Találkozhatunk vele városi virágágyásokban, léteznek tollas virágú illetve kakastaréjra emlékeztető fajtái is, millió színben pompázhat, hazánkban pedig szinte kizárólag dísznövényként ismert. Ez a közönséges kakastaréj (Celosia argentea). Tudtad viszont, hogy van, ahol zöldségnövényként tartják számon?
Érdemes megkóstolni, mert az első fagyokig folyamatosan találunk a töveken fiatal, konyhai felhasználásra alkalmas hajtásokat
- írja az Agrárszektor.
Hogyan fogyasztható a közönséges kakastaréj?
Főleg az Egyesült Államokban és Afrikában (pl. Nigériában) elterjedt, mint termesztett zöldség. Lássuk, miként használják fel a konyhában:
- a közönséges kakastaréj leveleit és a fiatal hajtásait megfőzik, párolják, és levesek és pörköltek készítéséhez használják
- levelei, fiatal szárai, sőt a friss virágkezdemények is könnyen puhulnak hőkezelés hatására
- a levelek lágy szerkezetűek, és enyhén spenótízűek
- magjából étolajat sajtolnak
Jó tudni: a virágzás alatt szedett idősebb levelek esetenként keserűvé válhatnak - ettől még fogyaszthatók!
TIPP: ha dísznövényként tartjuk, hagyjuk virágozni, ha zöldségként fogyasztanánk, akkor a bimbókat távolítsuk el a tövekről, hiszen a cél ilyenkor az, hogy minél több levelet növesszen.
Hogyan termesszük a celóziát?
- kertben és beltéren is termeszthetjük
- 20-24 fok az ideális hőmérséklet számára
- sok fényt igényel
- víz- és tápanyagigényes, de ne álljon vízben
- vethetjük magról, így négy hetes korától már szedhető
- kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthetjük
- akár cserépbe is vethetjük, télen az ablakpárkányon is tartható
- ha kint hagyjuk a kertben, akkor egynyári növénynek számít (az első fagyok elpusztítják)
- ha télre beköltöztetnénk a kertből, 10 fok feletti hőmérsékleten tartsuk, minél világosabb helyen
A teleltetés után tavasszal akkor ültessük ki, amikor már nincsenek talajmenti fagyok, az éjszakai hőmérséklet is 10 fok felett van.
Forrásunk volt.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: