Most már Tibetben is beugorhatunk a KFC-be

Több mint tíz éves huzavona után mégis megnyílt Tibetben az első KFC, az étterem előtt hosszú sorok kígyóztak, jogvédő szervezetek ugyanakkor mellettük tüntettek.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az amerikai gyorséttermi hálózat már több mint tíz éve felvetette ezt a gondolatot, de akkor az éles kritikák hatására elállt a megvalósításától. Első tibeti üzlete Lhászában mégis megnyílt kedden, az érdeklődési óriási volt - számolt be a megnyitóról a kínai sajtó szerdán. Washingtoni és londoni székhelyű jogvédő szervezetek a hír hallatán a helyiek foglalkoztatására szólították fel a tulajdonos Yum! Brands amerikai vállalatot, egyben a tibeti kultúra értékeinek szem előtt tartására, a tibeti nyelv használatára figyelmeztettek.

Miközben a Hszinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy a helyi tibetiek az üzlet bejárata előtt fényképezkednek, és "fellélegezve", örömittasan üdvözölték, hogy végre náluk is nyitott az étteremlánc, a kritikusok például azt vetették az üzemeltető szemére, hogy nem elég autentikus a berendezés, hiába tették a falra a Potala-palota és a Csomolungma (Mount Everest) képeit.

Az amerikai nagyvállalat már több mint tíz éve felvetette az üzletnyitás gondolatát, de akkor az éles bírálatok hatására elállt a megvalósításától. Annak idején a dalai láma is levélben fejezte ki rosszallását, mondván, a felhasznált csirkék tartásának körülményei és kegyetlen leölésük sérti a tibeti kultúrát.

A Yum! azzal érvel, hogy egyrészt piaci megfontolásból a fogyasztói igényeket kívánják kielégíteni, másrészt beruházásukkal munkahelyet teremtenek, elősegítik a regionális ellátási lánc fejlődését.

A Hszinhua idézte az új üzlet kínai menedzserét, aki szerint "a Tibetben működő más gyorséttermek forgalmából az elmúlt években arra következtettek, hogy a helyiek nagy étvággyal fogyasztják a rántott csirkét és a hamburgert".

Az új KFC-étterem 540 négyzetméteren terül el, és korábbi hírek szerint a beruházó egy a további terjeszkedés háttereként szolgáló hűtőház építését is tervezi egy külvárosi, 4,7 hektáros területen. A KFC 1987-ben vetette meg a lábát Kínában, és jelenleg több mint ötezer étterme van 1100 településen.

Ez is érdekelhet!

Nagy dobásra készül a McDonald's

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?