Annamari nyerő cheddar sajtos szufléja

Hozzávalók
A szufléhoz
- 1 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek liszt
- 5 dkg cheddar sajt
- 5 dkg gouda sajt
- só és bors ízlés szerint
A körteszószhoz
- 2 nagy körte
- 1 tk reszelt gyömbér
- fél narancs reszelt héja
- csipet só
- tejszín
- dió
Elkészítés
- A tisztított, hámozott körtéket kevés vízben feltesszük párolni. Hozzáreszeljük egy fél narancs héját, egy kevés gyömbért, pici sót, és puhára pároljuk.
- Felrakunk kevés tejet és tejszínt, és kevés vajat liszttel összegyúrunk. A felforrt tejhez adjuk a liszttel összekevert vajat.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kicsit felverjük. A tejes-vajas krémet vékony sugárbanlassan a tojássárgájához adjuk, folyamatos kevergetés mellett.
- Kissé visszahűtjük, és reszelt cheddar sajtot teszünk hozzá, majd hozzákeverjük a kemény fehérjehabot.
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, és mozsárban megőröljük.
- A kivajazott szufléformákat kivajazzuk, majd az őrölt dióval körbefuttatjuk.
- A masszát a szufléformákba töltjük, és előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük úgy, hogy alatta egy vízzel töltött tálca legyen.
- A megpárolt körtéket lepürésítjük, apró darabokra tört goudával gazdagítjuk, és nyers körte kockákat vágunk hozzá.
- Továbbá, ha van még kedvünk egy másik szószt készíteni a szuflé mellé, akkor: kevés vajat felteszünk melegedni, lisztet teszünk hozzá, habverő segítségével tejet adunk hozzá, és cheddar sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval, ízesítjük.