A csodanövény, ami nálad is megterem: sokan „csak" dísznövényként, mások zöldségként ismerik

Csodás, élnék színek, érdekes külső, pompás látvány. De nemcsak a kertben vagy az ablakban mutat jól, vannak országok, ahol leveleit elfogyasztják!

Találkozhatunk vele városi virágágyásokban, léteznek tollas virágú illetve kakastaréjra emlékeztető fajtái is, millió színben pompázhat, hazánkban pedig szinte kizárólag dísznövényként ismert. Ez a közönséges kakastaréj (Celosia argentea). Tudtad viszont, hogy van, ahol zöldségnövényként tartják számon?

A közönséges kakastaréjt sokan dísznövényként, mások zöldségként is ismerik

Érdemes megkóstolni, mert az első fagyokig folyamatosan találunk a töveken fiatal, konyhai felhasználásra alkalmas hajtásokat

- írja az Agrárszektor.

Hogyan fogyasztható a közönséges kakastaréj?

Főleg az Egyesült Államokban és Afrikában (pl. Nigériában) elterjedt, mint termesztett zöldség. Lássuk, miként használják fel a konyhában:

  • a közönséges kakastaréj leveleit és a fiatal hajtásait megfőzik, párolják, és levesek és pörköltek készítéséhez használják
  • levelei, fiatal szárai, sőt a friss virágkezdemények is könnyen puhulnak hőkezelés hatására
  • a levelek lágy szerkezetűek, és enyhén spenótízűek
  • magjából étolajat sajtolnak

Jó tudni: a virágzás alatt szedett idősebb levelek esetenként keserűvé válhatnak - ettől még fogyaszthatók!

TIPP: ha dísznövényként tartjuk, hagyjuk virágozni, ha zöldségként fogyasztanánk, akkor a bimbókat távolítsuk el a tövekről, hiszen a cél ilyenkor az, hogy minél több levelet növesszen.

Közönséges kakastaréj
Közönséges kakastaréj

Hogyan termesszük a celóziát?

  • kertben és beltéren is termeszthetjük
  • 20-24 fok az ideális hőmérséklet számára
  • sok fényt igényel
  • víz- és tápanyagigényes, de ne álljon vízben
  • vethetjük magról, így négy hetes korától már szedhető
  • kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthetjük
  • akár cserépbe is vethetjük, télen az ablakpárkányon is tartható
  • ha kint hagyjuk a kertben, akkor egynyári növénynek számít (az első fagyok elpusztítják)
  • ha télre beköltöztetnénk a kertből, 10 fok feletti hőmérsékleten tartsuk, minél világosabb helyen

A teleltetés után tavasszal akkor ültessük ki, amikor már nincsenek talajmenti fagyok, az éjszakai hőmérséklet is 10 fok felett van.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...