Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miért egészséges a Barilla tészta?

A durumbúzából készült Barilla tészták különleges tulajdonságaiknak köszönhetően kedvezőbb hatásúak egészségünkre, mint a közönséges búzából készült társaik. (x)

Az olasz életstílushoz hozzátartozik az étel szeretete, a szenvedélyes odaadás az ízek és a pezsgő élet iránt. A tészta az olasz konyha egyik hagyományos pillére, és a világ egyik legnépszerűbb étele is egyben. Kulcsfontosságú szerepe van a mediterrán étrendben, amely a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik az egészségtudatos életre való felkészüléssel és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével.

1. A tészta egyszerű és megbízható étel

A tészta egy nagyon egyszerű élelmiszer, melynek egyik fajtája csak durumbúza-őrleményből, ún. szemolinából és vízből áll. A szemolina a durumbúza magjának belső részéből származik, és ez az egyetlen alapanyag, amelyet a durumtészta készítéshez használhatnak. A tészta minősége a szemolinától és a technológiától függ, a tészta keménysége és ragacsossága pedig a tészta fehérjetartalmán és sikérképző tulajdonságán múlik. A tészta szép borostyán színét a búzában lévő pigmentek adják.

2. A durumtészta egészséges étel

A durumtészta összetett szénhidráttartalmának köszönhetően egészséges élelmiszernek tekinthető. A táplálkozási ajánlások szerint a kiegyensúlyozott étrend 55%-ban szénhidrátból, kb. 30%-ban zsírból, és 15%-ban fehérjéből áll. A szénhidrátoknak döntő szerepük van az izmok táplálásában és a test energiakészleteinek megújításában, a tészta pedig egy tökéletes összetett szénhidrátforrás.

Ha a durumtésztát és más egészséges alapanyagokat, például zöldségeket, hüvelyeseket, olívaolajat, paradicsomot, friss fűszereket, halat, tengeri herkentyűket megfelelő mennyiségben kombinálunk, könnyedén összeállíthatunk egy egészséges, tápláló és laktató ételt.

3. A durumtészta a mediterrán diéta sarokköve

A mediterrán diéta a jó étkezési szokások modellje, amelynek követői hagyományosan a mediterrán térségben élők, és amely az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, és a hosszú, aktív élethez való hozzájárulásáról lett híres.

A mediterrán étrend szerint a napi kalóriabevitelünk több mint a fele, kb. 55% kell, hogy szénhidrátokból származzon, elsősorban teljes kiőrlésű gabonából, tésztából, kenyérből, barna rizsből, valamint hüvelyesekből, zöldségekből és gyümölcsökből. Azokban az országokban, ahol a mediterrán diétát sokan követik, szignifikánsan alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása.

A mediterrán diéta 2010 óta az UNESCO világörökség része.

4. A tészta sokáig eltelít

A durumbúzából készült tészta emésztése más, szénhidrátokban gazdag élelmiszerekhez képest lassabb, így hosszabb ideig tartó jóllakottság-érzetet biztosít, amellett, hogy elegendő energiát biztosít szervezetünk számára.

A glikémiás-index (GI) az adott szénhidrát vércukorszint-emelő hatásának sebességét mutatja. A magas glikémiás-indexű ételek lebontása gyorsabb, így a vércukorszintet is gyorsabban emelik. Kémiai szerkezetének köszönhetően a minőségi olasz tészta glikémiás-indexe alacsonyabb, így egyes szénhidrátoknál lassabban emésztjük meg. A tészta kiegyensúlyozott energiaforrásként szolgál testünknek, megőrizve jóllakottságát és fittségét.

Miért egészséges az alacsony glikémiás-index?

  • Segít megelőzni a magas vércukorszint és a cukorbetegség kialakulását.
  • Segít kontrollálni vérben lévő zsírokat (megemeli a HDL, vagyis a jó koleszterin, és csökkenti a triglicerid-szintet).
  • Segít a testsúly és a kalóriabevitel kordában tartásában.

Befolyásolhatja a tészta glikémiás-indexét:

  • a durumbúza minősége,
  • a metszés alakja,
  • a vastagsága,
  • az élelmi rost tartalom,
  • a főzési idő,
  • a szószok.

5. Nem a tésztaételektől leszünk kövérek

Fontos megérteni, hogy a túlsúly, az elhízás kialakulásáért elsősorban a túlzott kalóriabevitel (és nem az összetett szénhidrátok) felelősek. A megfelelő testsúly megtartásához fontos az energiaegyensúly: a bevitt és a leadott energia egyensúlyban kell legyen. Ez az egyensúly pedig segíti szervezetünk működését, és támogatja fizikai aktivitásunkat. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a felesleges energia zsírként raktározódik el, súlyfelesleget okozva.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok helyes egyensúlya kritikus az egészséges súly megtartása és egyes krónikus betegségek megelőzése szempontjából.

6. A tészta egy finom és vidám étel

A tészta mindenki kedvence, örömet és élvezetet hoz az étkezésbe. Mivel rendkívül változatosan elkészíthető, kreativitást csempész a mindennapjaidba. Ráadásul a tészta különböző formákban kapható, ezáltal illeszkedve a kedvenc szószodhoz.

A Barilla Olaszország első számú tésztája!

A Barilla csoport

Egy 1877-ben, Pármában alapított kenyér- és tésztaboltból kiindulva a Barilla ma egyike a legnépszerűbb olasz élelmiszermárkáknak, vezető helyen áll a világ tészta-, az európai tésztaszószok-, az olasz sütőipari készítmények és a skandináv ropogós kenyerek piacán. (x)

Tudj meg többet a Barilla csoportról itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!