Miért ilyen drága a citrom?

Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.

Ma reggel egymás után több kollégám is megrökönyödve toppant be a NoSalty irodájába: teljesen függetlenül egymástól mindannyian citromot szerettek volna venni, ám azzal szembesültek, hogy egy kilóért 1200-1300 forintot is ki kellett fizetniük. Arra lettünk hát kíváncsiak, hogy mi magyarázza ezt az alaptalannak tűnő magas árat.

Mivel hazánk nem kimondottan jelentős citromtermelő ország, egyértelműnek tűnt, hogy globális trendeknek kell utánajárnunk, főként mert a szomszédos országok is folyamatosan drágulásról, az árak megkétszereződéséről számolnak be.

A legkézenfekvőbb magyarázat persze az időjárás lehet, és valóban, az idén is rengeteg olyan hírt olvashattunk, amelyek a nagy citromtermelő vidéken tapasztalható rossz időjárásról tudósítottak. Az év elején például Mexikóból és az Egyesült Államokból hallottunk túlzott esőzésekről, ráadásul Mexikóban a drogkartellek és bűnszervezetek is jócskán rányomták bélyegüket az árak alakulására. Mivel az ország legnagyobb citromligeteinek helyet adó régióban az év eleje óta folyamatos harcok dúlnak a kartellek között, illetve a kartellek és a kormány erői között, nehezebbé vált a gyümölcs termesztése, begyűjtése és értékesítése is. Ennek következtében a citrom piaci ára 68%-kal növekedett a latin-amerikai országban.

De a korábbi években is mindig voltak olyan régiók, ahol az éghajlatváltozás okozta jelenségek ellehetetlenítették a hatékony termelést. Argentína, Chile, Spanyolország sorban küzdött meg a rossz terméssel. A buktató ebben csak az, hogy a rossz időjárás nem mindenhol csapott le egyszerre, szóval a globális termelés viszonylag konstans maradt, sosem alakult ki órási citromhiány, amely megmagyarázná az árak drasztikus emelkedését.

A dolog nyitja tehát nem is kizárólag itt rejlik, hanem a kereslet növekedésében is. Ahogy arról a gazdasági szaklap, a Forbes amerikai kiadása is beszámol, az Egyesült Államok citromtermelői 150%-os keresletnövekedést jelentettek csak az elmúlt évhez képest. A kereslet legnagyobb mértékben Dél-Kelet-Ázsia gyorsan fejlődő gazdaságaiban emelkedett - itt a vendéglátóipar és a polgárok életszínvonala valószínűleg most jutott el arra a szinte, amelyen a citrom tömeges felhasználása (vendéglőkben, szállodákban és magánkonyhákban egyaránt) már megjelenhetett.

Az éghajlatbeli problémák okozta enyhe kínálatcsökkenés, illetve a kereslet jelentős növekedése egyaránt a gyümölcs drágulását idézte elő. Ráadásul mivel a citrom nem olyan, mint például a krumpli, amelyből akár zsákszámra is vásárolunk, hanem épp ellenkezőleg csak egy-két darabot veszünk meg, így a kereskedők sokkal könnyeben ránk tudják erőltetni az olykor alaptalanul magas árakat is.

A szomorú ebben csak az, hogy így egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják az egyébként nagyon egészséges citromot, emiatt pedig a hazai eladók számára is rizikósabbá válik a termék beszerzése, középtávon tehát akár teljesen el is tűnhet a boltokból és piacokról.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!