Ezt nem láttuk jönni: így kell tisztítani a TOJÁST a tisztifőorvos szerint

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatójának egyik témája az volt, mennyire jelent fertőzésveszélyt a sonka, a kolbász és a tojás. A válasz meglepő. 

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos válasza meglepő volt, állítása szerint ugyanis, bár nem kell tartani fertőzésveszélytől a sonka, kolbász vagy tojás fogyasztása esetén, azért nem árt elővigyázatosnak lenni - írja az sajtótájékoztatón elhangzottakról az index.hu.
A tisztifőorvos szerint ezek a termékek a felületükön mindig tartalmazhatnak kórokozókat, amelyek normális esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.
Müller Cecília elmondta, hogy most érdemes a sonkát alaposan átsütni, a tojásokat pedig hipós vízben áztatni.
Áztatás után ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a tojásokat, így pusztíthatjuk el a tojásokon megtelepedő kórokozókat. A tojást ezután főzzük, vagy süssük meg, nyersen most semmiképpen ne fogyasszuk.
Az index.hu cikke szerint a tojás hipós fertőtlenítése nem új keletű dolog, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik tájékoztatója szerint az általánosan elfogadott háztartási hipó 2%-os oldatát valóban használhatjuk erre a célra.A Nébih szerint 10 liter vízbe 2 dl hipó kerülhet, ebben 5-10 percig kell áztatni a tojásokat.A fertőtlenített tojást ezután tiszta edénybe kell helyezni, a tojástartóba visszatenni tilos.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...