Olcsó, finom, kiadós: lángos!

Nem múlik úgy el nyár, hogy ne ennénk egy jófajta lángost a Balaton-parton. A házi minilángosokkal azonban egy sem veszi fel a versenyt.

Mindenkinek megvan a biztos helye Balatonon, ahol szerinte a legjobb a lángos. Én a legfinomabbat a sajkodi strandon ettem. Mivel ez a kis település közel fekszik Tihanyhoz, ami köztudottan tájvédelmi körzet, itt mellőzik a rovarirtást, így a büfék előtti padokon ülve szinte lehetetlenség enni. Legalábbis számomra – rettegek a darazsaktól, ugyanis sajnos allergiás vagyok a csípésükre. Van azért megoldás: általában becsomagoltatjuk a finomságokat, és az elárusító helyektől kicsit távolabb falatozunk.

Ezeket olvastad már?

Két éve annak, amikor suli előtti hétvégén miniszabit vettünk ki, és két napra a Velencei-tóhoz mentünk rápihenni a tanévkezdésre. Ott derült ki, hogy az apartmanban, amit béreltünk, nincs konyha. Ez nem akkora nagy gond, hiszen csak két napra jöttünk, gondoltam. Amikor viszont szembesültünk a strand ételkínálatával, akkor rájöttünk mégis lesznek nehézségeink a gyermeketetésben. Természetesen sikerült minden hiányosságot orvosolnunk, de a lángos-hiány hazaérkezésünk után sem szűnt meg. Édesanyám, pontosabban nagymamám egyik legszuperebb receptjét, a burgonyás minilángost készítettem el. Ennek talán még jobban örültek a gyerekek, hiszen házi baracklekvárral lehet enni.

Sütős lángos recept

Idén csak a gyerekcsapat fele tudott velünk jönni Badacsonyba, ezért úgy döntöttem, otthoni lángos sütésre adom a fejem. Tudtam, macerás lesz: dagasztás, kelesztés, minden lisztes és ragacsos, sőt az olaj is kifröccsen. Ezért döntöttem úgy, hogy sütőben próbálom meg elkészíteni a lángost. Ha fánkot lehet ilyen módon, akkor lángost is - gondoltam. A végeredmény egy szuperszonikus finomság lett, melynek tésztája kissé sűrűbb, mint balatoni társának, de nem szívja meg magát olajjal. A konyhám nem büdös, hanem illatos lett, így az egész családot odavonzotta. Együtt toporogtunk, várakoztunk a sütő előtt, hogy elkészüljenek a kis korongok.

Sütős lángos recept

A sütős lángos szerintem kapros tejföllel és lilahagymával az igazi. Hagyományosan, fokhagymával megkenve, sajttal tejföllel is nagyszerű. Aki édesszájú, mint a fiam, az akár lekvárral is eheti.

Jövő héten portugáliai utazásunkról, az ott elfogyasztott és készített finomságokról írok, addig is süssük a nyári lángosokat!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek