Ezt nem láttuk jönni: így kell tisztítani a TOJÁST a tisztifőorvos szerint

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatójának egyik témája az volt, mennyire jelent fertőzésveszélyt a sonka, a kolbász és a tojás. A válasz meglepő. 

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos válasza meglepő volt, állítása szerint ugyanis, bár nem kell tartani fertőzésveszélytől a sonka, kolbász vagy tojás fogyasztása esetén, azért nem árt elővigyázatosnak lenni - írja az sajtótájékoztatón elhangzottakról az index.hu.
A tisztifőorvos szerint ezek a termékek a felületükön mindig tartalmazhatnak kórokozókat, amelyek normális esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.
Müller Cecília elmondta, hogy most érdemes a sonkát alaposan átsütni, a tojásokat pedig hipós vízben áztatni.
Áztatás után ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a tojásokat, így pusztíthatjuk el a tojásokon megtelepedő kórokozókat. A tojást ezután főzzük, vagy süssük meg, nyersen most semmiképpen ne fogyasszuk.
Az index.hu cikke szerint a tojás hipós fertőtlenítése nem új keletű dolog, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik tájékoztatója szerint az általánosan elfogadott háztartási hipó 2%-os oldatát valóban használhatjuk erre a célra.A Nébih szerint 10 liter vízbe 2 dl hipó kerülhet, ebben 5-10 percig kell áztatni a tojásokat.A fertőtlenített tojást ezután tiszta edénybe kell helyezni, a tojástartóba visszatenni tilos.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...