Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mostantól ne lepődjünk meg, ha magyar zászlókat találunk a húspultokban

Január 15-től a húspultokba kerülő sertéshúsokon kötelező megjelölni a termékekre vonatkozó származási információkat is.

A 24. hu írta meg, hogy január 15-től jelölni kell a boltokban a sertéshúsok származási helyét a mellettük feltüntetett szöveges tartalmakon. Az új kormánydöntésről a G7 tájékoztatta az olvasókat. A kisebb üzletekben a jelölés is elegendő lesz az élelmiszerek megkülönböztetésére, míg a nagyobb üzletláncokban és hipermarketekben a nemzeti színű zászlókat is fel kell tüntetni, ezzel utalva a sertéshús eredetére. 

A rendelet a 200 négyzetméteren felüli üzletekre vonatkozik, és nem érinti a többi húsfajtát, így a baromfi vagy a marha származási helyéről továbbra is a pultokban dolgozó eladók segítségét kell majd kérnünk, ha alapanyagot vásárolunk. Azokat a boltokat, ahol előrecsomagolt sertéshúst árulnak, nem érinti a szabályozás. 

A lap megkérdezte a Nébih szakembereit, a Szlovákiában nevelt és feldolgozott sertéseket illetően, akik az alábbi választ kapták:

„A tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példánkban szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő)”

Ahogy írják, a Spar esetében például több, mint 300 üzlet érintett, ahol a jövőben a nemzeti színű zászlókat követve tájékozódhatunk, honnan érkezik a családi asztalokra a hús. A húspultok kínálatából így könnyedén kiválaszthatjuk majd a magyar sertést, ami így vélhetőleg a hazai sertéstermékek fogyasztását is fellendíti, legalábbis akkor, ha épp az a cél, hogy hazait válasszunk a kínálatból. Sokszor azonban nem a származási hely, hanem az ár a döntő, és a legolcsóbb termékek kerülnek a kosarakba. 

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!