Muszaka cukkiniből

A muszaka remek dolog, ha nem tartana olyan sokáig az elkészítése. De most, a zsenge cukkinik korszakának közepén ezen is változtathatunk!

A muszaka talán a leghíresebb görög egytálétel, bár a Balkánon máshol is készítenek hasonló húsos-zöldséges fogásokat. Ami biztos, hogy a ma ismert muszakát a görögök tették ismertté, úgyhogy én részemről most nem is kezdenék kutatómunkát végezni arról, hogy hol máshol készítenek még nagyon hasonló ételeket a Balkánon és a Közel-Keleten.

A cukkinimuszaka receptjét itt találod

Sokkal fontosabb most ebben a pillanatban, hogy ezt a mesés réteges egytálételt nem is annyira egyszerű elkészíteni - nem mintha nagyon bonyolult lenne, inkább csak pepecselős. Egyrészt elő kell főzni hozzá a krumplit, másodszor el kell készíteni a paradicsomos ragut, besamelt kell főzni, végül pedig ott van az igazi macera: a padlizsán sütögetése. Ami egyrészt hosszadalmas, másrészt olajszagú lesz utána a konyha, meg lássuk be, amúgy sem egy derékbarát megoldás.

Életem első muszakája után például hetekig hordoztam egy fel-fel szakadó, kifejezetten fájdalmas sebhelyet, a padlizsánból kifröccsenő olaj ugyanis pont a mutató és a középső ujjam között talált el és égetett meg elég komolyan. Na nem mintha egy szimpla sült krumpli nem tudna ilyen támadást produkálni, én mégis a padlizsánnal kötöm össze az emléket, és azóta is óvatosabban táncolok a tűzhely körül, ha padlizsán rotyog olajban.

A cukkinimuszaka receptjéért ide kattints

A napokban nagyon megkívántam a muszakát, de nem volt kedvem a padlizsános mutatványhoz - egyszer ugyan megpróbáltam olaj nélkül, sütőlemezen megsütni, remek chips lett belőle, de a muszakát szárazzá és élvezhetetlenné tette. Úgy döntöttem tehát, hogy kiváltom valamivel, és mi mással tehetném ilyenkor, nyár közepén, mint a cukkinivel, amit minden sarkon úgy dobnak utánunk. A salátának való zsenge cukkini semmilyen előkészületet nem igényel - a felkarikázáson kívül, természetesen - , mivel magas víztartalmának köszönhetően tökéletesen használható nyersen is.

A cukkinimuszaka receptjéért ide kattints

Az alatt a 30 perc alatt, amíg az amúgy megfőtt krumpli és kész szósz átadják egymásnak a zamataikat, pont roppanósra sült a besameltakaró alatt. Jelentem, remek lett! Megspóroltam pár deci olívaolajat, jó fél órát és az égési faktort is, és még így is megkaptam a tökéletes muszakaélményt!

Ez is érdekelhet!

A leggyorsabb sajtos-cukkinis tortellini

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek