Mi a különbség az száraz és az instant élesztő között?

Ha te is álltál már izzadva a boltban, hogy vajon van-e különbség az aktív és instant élesztő között, és neked melyikre van szükséged a receptedhez, akkor Napi Tippünk neked szól!

Az élesztő gyakori összetevő, ha sütésről van szó, különösen a kenyérkészítésnél, ha nem (csak) kovásszal készíted. Azonban több élesztőfajtája is létezik, ami könnyen zavart okozhat, mégis melyikre van szükség, hogyan kell az egyes fajtákat használni. Most elmondjuk, mi a különbség az aktív száraz élesztő és az instant élesztő között.

Mi a különbség az száraz és az instant élesztő között?

Mi az az aktív száraz élesztő?

Ez a száraz élesztő egy olyan típusa, amely szemcsés, kukoricaliszthez hasonló állagú. Ez egy élő organizmus, amely szunnyad, amíg meg nem kelesztik, vagy fel nem oldják egy kis mennyiségű langyos vízben (kb. 43°C fok). Ezután kerülhet a többi hozzávaló mellé, és így kel meg a tészta.

Mi az az instant élesztő?

Az instant élesztő a szárazélesztő egy másik típusa, amelyet az aktív száraz élesztő után az 1970-es években vezettek be.

Hasonló eljárással készül, mint az előbbi, bár gyorsabban szárítják és finomabb szemcsékre őrlik. Emiatt gyorsabban oldódik és aktiválódik.

Az aktív száraz élesztővel ellentétben az instant élesztőt nem kell előbb felfuttatni, hanem egyenesen a száraz hozzávalókhoz keverhető, ugyanazzal az eredménnyel.

Milyen típusú élesztőt használj?

Ez a rész már csak rajtad múlik. Bár minden élesztőtípus másképp reagál, és enyhe eltérések lehetnek a pékáru végeredményében, nincs egyetlen helyes válasz. Azt tanácsoljuk, hogy ismerkedj meg a különböző típusokkal, és tapasztald ki őket, és a számodra legoptimálisabbat válaszd. A jó hír az, hogy amíg van kéznél valamilyen élesztő, addig bármilyen élesztőt igénylő receptet elkészíthetsz.

Hogyan helyettesítheted az aktív száraz élesztőt az instant élesztővel?

Az aktív száraz élesztő és az instant élesztő általában felcserélhető, vagyis egy az egyben használhatóak egymás helyett (bár az aktív száraz élesztő lassabban kel meg).

Ha tehát egy recept instant élesztőt ír elő, és helyette aktív száraz élesztőt használsz, akkor érdemes 10-15 perc plusz kelesztési idővel számolni.

Ha egy recept aktív száraz élesztőt ír elő, de instantot használsz, akkor pedig fordítva csökkentsd a kelesztési időt 10-15 perccel. Ettől eltekintve a recept pontosan ugyanaz maradhat, és nincs szükség semmilyen változtatásra.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Süteménysütési technikák és praktikák:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...