Mitől bio a bio?

Mi az a bio? Hogyan kell ökológiai gazdálkodást vezetni? Egyáltalán, ki dönti el, mi számít biónak? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, neked szól a következő cikk.

A biogazdálkodást sok kétely övezi – sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mitől számít biónak egy termelési módszer, hogyan kell gondozni a földet és a növényeket. Szerencsére azonban mára ez már nem valamiféle úri passzió, a nagyüzemi termeléssel ellenében ütötte fel fejét az a gazdálkodási mód, melyhez egyébként az emberek évszázadokon át hűek voltak.

Egyszerűnek tűnik, mégis a munka többszörösét igényli a vegyszeres termeléshez képest: semmilyen mesterséges gyomirtó, növényvédő szer nem alkalmazható ökológiai gazdálkodásban, műtrágya helyett csakis a szerves trágya jöhet szóba. Bármely így előállított termék csakis hivatalos, arra feljogosított szervezet által látható el biotanúsítvánnyal és a szervezet emblémájával – Magyarországon ezt a jogot a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. gyakorolja.

Hogyan lehet egy olyan világban a lassú, ősi módszerekhez visszatérni, amely a minél gyorsabb érési folyamatokat preferálja?

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a bio-körülmények között termelt zöldségek és gyümölcsök (és minden más) több időt, energiát, emberi munkát igényelnek, ez utóbbi azonban számos új munkahelyet is teremt. A hormonok, antibiotikumok használata, le nem bomló növényvédő szerekkel való permetezés a legszigorúbban tilos, ezt a hatóságok többször is ellenőrzik.

Hogyan képesek a gazdák mégis biztosítani a termés minőségét a kártevőkkel szemben?

A gyakori talajcsere az egyik legfontosabb teendő – egyrészt vitamintól kicsattanó termés az eredménye, másrészt a kártevőknek „nincs idejük megszokni a jót”.

A hagyományos, szerves trágya gondoskodik még a talaj folyamatos táplálásáról, a vetési terv (vetésforgó) használatával pedig szintén sokat tehetünk a talaj tápanyag-ellátásáért.

Senki ne higgye, hogy az ökogazdálkodás nem jár gyomokkal, sőt!

Ugyanakkor a talaj érdekében hozott, fent sorolt intézkedések sokat jelentenek a gaz elleni harcban is, más, ún. fedőnövényeket ültetve pedig szintén kiiktathatóak ezek a nem kívánt jövevények, főleg, ha gondoskodunk a gyomok gyökereit károsító mikrobákról is.

További opció lehet a növények elkerítése, legvégül a biológiailag lebomló, természetes alapú növényvédő szerek. Levéltetvek ellen a narancsolajról hallottunk jókat, de általánosan bevált módszer például az ecetsav is. Háztáji gazdálkodásban, ha már csak a saját háztartásunk számára meg tudunk termelni a fenti módon néhány kedvencet, már akkor is nagyon jól jártunk. Tanúsítványra csak akkor lesz szükségünk, ha árusítani is szeretnénk bio címkével a terményeinket, de ha ilyesmire vállalkoznánk, készüljünk fel jól szervezett apparátussal: nagy kihívással kell szembenéznünk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek