Ezt nem láttuk jönni: így kell tisztítani a TOJÁST a tisztifőorvos szerint

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatójának egyik témája az volt, mennyire jelent fertőzésveszélyt a sonka, a kolbász és a tojás. A válasz meglepő. 

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos válasza meglepő volt, állítása szerint ugyanis, bár nem kell tartani fertőzésveszélytől a sonka, kolbász vagy tojás fogyasztása esetén, azért nem árt elővigyázatosnak lenni - írja az sajtótájékoztatón elhangzottakról az index.hu.
A tisztifőorvos szerint ezek a termékek a felületükön mindig tartalmazhatnak kórokozókat, amelyek normális esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.
Müller Cecília elmondta, hogy most érdemes a sonkát alaposan átsütni, a tojásokat pedig hipós vízben áztatni.
Áztatás után ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a tojásokat, így pusztíthatjuk el a tojásokon megtelepedő kórokozókat. A tojást ezután főzzük, vagy süssük meg, nyersen most semmiképpen ne fogyasszuk.
Az index.hu cikke szerint a tojás hipós fertőtlenítése nem új keletű dolog, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik tájékoztatója szerint az általánosan elfogadott háztartási hipó 2%-os oldatát valóban használhatjuk erre a célra.A Nébih szerint 10 liter vízbe 2 dl hipó kerülhet, ebben 5-10 percig kell áztatni a tojásokat.A fertőtlenített tojást ezután tiszta edénybe kell helyezni, a tojástartóba visszatenni tilos.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek