Mitől bio a bio?

Mi az a bio? Hogyan kell ökológiai gazdálkodást vezetni? Egyáltalán, ki dönti el, mi számít biónak? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, neked szól a következő cikk.

A biogazdálkodást sok kétely övezi – sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mitől számít biónak egy termelési módszer, hogyan kell gondozni a földet és a növényeket. Szerencsére azonban mára ez már nem valamiféle úri passzió, a nagyüzemi termeléssel ellenében ütötte fel fejét az a gazdálkodási mód, melyhez egyébként az emberek évszázadokon át hűek voltak.

Egyszerűnek tűnik, mégis a munka többszörösét igényli a vegyszeres termeléshez képest: semmilyen mesterséges gyomirtó, növényvédő szer nem alkalmazható ökológiai gazdálkodásban, műtrágya helyett csakis a szerves trágya jöhet szóba. Bármely így előállított termék csakis hivatalos, arra feljogosított szervezet által látható el biotanúsítvánnyal és a szervezet emblémájával – Magyarországon ezt a jogot a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. gyakorolja.

Hogyan lehet egy olyan világban a lassú, ősi módszerekhez visszatérni, amely a minél gyorsabb érési folyamatokat preferálja?

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a bio-körülmények között termelt zöldségek és gyümölcsök (és minden más) több időt, energiát, emberi munkát igényelnek, ez utóbbi azonban számos új munkahelyet is teremt. A hormonok, antibiotikumok használata, le nem bomló növényvédő szerekkel való permetezés a legszigorúbban tilos, ezt a hatóságok többször is ellenőrzik.

Hogyan képesek a gazdák mégis biztosítani a termés minőségét a kártevőkkel szemben?

A gyakori talajcsere az egyik legfontosabb teendő – egyrészt vitamintól kicsattanó termés az eredménye, másrészt a kártevőknek „nincs idejük megszokni a jót”.

A hagyományos, szerves trágya gondoskodik még a talaj folyamatos táplálásáról, a vetési terv (vetésforgó) használatával pedig szintén sokat tehetünk a talaj tápanyag-ellátásáért.

Senki ne higgye, hogy az ökogazdálkodás nem jár gyomokkal, sőt!

Ugyanakkor a talaj érdekében hozott, fent sorolt intézkedések sokat jelentenek a gaz elleni harcban is, más, ún. fedőnövényeket ültetve pedig szintén kiiktathatóak ezek a nem kívánt jövevények, főleg, ha gondoskodunk a gyomok gyökereit károsító mikrobákról is.

További opció lehet a növények elkerítése, legvégül a biológiailag lebomló, természetes alapú növényvédő szerek. Levéltetvek ellen a narancsolajról hallottunk jókat, de általánosan bevált módszer például az ecetsav is. Háztáji gazdálkodásban, ha már csak a saját háztartásunk számára meg tudunk termelni a fenti módon néhány kedvencet, már akkor is nagyon jól jártunk. Tanúsítványra csak akkor lesz szükségünk, ha árusítani is szeretnénk bio címkével a terményeinket, de ha ilyesmire vállalkoznánk, készüljünk fel jól szervezett apparátussal: nagy kihívással kell szembenéznünk.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...