Nyerő almás pite Adritól

Készítsetek tökéletes almás pitét - így szólt A Konyhafőnök mai adásában a második feladat felhívása, és Adri megsütötte élete legszebb sütijét.

Almás pite vaníliasodóval és almakompóttal

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek porcukor
  • 20 dkg vaj
  • fahéj és szegfűszeg ízlés szerint

A töltelékhez

  • 7 db nagy alma (6+1)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom leve és héja
  • 2-3 ek barnacukor

A sodóhoz

  • 2 dl tej
  • 2 ek barna cukor
  • 1 vanília rúd
  • fél citrom héja és leve
  • 2 tojás sárgája
  • 0,5 dl habtejszín

A kompóthoz

  • 1 nagy alma kockázva
  • fél tk fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • fél citrom leve és héja

Elkészítés

A pitéhez

  • A lisztet összekeverjük a darált mandulával, porcukorral, ráreszeljük hidegen a vajat, 2 tojássárgáját adunk hozzá. Fűszerezzük egy kis fahéjjal, pici szegfűszeggel. Ezt összegyúrjuk, és állni hagyjuk.

A töltelékhez

  • Ahat darab nagy almát lereszeljük, citromlével, citromhéjjal ízesítjük, barnacukrot, fahéjat adunk hozzá.

A tészta összeállítása

  • A tésztát kinyújtjuk, a felét formába tesszük, a tölteléket ráhelyezzük, majd a tészta másik felét a tetejére tesszük. A hetedik alma vékonyra szelt karikáival díszítjük, barnacukorral, darált mandulával meghintjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük.

A sodóhoz

  • A tejet felmelegítjük, belereszeljük a citromhéjat, barna cukrot szórunk hozzá. A vanília rudat belerakjuk, citrommal ízesítjük, kevergetjük, majd amikor kezd, besűrűsítjük, akkor a tojássárgájával keverjük. Habtejszínnel sűrítjük.

A kompóthoz

  • Az almákat forró vízbe tesszük puhulni,citromlével és héjjal, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. A végén leszűrjük.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek