Könnyű megfeledkezni róla, hogy minden zöldség és gyümölcs a természetből, a földből jön. A gombák esetében azonban ez már kevésbé van így, hiszen erre gyakran emlékeztet minket a felületüket borító föld. Akár elkötelezett gombász vagy, és te magad szerzed be a kalaposokat, akár a boltban vásárolod őket, amikor hazaviszel egy adag gombát, a tisztítás elengedhetetlen lépés a feldolgozás előtt. Általános szabály, hogy a vadon gyűjtött gombák tisztításakor egy kicsit több figyelmet kell fordítani arra, hogy biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Ez macerásnak tűnhet, de van egy eszköz, amivel igazán gyerekjáték lesz. Ez nem más, mint a cukrászecset.
Érdemes a keményebb, vékonyabb sörtéjű cukrászecsetet használni erre a célra, mivel az ilyen sörték képesek a gomba összes apró zegéből és zugából eltávolítani a szennyeződéseket.
Ehhez először szárazon tisztítsd meg a gomba teljes felületét a cukrászecsettel, és kapard le róla az összes látható szennyeződést. Ezután óvatosan tisztítsd le a makacs szennyeződéseket egy nedves papírtörlővel, majd szárítsd meg egy szárazzal, enyhe dörzsölő mozdulatokkal.
A gombákat nem kell meghámozni mosás előtt
Mosás után a leghatékonyabb módszer a már csillogóan tiszta gombák megszárítására, ha beteszed őket egy másik, szintén sokoldalúan használható konyhai eszközbe, a salátacentrifugába.
Ez a módszer különösen előnyös a sűrű lemezű gombáknál, mivel a lemezek hajlamosak visszatartani a nedvességet. Ez a gyakorlatra lefordítva azt jelenti, hogy az ilyen gombafajtákat nem célszerű áztatni vagy vízbe meríteni mosáskor.
A kevésbé kiemelkedő lemezekkel rendelkező gombafajtákat azonban akár a csap alatt is leöblítheted. Amire ügyelj, ha ezt a megoldást választod, hogy óvatosan rázogasd meg a gombákat a szitában, hogy eltávolítsd a felesleges vizet, mielőtt egy konyharuhán megszárogatnád őket. Ez a módszer időt takaríthat meg, ha nagyobb mennyiségű gombát készítesz elő.
Nosalty-kvíz: Hány mérgező gombát ismersz fel a képekről?
Amíg tart a gombaszezon, és az erdőt járjuk, addig szinte biztosan lépten-nyomon mi is belebotlunk az erdő apró lakóiba. Igen ám, de érdemes körültekintően közeledni feléjük, ugyanis nem mindegyik híres jószándékáról. Most olyan gombákat kell felismernetek képekről, melyek hazánkban is megteremnek, azonban mérgező hatásuk miatt tilos a fogyasztásuk.
Balogh LillaNosalty-kvíz: Te hány népszerű gombafajtát ismersz fel?
Nem telhet el hét kvíz nélkül, most pedig nagyon is aktuális a gombák témaköre, ezért a népszerű fajtákat kell felismernetek képekről!
Nosalty3 isteni gombafajta, amit most érdemes az erdőben keresni
Itt van az ősz, és vele a sokak által várt gombaszezon, amikor a nyirkos, hűvös erdőt járva egyre több friss és finom gombával találkozhatunk. Most három olyan könnyen szedhető gombafajtát mutatunk be, amiket könnyen felismerhetünk, és megannyi finomság készülhet belőlük.
Szekeres DóraTermészetesen vannak kivételek, amikor a cukrászecset nem lesz elég
A vadon termő kucsmagomba és bokrosgomba igényli, hogy egy tál sós vízben gyorsan átmosd őket, hiszen így tudod teljesen eltávolítani a jellegzetes, szabálytalan textúrájukból a szennyeződéseket.
A legtöbb, boltban kapható gombafajta esetében azonban a cukrászecsettel megfelelő eredményt tudsz elérni. Mint más alapanyagok esetében, a gombákat is közvetlenül főzés előtt tisztítsd meg, így minimalizálhatod a felesleges nedvesség felszívódásának esélyét.