Négykeréken Vajda Pierre-rel: ,,Úgy fotózzuk ma az ételt, mintha egy műtárgy lenne" – A Kecskeméti Vincent étteremben jártunk

Vajon mi történik akkor, ha Magyarország egyik legismertebb étteremkritikusa belép egy étterem ajtaján? Megdermednek a pincérek, megállnak a levegőben a kések és a villák? A kecskeméti Vincentben ilyen nem fordulhat elő! (x)

Vajda Pierre több száz étteremben járt már, így sokak számára izgalmas lehet az a kérdés, melyik az a magyar étterem, amit bárkinek jó szívvel ajánlana. Gasztroutazásunk legújabb állomása a kecskeméti Vincent étterem volt, ahol – mint kiderült – Pierre már-már visszajáró vendégnek számít.

Pierre kritikusként rengeteg dologra kell, hogy figyeljen, ha belép egy étterembe. Számára fontos, hogy milyen az adott hely személyisége, a lényeget mégis sokkal inkább az képezi, mi jön ki a konyháról. Elmondása szerint még az sem olyan lényeges, milyen a kapott tányér külseje, sokkal inkább számít az, mi jön létre a minőségi alapanyagok és az alkalmazott technológiák által.

,,Egy étteremben gyakorlatilag egy íratlan szerződéses viszonyba kerülünk. Van egy leírás, van mellette egy szám, hogy mit kell érte fizetni, ez a leírás pedig nagyon pontosan kell, hogy elmondja nekem, hogy én mit fogok kapni.”

Fotó: Réthly Dávid

A Vincent remekül ötvözi a klasszikus ízek és a modern technológiák együttműködését, az étterem séfje, Babicz János pedig teljes odaadással és kreativitással, a régióban megtalálható legfrissebb alapanyagok felhasználásával alkotja meg a minden évszakban újdonságokkal bővelkedő étlapot. Hogy milyen az, amikor az étteremkritikus dolgozik? Pierre és János esetében inkább szól a tanulásról és az együttműködésről, mint a kritizálásról, a fiatal séf ugyanis minden fogásnál őszinte érdeklődéssel és odaadással hallgatta Pierre véleményét.

A Nosalty és a Suzuki közös, Négykeréken című sorozatában Magyarország gasztronómiai kincseit, különleges helyeit mutatjuk be. Bár idén ősszel és télen a koronavírus-járvány miatt nem tudjuk személyesen megélni azt, milyen egy-egy hangulatos étteremben elkölteni egy ebédet vagy vacsorát, a jövő évben remélhetőleg bepótolhatjuk a lemaradást, ezek a helyek pedig tökéletes úti célok lehetnek majd az új felfedezések során. Addig is mi magyarok annyit tehetünk, hogy egy-egy rendeléssel támogatjuk a vendéglátóhelyek, éttermek fennmaradását.

A nagy hazai gasztroutazás itt még nem ér véget, a következő részben egy újabb különleges helyre látogatunk el.

Találd meg az igényeidhez legjobban illő Suzuki modellt!

További részletekért kattints ide!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

9 tárgy, amit most dobj ki!

9 tárgy, amiről most megmondjuk, hogy útban vannak neked, és a legjobb lenne őket kidobni, megszabadulni tőlük. Nincs mese, nincs apelláta.