4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

A korábban Viharbükként, majd csak az 1800-as éve derekától Normafaként emlegetett több száz éves bükkfa sajnos ma már nem él, villámcsapás áldozata lett 1927-ben. Akár csak kedvünk szerint sétálni, biciklizni, kocogni vagy célzottan a lombkorona-tanösvényt vagy a Normafa Élményparkot felkeresni jövünk fel, ma már több érdemleges vendéglátóhely is vár. 

Ebben az időszakban több helyszín – Normafa Síház, Divino – átmenetileg zárva tart, de van azért hová beülnünk. Az Eötvös utcán – számozásban visszafelé haladva – megmutatjuk, hol várnak meleg étellel-itallal és persze a kirándulóhely védjegyévé vált friss rétessel.

  • „A” Normafa rétesező

A faházikóban kávé, üdítő, dobozos sör és rétes. Helyben vagyunk. Az igazi streetfoodos, ahol még az is rétesezik, akinek máskülönben eszébe sem jutna. Az alapkollekciót almás, túrós, meggyes, meggyes-mákos, szilvás és káposztás rétes jelenti, a megbízható kínálatot „napi rétes” egészíti ki.

A rétesező / forrás

Normafa Rétes

Budapest XII. kerület, Eötvös út 59.

  • Kávé Budapest legmagasabb pontján: Erzsébet Kilátó Kávézó

Ide nem a különösebb gasztronómiai élvezetekért ülünk be. Egy kávé vagy fröccs mellett élvezhetjük a kilátást, nyáron kint, a szabad ég alatt. A kávézó beltere több évtizeddel ezelőtt ragadt, de a bordó drapériás és behúzós falambériás, agancsokkal díszített enteriőrért kárpótol a helyszín, aminek bája, hogy még címe sincsen. Ez maga a normafai kilátó.

Erzsébet Kilátó Kávézó / forrás

Erzsébet Kilátó Kávézó

  • Egésznapos brunch a Normafa Delikátban

A közelmúltban lebontott Olimpia Szállóval szemben működött a szintén retró Normafa Delikát. Az új tulajdonosok meghagyták a régi nevet, de valójában egy bisztrót nyitottak a kis üzlethelyiségben. Nem is akárkik, a Koniorczyk Borbála és Merker Dávid alkotta házaspár Budapest szerelmesei, a Hosszúlépés. Járunk? városi kultúrséták megálmodói, akik történetesen a Normafára is egy ilyen séta okán érkeztek. A retró jegyeket ma is magán viselő beltérben egész nap reggelikínálattal várnak: croissant-ok, virsli, debreceni, lecsó, granola, puliszka, bagettek és tojásreggelik az étlapon. Koktélozhatunk, sörözhetünk, borozhatunk is mellé, ha egyszer lazulunk a hegyen!

Normafa Delikát / forrás

Normafa Delikát

Budapest XII. kerület, Eötvös út 47-53.

  • Gyugyi a Normafán is

Pesten, a 13. kerületi Marina Parton szerette meg a közönség a mókás nevű Gyugyit. Három év működés után a Normafán is megjelent Gyugyi budai egysége, körben panorámás ablakokkal, és meglepően széles étlappal. Ez nem az adjunk valami gyorsat a kirándulóknak jellegű hely, az olasz kínálaton, pizzákon, pastákon és rizottókon kívül wokos ételekkel, bélszínből és lazaccal készült fogásokkal. Jól mutatja a konyha igyekezetét, hogy olyan melengető levesekkel várnak, mint a medvehagymás savanyú káposztaleves füstölt csülökkel és juhtúrógombóccal vagy a snidlinges csicsókaleves friss babyparajjal és parmezánforgáccsal.

Gyugyi's Bistro / forrás

Gyugyi’s Bistro

Budapest XII. kerület, Eötvös út 38.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Gyugyi's Bistro


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek