Nem akar több antibiotikumos csirkét a McDonalds!

A McDonalds bejelentette, hogy anitibiotikumos kezelés nélkül felnevelt csirke és mesterséges növekedési hormonnal nem kezelt tej felhasználását tervezi gyorséttermeiben.

A McDonalds Magyarország tájékoztatása szerint az az EU-ban és így Magyarországon is csak gyógyítási céllal használhatók az antibiotikumok, a növekedési hormonok használata pedig tilos.

A vállalat szerint a tejjel kapcsolatos változások még idén várhatók, a csirkecsere bevezetésére pedig a következő két évben kerülhet sor. A cég azonban megjegyezte, hogy a beszállítók továbbra is használhatják azt az állatoknál alkalmazott antibiotikumféleséget a csirkék egészségesen tartásához, amit az emberi gyógyításban nem használnak. A McDonalds azt is közölte, hogy lépés nem terjed ki a vállalat Egyesült Államokon kívüli üzleteire.

Olvastad már?

9 étel, amit betiltottak az USA-ban

Szakemberek jó ideje figyelmeztettek arra, hogy a baromfitartásnál a túlzott antibiotikumos beavatkozás azzal a következménnyel járhat, hogy ezek az antibiotikumok elveszítik hatásukat az embereknél. A tenyésztők néha már az előtt beoltják antibiotikummal a csirkéket, mielőtt kibújtak volna a tojásból, és a későbbiekben is rendszeresen kezeik őket antibiotikummal anélkül, hogy betegek lennének. A túl sok antibiotikum használata azonban a szuperbaktériumok kifejlődésének kockázatát is növeli, amelyek nem reagálnak az ismert antibiotikumokra.

A McDonalds régóta küzd az ételeiről kialakult kedvezőtlen kép ellen, a téma azonban még érzékenyebbé vált az utóbbi időben, mivel egyre több ember fektet hangsúlyt arra, hogy természetes alapanyagok kerüljenek az étrendjére. Egy sor gyorséttermi lánc kényszerült rá arra, hogy menüjéből száműzze a nem természetes összetevőket a "tiszta áru"-mozgalom jegyében.

A McDonalds amerikai üzleteiben az utóbbi két évben folyamatosan csökkent a forgalom, ezért a vezetőcserék mellett a cég egy ideje már fontolgatja, hogy változtat az ételei összetevőin is. Az antibiotikum-mentes csirke bevezetése a McDonaldsnál az egész ágazatra nagy hatással lehet - állítják az iparág szakértői.

Olvastad már?

Pát intett a Meki vezére

"A hazai McDonald's számára nevelt csirkék az erre vonatkozó szigorú EU-s szabályozásnak megfelelően kizárólag gyógyítási céllal kaphatnak antibiotikumot. Az antibiotikum alkalmazásáról minden esetben hatósági állatorvos dönt, a termelő nem rendelkezik ilyen jogosítvánnyal. Szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az antibiotikummal kezelt állomány csak akkor kerülhet vágásra, ha az állatok szervezetéből már kiürült a hatóanyag" - közölte Vadnai Ágnes, a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője.

Az antibiotikumok használatának visszaszorítását célzó nemzetközi törekvésekkel összhangban a McDonald's Európában tovább szigorítja az antibiotikumok használatára vonatkozó elvárásait beszállítóival szemben. A jogszabályi elvárásokat is meghaladva a jövőben a vállalat tovább korlátozza az állatok gyógyításában alkalmazható antibiotikumok körét - tette hozzá. Hangsúlyozta: "a növekedési hormon használatát az állattartásban a hatályos európai jogszabályok szigorúan tiltják, így semmilyen, a hazai McDonald's számára nevelt állat sem kaphat ilyen kezelést".

Olvastad már?

2014 meghökkentő gyorskajái

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek