Mit igyon a gyerek?

Amellett, hogy odafigyelünk arra, mit eszik gyermekünk, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékra is fektessünk hangsúlyt. Íme, dietetikusunk tanácsai!

Felnőttként nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk naponta. Kisgyermekeknél az alábbi mennyiségeket tekinthetjük irányadónak: 6-12 hónapos korig 1,2-1,3 liter/nap, 1-4 éves korig 1,1-1,8 liter/nap, 4-10 éves korig 1,8-2,5 liter/nap.

A csecsemők, kisgyermekek szervezetében a víz aránya magasabb, mint a felnőttekében, ezért könnyebben kiszáradhatnak, kiemelten fontos, hogy elegendő folyadékhoz jussanak, egyenletesen elosztva a nap során. Szomjúságérzetük még nem kialakult, illetve nem feltétlenül tudják még kifejezni – ezért gyakran kínáljuk kisgyermekünket innivalóval.

Míg csecsemőnk szopik, nincs értelme azon gondolkozni, hogy vajon eleget iszik-e, ám a hozzátáplálással párhuzamosan megkezdhetjük az anyatejen kívüli folyadékok kínálását is.

Csakúgy, mint felnőttek esetében is, személy szerint azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb folyadék a víz. Ez lehet kicsiknél forralt csapvíz, nagyobb gyerekeknél, megfelelő minőségű víz esetén sima csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, babavíz – kinek-kinek habitusa szerint. Ahogy egyre szélesebb ízvilágot ismer gyermekünk, bátran préseljünk neki friss gyümölcs- vagy zöldségleveket, amelyeket vízzel hígítva is adhatunk. Ha nincs jele tejfehérje-allergiának, egy-hároméves kortól adhatunk joghurttal, tejjel készült turmixokat, vagy a mostanában oly divatos smoothie-kat.

Ezek külön édesítése szerintem nem szükséges, a megfelelő zöldség-gyümölcs összeválogatásávalis elérhetjük az édes ízt, és ne felejtsük el, hogy kisgyermekünk (még) nem feltétlenül igényli az édes ízvilágot, hagyjuk, hogy megtapasztalja, megszeresse az alapanyagok saját ízét. A zöldségeket, gyümölcsöket természetesen mindig alaposan mossuk meg felhasználás előtt! Édesítésre egyéves kor fölött használhatunk mézet.

Nem tartom szükségesnek, hogy kisgyermekünket bolti, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitallal itassuk, ha mégis sor kerül rá, válasszuk a 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket. Szénsavas üdítőitalokat semmiképpen ne adjunk gyermekünknek.

Étrend-tippek fogszuvasodás ellen >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek