Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nézzétek, milyen extrém anyagból épülnek ezek a házak

Ez az ötlet tetszeni fog azoknak, akik szeretik az újrahasznosítást. Lassan talán nálunk is megszabadulhatunk a sok műanyagtól.

Most végre felhasználhatod a rengeteg műanyag, vagy akár üveg palackot, amiket eddig szorgalmasan hurcoltál a szelektív hulladékgyűjtőkbe, remélve, hogy valóban újrahasznosulnak. Mutatunk pár remek, újító építészeti ötletet, amik közül néhányat te is könnyen meg tudsz valósítani. Ugyanis kiderült, hogy a PET-palack remek építőanyag, és a lakóingatlantól, a kerti üvegházon át, az irodai térelválasztóig számtalan dolog építhető belőle.

Szerencsére nem te vagy az egyetlen, akit izgat a bolygó sorsa, világszerte építészek sora kísérletezik az újrahasznosított anyagok minél sokrétűbb felhasználásával.

A töltött palack, az új tégla

A palackház a legújabb trend Dániától, Honduraszon át, egészen Algériáig. Tégla helyett homokkal, vagy műanyag hulladékkal megtöltött flakonokat használnak, melyeket könnyen egymásra tudnak illeszteni, és cement, a szegényebb térségekben pedig vályog segítségével, falakat emelnek belőlük.

A technikának neve is van, ecoladrillonak hívják, ami a spanyol ladrillo (égetett tégla) szóból származik, és annyit tesz, hogy ökotégla. Ez az építési módszer leginkább a fejlődő országokban elterjedt, ahol a szegénység mellett a hulladékkezelés hiánya is nagy problémát jelent.

Egy PET-palack több, mint száz év alatt bomlik le, így annak minél nagyobb mértékű újrahasznosítása jó megoldás a hulladékcsökkentésre, és a költségkímélő építkezésre.

Bár az ecoladrilló használata széles körben még nem terjedt el, de egyre népszerűbb a világ minden táján. A végeredmény pedig nem ám valami rozoga kajiba, hanem egy teljesen lakható épület, ami nem csak hogy környezetbarát, de még földrengésbiztos is. Az se aggódjon, akinél nem a vizes flakon, hanem a boros üveg van többségben, mert az is kiváló építőanyag.

Fényáteresztő üvegház petpalackból

Európában ugyan a lakóházakat nem ökotéglából építik, viszont a nyugati országokban egyre gyakrabban látni környezettudatos, újrahasznosított megoldásokat a kertekben, vagy akár a munkahelyeken.

Szerencsére a PET-palack multifunkcionális, és az udvaron is remekül felhasználható. Kiváló üvegház építhető belőle, ami megvédi a veteményest a madaraktól, viharoktól, vagy akár a jégesőtől is, miközben átereszti a növények számára létfontosságú napfényt.

Az irodát is fel lehet vele dobni

Nehogy azt hidd, hogy a palacképítészet amolyan sufnituning, ez nagyon menő designelemként is megállja a helyét. Használják kiállító pavilonok falaként, irodai térelválasztóként, vagy akár ledekkel megvilágított függőfalként is a kiürült PET-palackokat. Szóval elő az ásványvizes üveggel, és építs belőle valamit!

Még több érdekes cikket a Gardenistáktól itt találsz >>>

Ezeket olvastad már?

Fotók: Insteading

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!