Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most akkor tényleg elő kell melegíteni a sütőt?

Egyike az örök konyhai kérdéseknek: mégis meddig kell előmelegítenünk a sütőt? Egyáltalán, minden esetben szükséges, mielőtt betesszük a fogásokat? Most kiderül!

Kezdő pitesütögetőként emlékszem, hatalmas rejtély volt számomra, hogy miért kell előmelegíteni a sütőt, miért nem hagyhatom egyszerűen 15 perccel tovább a sütőben a finomságot, és így nem is pazarolok vele annyi felesleges energiát. Persze a gyakorlott háziasszonyok nyilván most fogják a fejüket, miként gondolhattam ekkora hülyeségre, de mindig foglalkoztatott a gondolat, lényegében miért is történik ez az egész.

Nem lehetne egyszerűen kihagyni a dolgot?

Az a helyzet, hogy a kétségeim nem voltak alaptalanok, ugyanis manapság, amikor mindenki inkább előmelegít, kevesen tudják pontosan, mely helyzetekben szükséges feltétlenül, és mely alkalmakkor felesleges járatni a készülékünket. Az biztos, hogy megveszekedetten nyitogatni a sütőajtót, arra figyelve, hogy elkészült-e már a várva várt fogás, teljesen szükségtelen. A sütési időből és az illatokból, valamint az ajtón bekukkantva azért rengeteg minden kiderül. 

A The Guardian cikkében Rosie Skyes sztárszakács sem javasolja minden esetben az előmelegített sütő használatát, ám, ha kenyeret, süteményeket szeretnénk készíteni, akkor bizony bármilyen hihetetlen, épp ez a plusz előmelegítés lesz, amivel a legtöbb időt spóroljuk. Ez a húsokra is igaz, – kivéve, ha már előkészítettük őket például serpenyőben – ugyanis a fentiekkel együtt azonnali magas hőkezelést igényelnek, hogy megfelelően indulhasson el a karamellizálódás, valamint a Maillard-reakció, ami az erősen kiérezhető ízekért és illatokért felel. 

A tudatos vásárló leírása szerint:

Meghatározott, az élelmiszergyártás – főleg a sütés – során fellépő kémiai folyamatokat Maillard-reakciónak nevezik, a felfedező francia kémikus Louis Maillard után. Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással. Barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor barna kéreg keletkezik (amely jellemző ízzel, illattal is rendelkezik), akkor egy Maillard-reakció lezajlásáról beszélhetünk.

A tapasztalt szakács szerint egyébként az is nagyon fontos, hogy a sütemények, pékáruk, vagy az olyan precíz előkészítést igénylő ételek, mint a szuflé, az azonnali magas hőmérséklet áldásos hatásait élvezzék, épp ezért, ahogyan előmelegítjük a sütőt, rögtön tegyük be a legvastagabb falú tűzálló edényünket is. A mai modern, légkeveréses sütők például sokkal gyorsabban hevülnek fel, mint a régiek, így az előmelegítési idő viszont nagyban lecsökkenhet, nem kell tartsuk magunkat feltétlenül a 20-25 perces várakozási időhöz.

Kenyér

A kenyerek esetében a téma szakértője, Ben Glazer azt mondja, a legrosszabb, amit tehetünk a leendő kenyerünkkel, ha hideg sütőbe tesszük, így ugyanis a hőmérséklet nem lesz elegendően magas ahhoz, hogy megfelelő reakcióba lépjen az élesztővel, és egy lapos száraz kenyérrel fogjuk szemben találni magunkat. Ebben az esetben ráadásul nincsen megfelelő gőz sem a sütő belsejében, amitől a kéreg megfelelő ütemben alakulhatna ki, úgy, hogy közben belül puha és ruganyos állagú marad. 

Összegezve, a pazarlásnak gondolt előmelegítés az esetek jelentős százalékában épp attól kímél meg minket, hogy elszomorodjunk a végeredményen, vagy hogy úgy járassuk a sütőt hosszú ideig, hogy félre sikerült fogásokat produkálunk vele. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!