hőmérséklettel kell megküzdeniük.

A házi műtrágya felhasználása

Mielőtt használnánk, az élesztő és a szódabikarbóna vizes keverékét 10 liter vízben hígítsuk fel, és havonta 2-szer vagy 3-szor öntsük a paradicsomra, a paprikára és/vagy az uborkára.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek