Mokkatorta a boldog békeidőkből

E heti gasztrobloggerünk, Kiskonyhám ízei, egy igazi nosztalgiatortát készített. A boldog békeidőket idéző cukrászati remek egy századfordulós recept hatására született!

Régi családi recepteket és régi receptes könyveket nézegetve akadtam a mokkatortára. Még sosem készítettem, ha emlékezetem nem csal, akkor nem is nagyon ettem még hozzá hasonlót. Pedig igencsak egyszerű torta, de mivel nem vagyok nagy „cukrászdafan”, nem merek kísérletezni a vajas csodákkal. Végül a Magyar háziasszonyok könyvének 1908-as kiadása adta az inspirációt. Nem követtem a receptben leírtakat, inkább főzött krémet választottam, viszont nem ajánlom meglepni vele drága porontyunkat, hiszen tömény kávét tartalmaz! Csak megerősíthetem, minden, ami házi, az remek találmány.

Hozzávalók

A tortalaphoz

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor

A krémhez

  • 3 tojás sárgája
  • 6 dl tej
  • 6 ek liszt
  • 5-6 mk őrölt kávé
  • 2 kanál lefőzött feletekávé
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj

A locsoláshoz

  • 1 kupica rum
  • 1 mk cukor
  • 1 dl feketekávé

Elkészítés

  1. A piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal korábban is. A trükkje nagyon egyszerű, ha kihűlt, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerült, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel.
  3. Öntsük egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd sütését 180 fokos, előmelegített sütőben kezdjük. Amikor már érezni az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük félre hűlni.
  4. Gőz fölött, duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  5. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Ha szép homogén lett, mehet bele a darált és főtt kávé. Ha ízlésünk engedi, minél töményebb, annál finomabb. Aki így gondolja, ne sajnálja a darált részét. Folyadékot már ne tegyünk, mert akkor elvész krémessége. A cukrot is lehet variálni, nem szentírás a mennyiség.
  6. Vágjuk háromba a tortát, majd kezdjük el megtölteni. Minden egyes lapot érdemes enyhén meglocsolni, kávé, rum, cukor, víz keverékével.
  7. Személy szerint nem szeretem, ha a piskóta száraz. A legvégén vonjuk be a külsejét és díszítsük tetszés szerint. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A recept elemnthető a receptkönyvbe itt

Kiskonyhám ízei receptjei a NoSalty-n

Kiskonyhám ízei blogja

Kiskonyhám ízei a Facebook-on

Hozzászólások

Lilla

Sziasztok! Ezt a szuper receptet el lehet menteni valahogy a receptkönyvembe? Köszi el?re is!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök ennek a mokkatortának! El is fogom készíteni a Családomnak, de mit szólnátok hozzá, ha koffeinmentes kávét tennék bele? Az aromája ugyanaz, mint a másiknak, de így Kicsik is ehetnének bel?le! Üdv: Marika

Törölt felhasználó

Lilluskának üzenem: Ezen az oldalon, a jobb fels? sarokban találsz egy fehér keretben olyan szót, hogy receptkönyvem. Kattincs rá és kövesd az instrukciót. Néhány adatod megadása után lehet?séged lesz itt egy általad kedvest receptet elmenteni. Ezt aztán bármikor el?keresheted, amikor sütni akarod. Remélem tudtam segíteni! Sok sikert

Lilla

Kedves Öcsimama.45! Köszönöm a segítséget. Régebb óta használom az oldalt, eddig mindent sikerült mentenem, csak most a blogból nem, és a receptet nem találtam feltéve a receptek között. Lilluska

Törölt felhasználó

Nagyon köszönjük elkészitem, fincsi lehet Puszika érte: Lívi

Törölt felhasználó

Megsütöttem! A piskóta magasan feljött, így nagyon csini magas tortám lett. A krémhez sok-sok kávét szórtam és alaposan locsoltam a lapokra is. Mennyei a f?zött krém! Köszönöm a receptet!

Bandandi

Isteni volt! Köszönöm! Nem tudom elmenteni, segítséget kérek!

somitimi

Csak egy kerdes. Mekkora atmeroju tortaformat hasznaltok? En most szandekozok beszerezni egyet az atlagmeretbol, ranezesre ez a torta akkoranak tunik. Jol latom?

Címlapról ajánljuk

További cikkek