2 olcsó konyhai alapanyag, amitől felélednek a palántáid

Segítsük palántáink növekedését házilag előeállított, környezetkímélő, természetes és olcsó (!) műtrágyával – valójában két alapanyag vizes keverékéről van szó, melyek egyenest a konyhaszekrényből érkeznek.

A Sokszínűvidék tippje segítségével most mi is megmutatjuk, hogyan készíthettek otthon, házilag természetes szerves műtrágyát két olcsó konyhai alapanyagból, ezzel segítve a kerti növények, palánták illetve azok leveleinek, virágzatának növekedését, terebélyesedését vagy akár a gyümölcshozam fellendülését.

Elő a szárított élesztővel és a szódabikarbónával, készítsünk házi műtrágyát!

Elő a szárított élesztővel és a szódabikarbónával!

Erre lesz szükség a házi műtrágyához

  • fél liter hideg víz
  • 1 ek szárított élesztő
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 10 liter víz a hígításhoz

Elkészítés

Készítsünk kovászt: a hideg vizhez adjuk hozzá a szódabikarbónát és az élesztőt, keverjük el az egyveleget, hogy felszabaduljanak a hasznos tápanyagok.

A szódabikarbóna a gyökerek megbetegedése és a gombás fertőzések ellen hatékony, továbbá fokozza a zöldségek ízét. Az élesztő abban segít, hogy növelje a talaj nitrogén- és foszfortartalmát, így több és szebb virágra és termésre számíthatunk.

Ez a kombó a palánták talajához adva azok ellenállóképességét segíti, főleg, ha szárazsággal vagy túlzottan alacsony hőmérséklettel kell megküzdeniük.

A házi műtrágya felhasználása

Mielőtt használnánk, az élesztő és a szódabikarbóna vizes keverékét 10 liter vízben hígítsuk fel, és havonta 2-szer vagy 3-szor öntsük a paradicsomra, a paprikára és/vagy az uborkára.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek