Olcsó, finom, kiadós: lángos!

Nem múlik úgy el nyár, hogy ne ennénk egy jófajta lángost a Balaton-parton. A házi minilángosokkal azonban egy sem veszi fel a versenyt.

Mindenkinek megvan a biztos helye Balatonon, ahol szerinte a legjobb a lángos. Én a legfinomabbat a sajkodi strandon ettem. Mivel ez a kis település közel fekszik Tihanyhoz, ami köztudottan tájvédelmi körzet, itt mellőzik a rovarirtást, így a büfék előtti padokon ülve szinte lehetetlenség enni. Legalábbis számomra – rettegek a darazsaktól, ugyanis sajnos allergiás vagyok a csípésükre. Van azért megoldás: általában becsomagoltatjuk a finomságokat, és az elárusító helyektől kicsit távolabb falatozunk.

Ezeket olvastad már?

Két éve annak, amikor suli előtti hétvégén miniszabit vettünk ki, és két napra a Velencei-tóhoz mentünk rápihenni a tanévkezdésre. Ott derült ki, hogy az apartmanban, amit béreltünk, nincs konyha. Ez nem akkora nagy gond, hiszen csak két napra jöttünk, gondoltam. Amikor viszont szembesültünk a strand ételkínálatával, akkor rájöttünk mégis lesznek nehézségeink a gyermeketetésben. Természetesen sikerült minden hiányosságot orvosolnunk, de a lángos-hiány hazaérkezésünk után sem szűnt meg. Édesanyám, pontosabban nagymamám egyik legszuperebb receptjét, a burgonyás minilángost készítettem el. Ennek talán még jobban örültek a gyerekek, hiszen házi baracklekvárral lehet enni.

Sütős lángos recept

Idén csak a gyerekcsapat fele tudott velünk jönni Badacsonyba, ezért úgy döntöttem, otthoni lángos sütésre adom a fejem. Tudtam, macerás lesz: dagasztás, kelesztés, minden lisztes és ragacsos, sőt az olaj is kifröccsen. Ezért döntöttem úgy, hogy sütőben próbálom meg elkészíteni a lángost. Ha fánkot lehet ilyen módon, akkor lángost is - gondoltam. A végeredmény egy szuperszonikus finomság lett, melynek tésztája kissé sűrűbb, mint balatoni társának, de nem szívja meg magát olajjal. A konyhám nem büdös, hanem illatos lett, így az egész családot odavonzotta. Együtt toporogtunk, várakoztunk a sütő előtt, hogy elkészüljenek a kis korongok.

Sütős lángos recept

A sütős lángos szerintem kapros tejföllel és lilahagymával az igazi. Hagyományosan, fokhagymával megkenve, sajttal tejföllel is nagyszerű. Aki édesszájú, mint a fiam, az akár lekvárral is eheti.

Jövő héten portugáliai utazásunkról, az ott elfogyasztott és készített finomságokról írok, addig is süssük a nyári lángosokat!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?