Ne nyald üresre a tányérod!

Engem úgy neveltek, hogy szépen egyek meg mindent, ami a tányéromon van, függetlenül attól, hogy éhes vagyok-e vagy sem. Nálatok is így volt?

Annak idején nálunk otthon kardinális kérdés volt, hogy mindent meg kellett enni, ami a tányérunkon volt. Felnőtt fejjel, odafigyeléssel kellett leszoktatnom magam erről a rossz szokásról, és ma már bátran hagyhatok pár falat ételt a tányéromon, senki sem fog szúrós szemekkel mellettem állni, amíg üresre nem nyalom a tányért.

Miért fontos ez? Mutatok most három olyan okot, ami miatt tényleg nem kell mindent megenni, ami a tányérunkon van!

1. Először is: már jóllaktál

Próbálj meg odafigyelni tested jelzéseire. Ne a tiszta tányérra koncentrálj, hiszen nemegyszer előfordul, hogy már rég jóllaktál, de még mindig eszel, és „jól nevelt” emberként igyekszel mindent eltüntetni a tányérodról.

Tartsd tiszteletben a tested kéréseit: ha azt jelzi, hogy köszöni szépen, már eleget kapott, dőlj hátra, tedd le az evőeszközt, és hagyd az ételt a tányérodon. Ez az apróság egy hatalmas lépés a tested egészsége felé vezető úton.

Ha otthon vagy, inkább szedj többször, kisebb adagokat! Ha házon kívül ebédelsz, kérj zónaadagot! De ha marad is a tányéron az ebédből, nem kell kidobni, nyugodtan csomagoltasd el, otthon pedig tedd a hűtőbe, vagy akár le is fagyaszthatod. A jövő héten még jól jöhet!

2. De hát nem is ízlik!

Elég egyszerűnek tűnik, de sokszor előfordul, hogy baráti, rokoni látogatásnál vagy akár az étteremben csak udvariasságból eszel meg valamit, mert nem akarsz csalódást okozni. Az étel élvezete is hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, úgyhogy ne erőltesd azt, ami nem esik jól, vagy amihez éppen nincs kedved.

Ez a lépés is nagyon nehéz azok számára, akiket úgy neveltek, hogy nem szabad ételt a tányéron hagyni. De gondolj csak bele – kinek használsz (ártasz?!) azzal, ha magadba erőltetsz valamit, amit nem is szeretsz vagy ami nem esik jól?

3. Tudod, hogy nem tesz jót neked

Talán ez a legnagyobb kihívás. Nagyon élvezed az étel ízét, de tudod, hogy nem tesz jót a testednek. Úgy megennél egy nagy tányér sültkrumplit, de tudod, hogy utána nagyon meg fogod bánni. Ha kényeztetni szeretnéd magad, válassz fél adagot a sült krumpliból vagy egy kisebb szelet sütit a tortapultból! A kis adagnyi kényeztetésnek aztán élvezd ki minden falatját – persze erre ne túl gyakran kerüljön sor!

Ha engeded, hogy a testedé, és ne a tányérodé legyen a végső szó abban a kérdésben, hogy mennyit is egyél, radikálisan megváltozhat a viszonyod az ételhez és a testedhez. Miért ne próbálhatnád ki?

(via The Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.