Minikonyha a gyerekszobában

Gyakran gőzünk sincs, hogy mivel lepjük meg a gyereket, ha éppen ünnep közeleg. Akinek van elég hely a lakásában, egy játékkonyhával biztosan nagy sikert arat!

Miután a gyerekek sokat utánozzák a szülőket, a konyhában látottakat maguk is szeretnék kipróbálni. Hogy mindezt biztonságban és önfeledten megtehessék, egy gyerekkonyha ideális terep számukra. Itt aztán játékból süthetnek, főzhetnek, kutyulhatnak kedvükre, a végeredményt pedig boldogan kóstoltathatják meg a felnőttekkel.

A gyerekkonyha-választék elég nagy, sokféle méret, felszereltség, stílus közül választhatunk. Nemcsak a boltokban érdemes körülnézi, hanem hazai és külföldi aukciós oldalakon is, mert kedvező áron találhatunk új vagy jó minőségű és állapotú használt gyerekkonyhát. És akkor még meg kell említeni azt a lehetőséget is, hogy esetleg lehet a családban egy ügyes kezű, barkácsoláshoz értő apuka vagy nagypapa, aki igazán egyedi konyhát tud varázsolni.

Mire figyeljünk a kiválasztáskor?

Elsőként leginkább az ár és a méret szab határt. Az ár általában jól tükrözi, ha a gyerekkonyha csak egy mosogatót és egy kis mikro sütőt tartalmaz, vagy egy jól felszerelt, high-tech minikonyhát alkottak meg a tervezői. Kb. 5-6 ezer forinttól kezdődnek az árak, de könnyen találni 40 ezer forintost is a piacon. Azoknak, akiknek nincs elég helyük, vagy gyerekükről előre tudják, hogy szeretné majd magával cipelni nyaralásra vagy a nagyihoz a saját kis konyháját, összecsukható, mobil kis konyharészlegeket is nézhetünk, esetleg elkészíthetjük mi magunk.

Az anyag tekintetében felmerül a kérdés, hogy fára vagy műanyagra essen a választásunk. A fa természetessége mindenképpen mellette szól, és megjelenése – feltéve ha minőségi fából készül – nagyon szép tud lenni. A silány faanyagból készült gyerekkonyhák azért sem jók, mert könnyen sérülnek, tönkremennek, hiszen a gyerekek összekaristolják, s a víztől is felpúposodik, csúnya lesz. A műanyag abból a szempontból jobb, hogy jól bírja a kiképzést és könnyen tisztítható, de ezekből nehezebb valóban szépet találni, inkább játék hatást keltenek, mintsem egy konyha kicsinyített mását.

A tartozékait is kellően meg kell vizsgálni, hogy mennyire tartós anyagból készültek, fogják-e bírni a gyerekek igénybevételét, és azt is nézni kell, hogy nem veszélyesek-e (például élesek, szilánkosan törékenyek stb.). Lehetőleg olyan konyhát válasszunk, amelyben van tűzhely, mosogató, az edényeknek tárolóhely, esetleg fel is van szerelve konyhai kis eszközökkel, gépekkel (mikró, habverő, étkészlet, evőeszközök). Minél több funkciót tud, annál később unják meg a gyerekek.

Ha jól megnézzük a gyerekkonyhákat, láthatjuk, hogy a praktikusság mellett kiemelt szerepet játszik a dizájn és a színvilág is. Vannak nagyon lányos (például fehér-pink) színárnyalatban tündöklő konyhák, és ami pozitív, hogy ha kisfiúnak szeretnénk beszerezni egyet, akkor sem kell megalkudni a semleges összhatású fa-fehér kombinációval, mert már lehet kapni kifejezetten fiús színű (zöld, kék, sárga) konyhákat is. És ez így jó, mert a világ legjobb szakácsai ugyebár férfiak, és nekik is el kell kezdeni valahol.

Címlapról ajánljuk

További cikkek