2014 meghökkentő gyorskajái

Rengeteg furcsaságban bővelkedett az idei év, de gyorskajafronton különösen sok bizarr dolog született.

Az év vége felé közeledve hagyományosan elkezdődik a visszatekintés az óévre. Meghökkentő dolgokban pedig a gasztronómia sem szűkölködött, különösen gyorskaják területén, ahol olyan, már-már horrorisztikus dolgok születtek, mint a fekete sajtburger vagy a csirke kardísz. Vegyük is sorba a legagyamentebb gyorséttermi kreálmányokat.

Fekete sajtburger

Japánban a Burger King úgy gondolta, hogy bedobja a fekete sajtburger ötletét, amelynél nemhogy a zsemle és a benne lévő sajt fekete, de még a ketchup is. Nyilván aligha van olyan fekete étel, amit az ember szívesen megenne, viszont az étel híre azonnal bejárta a világsajtót, e sorok írója pedig azóta is egy fekete sajtburgerre vágyik. Természetesen az előállításhoz tintahaltintát illetve bambuszfaszenet használtak, utóbbi egyébként tényleg elég bizarrnak tűnik.

Gofri taco

Az itthon kevésbé ismert, de az Egyesült Államokban roppant népszerű Taco Bell úgy gondolta, hogy a megszokott ételkínálatot kiegészíti reggeli menüvel, aminek egyik darabja a gofritésztából készült taco. Mindezt a puha tésztába töltött sültkolbász és tojás teszi teljessé, amihez ráadásul juharszirupot adnak.

Karkötő csirkéből

Valószínűleg ez a lista legsúlyosabb agymenése. A KFC fogta magát, és kitalálta a csirkés kardíszt, aminek sem a funkcióját, sem az értelmét nem nagyon látjuk, de legalább roppant bizarr. A gyorsétteremben 20 dollár ellenében vásárolható meg, arra azonban egyelőre nincs statisztika, hogy a termék hány szalagavató bálon volt jelen az amerikai gimnáziumokban.

Olvastad már?

Gasztrotrendek 2015-re

A Dunkin' Donuts eggs benedictje

Normál esetben az eggs benedict egy bevert avagy buggyantott tojás, amire szarvasgombaszeletet tesznek. Természetesen a helytől és szakácstól függően variálhatják mindezt, de alapvetően illik az eredeti recept alapján megadni a leírást. Természetesen előfordulhat, hogy a konyhán elfogyott a kanadai húsos szalonna, és helyette sonkát tettek bele, így a Dunkin' Donuts sem akadt fenn különösebben, amikor megalkotta saját variációját. Sőt, az egészet tovább egyszerűsítették krémsajttal és némi szósszal, amire az étteremlánc vezető séfje, Stan Frankenthaler úgy reagált, hogy az alkalmazottaknak gyorsan kell beletenni a hozzávalókat a bagelbe, de a különbség nem olyan nagy még így sem.

A Yumbo szendvics

Idén úgy gondolta a Burger King, hogy nagy visszatérést hoz az éttermeibe, mégpedig egy 1974-ben nyugdíjazott szendvics formájában, amit Yumbo-nak ismert az amerikai közönség. Hogy ennek mi volt az oka, nem lehet pontosan tudni, minthogy azt sem, hogy mi a pláne egy meleg sonkásszendvicsben, amit mezei lapkasajttal, majonézzel, és némi salátával gondoltak feldobni.

Pizza pite

Vagy valami ilyesmi. Mindenesetre szintén Amerikában eredhetünk nyomába annak, hogy milyen lehet a pizza és a pite Dr. Monroe-inak tűnő kreálmánya, azonban ha figyelembe vesszük a hazai pizzafogyasztási szokásokat és pizzakínálatot, nem is hangzik annyira borzasztónak: fokhagyma, parmezánszósz, grillezett csirkemell, füstölt szalonna, illetve kockára vágott paradicsom, amiből összeáll. Mondjuk reggelire valószínűleg tényleg nem túl ideális.

A Wendy's pulled pork menüje

A pulled pork alapvetően egy nagyon lassan készített sertéssült, amit akár 3-5 órán keresztül kell sütni (függően a hús korától), és gondos odafigyelést igényel. Na ezt fogta az itthon szép emlékű Wendy's, és csinált belőle gyorskaját, amit sajtburgerként is, és sajtszószos sült krumplival is lehet kérni.

A Spam

Japánban nagyot megy a Burger King, ugyanis a tényleg bizarrul festő fekete sajtburger mellé kínálatba vette a legalábbis sápadtnak tűnő Spam nevű reggeli ajánlatot, amit némi uborkával, sajttal, majonézzel és salátával kínálnak. A hozzá rendelt reklámszöveg pedig úgy szól, hogy "Ez egy remek nap lesz", ami persze lehet, de aligha a Spam lesz érte felelős.

Poutine a Burger Kingtől

Szintén Burger King, bár ezúttal nem Japánból, viszont így is fel lehet rá húzni a szemöldököt. A poutine, mint tudjuk, egy jellemzően kanadai étel, ami sült krumpli némi szafttal és túróval kiegészítve. Ezt gondolta újraértelmezni a Burger King, mégpedig abból, ami a konyhájában volt. Ebből lett a Poutine A La Burger, ami nem más, mint sült krumpli, túró, szaft, mustár, ketchup, savanyú uborka és szeletelt Whopper. Kérdés mindemellett, hogy elvitel során hogyan lehet ezt elfogyasztani, lévén minden valószínűség szerint úszni fog az autó a szaftban.

Zinger Double Down King

A koreai KFC nem szórakozott azzal, hogy valaki húst akar enni hússal, így megszületett a két panírozott csirkemell közé rekesztett hússzelet szalonnával, a tetejébe némi öntettel. Hogy ez most bizarrul izgalmas, vagy inkább hajaz egy emésztés elleni terrorcselekményre, nem tudjuk megmondani.

Rák krokett

Megint Japán, ám ezúttal a McDonald's értelmezésében piacra dobott rákkrokett szendvics, ami rákfiléből készült krokettből, bizonyos Sauce Américaine-ból, illetve salátából és paradicsomszószból áll. Elég lesújtó.

Gombás-sajtos burger

Végezetül - és a változatosság kedvéért - tegyük a sor végére Japánt, azon belül is természetesen a Burger Kinget, mert van még ott egy olyan falat, hogy a hamburgerhúst négyféle gombával és valamilyen sajtvariációval dobják fel. Mondhatni persze, hogy tipikus gyorséttermi fogás, amin praktikusan nem is lehet szörnyülködni - már amennyiben valaki tényleg elhivatott módon rajong a gyorséttermi fogásokért.

Olvastad már?

Edd végig a világot!

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?