A Múzsa étel- és italkülönlegességei tökéletesen egyedi Herendi porcelánokban varázsolnak el

Ismerd meg a Múzsa és a Herendi Porcelánmanufaktúra közös kollekcióját. A város egyik legszebb épületében működő luxusszálloda és koktélbár különleges együttműködésre lépett az ország egyik legnívósabb porcelánmanufaktúrájával.

A budapesti Gresham Palotában Yves Giacometti, a Four Seasons Hotel Gresham Palace szállodaigazgatója és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója közösen mutatta be a Múzsa (Magyarország első kézműves szecessziós koktélbárja) és a Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló együttműködését.

A Múzsa / fotó: Barbay Csaba

A századfordulós Budapest: sokak szerint a magyar főváros aranykora. Ma már azonban nem csak fotók, képeslapok, színes plakátok repítenek vissza ebbe a különleges, vibráló, modern, békebeli időszakba. A Gresham Palotában tavaly nyitotta meg kapuit a Múzsa, ahol újra átélhetjük a múlt század eleji kifinomult eleganciát.

Az épülethez méltó luxus

1906-ot mutatott a naptár: a Duna-parton megépült a város máig egyik legszebb szecessziós épülete. A Gresham Palota azonnal a virágzó kulturális élet középpontjává vált, itt találkozott az arisztokrácia krémje, itt töltötték idejüket a művészek. Az előkelő társaságok már akkor is habzsolhatták itt a kulináris élvezeteket, a sütemények már akkor a cukrászművészeti tökéletességet képviselték.

Múzsa GRAM kollekció

Újraélt aranykor

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy bármikor élvezhessük a Gresham Palota által kínált luxust. A Múzsában 2020 óta kapcsolódhatunk ki egy isteni koktél, egy cukrászati remek vagy gasztronómiai különlegesség mellett. Időutazásra hív a város első luxus koktélbárja: az enteriőr, az ételek, italok, a kiszolgálás mind a város aranykorát idézik.

A múlt századeleji tökéletes cukrászremekeket is megkóstolhatjuk – modern köntösben. Menyhárt Attila cukrászséfnek a vérében van a szakma: követte nagyapja és dédapja útját, aki nem mellesleg József főherceg főszakácsa és -cukrásza is volt. Most a Múzsában olyan különleges ázsiai alapanyagokból készít cukrászremekeket, amelyeket sehol máshol nem kóstolhatunk a városban. De nem csak a sütemények különlegesek – a porcelán is, amin érkeznek.

Herendi mester festőnő

A desszertkülönlegességeket a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra „The Royal Garden” elnevezésű, kézzel festett porcelánjain kínálják. És hogy miért olyan különleges e készlet? Mert csak itt, a Four Seasons Gresham Palotában és a Buckhingam Palotában használják. Ha már az angol királyi családnál tartunk: a sütemények kóstolására talán nincs is jobb alkalom, mint a hétvégi, délután 3-tól 6-ig tartó, élőzenével kísért teadélutánon.

Győrffy Árpád séf ételeit – az ázsiai-magyar konyha fúzióját – és Rédli Ádám koktélkülönlegességeit viszont minden nap élvezhetjük. Az eredetileg pilótának készülő séf számos Michelin-csillagos étteremben dolgozott a Múzsa előtt, célja, hogy itt, Budapesten új perspektívába helyezze az ázsiai konyhát: innovatív, kifinomult stílusban vegyítve a kiváló magyar alapanyagokkal.

Az étel- és az italkülönlegességek is Herendi porcelánon érkeznek. A közel kétszáz éves manufaktúra neve egyet jelent a kiválósággal és az egyediséggel – ez itt sokszorosan érvényes, hiszen a Múzsa porcelánjainak mintázata egyedi motívum, amit a herendi művészekkel közösen alkottak, kizárólag a Múzsa számára.

fotó: Pinewood Lifestyle

Mikor megálmodtuk a Múzsát, az ország gazdag kulturális örökségéből inspirálódtunk, elsődleges célunk volt, hogy bemutassuk az itt élő tehetséges művészek munkáit

mondta Yves Giacometti, a Four Seasons Hotel Gresham Palace szállodaigazgatója.

Ezért dolgoztunk együtt helyi cégekkel a bár megépítésén, kértünk magyar tervezőt az egyenruha megalkotására és az üvegáru megálmodására. Helyi alapanyagokból készülnek a koktélok és az ételek is, a bár összes dolgozója magyar. Már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy az ételeket Herendi porcelánon tálaljuk majd: a termékek minősége, részletgazdagsága és a csapat kiváló munkája, ügyessége felülmúlhatatlan. A mi szemünkben ők képviselik Magyarország legjavát. A kollekció megalkotásában szorosan együttműködtünk a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szakembereivel és örömmel láttuk, hogy Dr. Simon Attila, a cég vezérigazgatója és csapata őszinte érdeklődéssel fordul a projekt felé. A munkát megkönnyítette a Four Seasons és a Herendi közötti hasonlóság. A közös munka gyümölcséről, a GRAM szettről – bátran kijelenthetjük, pontosan olyan különleges és páratlan lett, mint amilyennek elképzeltük.

A GRAM különlegessége a Gresham palota mozaikjai által ihletett pikkelyes minta. E minták egymás felé közeledve a lobbira emlékeztetnek, a keret pedig a Múzsa arany-türkiz színvilágát idézi.

Dr Simon Attila és Yves Giacometti

„Vannak pillanatok, amelyek a jelenben születnek, de a jövőt építik" - mondta dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Amikor évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy a Four Seasons Gresham Hotel és a Herendi porcelán randevút ad egymásnak, akkor tudtuk, hogy az együttműködésünkből érték születik. Egy világhírű porcelán és egy világhírű hotel ad a jövőben egymásnak randevút Budapest szívében, amelyet a mai napon aláírásunkkal is megerősítettünk. Egyedi, kézi készítésű Herendit terveztünk, egyedi helyre a Gresham-be. A Gresham minta tradíciói a 19. századi távol-keleti motívumokhoz nyúlik vissza, a 21. századi innovációt pedig Vilmos herceg és Kate hercegnő angliai esküvőjére nászajándékként átadott herendi Royal Garden minta részletei adják. Tradíció és innováció a Gresham asztalaira kerülő Herendi porcelánokban. Célunk, hogy a pihenésre érkező vendég harmóniát, eleganciát és kényeztetést kapjon. Minden Herendiben benne vannak a porcelánkészítés titkos receptúrái, az évszázadok világkiállítási sikerei, benne van a hagyományokra épített folyamatos innováció, a természeti szépség, a kreativitás, a minőség és az alkotómunka iránti szeretet, a kézművesség iránti elkötelezettség, a Herendi Márka hordozta luxus, elegancia és kényeztetés.

A mostani pillanat egy ünnep számunkra. Ünnepeljük az értékek egymásra találását, két ismert és elismert márka, a Four Seasons és a Herendi találkozását, a vendégvárás és a szervírozás új dimenziójú metszéspontját.”

Címlapfotó: Pinewood Lifestyle

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.