A durumbúzából készült Barilla tészták különleges tulajdonságaiknak köszönhetően kedvezőbb hatásúak egészségünkre, mint a közönséges búzából készült társaik. (x)
Az olasz életstílushoz hozzátartozik az étel szeretete, a szenvedélyes odaadás az ízek és a pezsgő élet iránt. A tészta az olasz konyha egyik hagyományos pillére, és a világ egyik legnépszerűbb étele is egyben. Kulcsfontosságú szerepe van a mediterrán étrendben, amely a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik az egészségtudatos életre való felkészüléssel és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével.
A tészta egy nagyon egyszerű élelmiszer, melynek egyik fajtája csak durumbúza-őrleményből, ún. szemolinából és vízből áll. A szemolina a durumbúza magjának belső részéből származik, és ez az egyetlen alapanyag, amelyet a durumtészta készítéshez használhatnak. A tészta minősége a szemolinától és a technológiától függ, a tészta keménysége és ragacsossága pedig a tészta fehérjetartalmán és sikérképző tulajdonságán múlik. A tészta szép borostyán színét a búzában lévő pigmentek adják.
2. A durumtészta egészséges étel
A durumtészta összetett szénhidráttartalmának köszönhetően egészséges élelmiszernek tekinthető. A táplálkozási ajánlások szerint a kiegyensúlyozott étrend 55%-ban szénhidrátból, kb. 30%-ban zsírból, és 15%-ban fehérjéből áll. A szénhidrátoknak döntő szerepük van az izmok táplálásában és a test energiakészleteinek megújításában, a tészta pedig egy tökéletes összetett szénhidrátforrás.
Ha a durumtésztát és más egészséges alapanyagokat, például zöldségeket, hüvelyeseket, olívaolajat, paradicsomot, friss fűszereket, halat, tengeri herkentyűket megfelelő mennyiségben kombinálunk, könnyedén összeállíthatunk egy egészséges, tápláló és laktató ételt.
A mediterrán diéta a jó étkezési szokások modellje, amelynek követői hagyományosan a mediterrán térségben élők, és amely az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, és a hosszú, aktív élethez való hozzájárulásáról lett híres.
A mediterrán étrend szerint a napi kalóriabevitelünk több mint a fele, kb. 55% kell, hogy szénhidrátokból származzon, elsősorban teljes kiőrlésű gabonából, tésztából, kenyérből, barna rizsből, valamint hüvelyesekből, zöldségekből és gyümölcsökből. Azokban az országokban, ahol a mediterrán diétát sokan követik, szignifikánsan alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása.
A mediterrán diéta 2010 óta az UNESCO világörökség része.
A durumbúzából készült tészta emésztése más, szénhidrátokban gazdag élelmiszerekhez képest lassabb, így hosszabb ideig tartó jóllakottság-érzetet biztosít, amellett, hogy elegendő energiát biztosít szervezetünk számára.
A glikémiás-index (GI) az adott szénhidrát vércukorszint-emelő hatásának sebességét mutatja. A magas glikémiás-indexű ételek lebontása gyorsabb, így a vércukorszintet is gyorsabban emelik. Kémiai szerkezetének köszönhetően a minőségi olasz tészta glikémiás-indexe alacsonyabb, így egyes szénhidrátoknál lassabban emésztjük meg. A tészta kiegyensúlyozott energiaforrásként szolgál testünknek, megőrizve jóllakottságát és fittségét.
Miért egészséges az alacsony glikémiás-index?
Segít megelőzni a magas vércukorszint és a cukorbetegség kialakulását.
Segít kontrollálni vérben lévő zsírokat (megemeli a HDL, vagyis a jó koleszterin, és csökkenti a triglicerid-szintet).
Segít a testsúly és a kalóriabevitel kordában tartásában.
Fontos megérteni, hogy a túlsúly, az elhízás kialakulásáért elsősorban a túlzott kalóriabevitel (és nem az összetett szénhidrátok) felelősek. A megfelelő testsúly megtartásához fontos az energiaegyensúly: a bevitt és a leadott energia egyensúlyban kell legyen. Ez az egyensúly pedig segíti szervezetünk működését, és támogatja fizikai aktivitásunkat. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a felesleges energia zsírként raktározódik el, súlyfelesleget okozva.
Számos kutatás bizonyította, hogy a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok helyes egyensúlya kritikus az egészséges súly megtartása és egyes krónikus betegségek megelőzése szempontjából.
6. A tészta egy finom és vidám étel
A tészta mindenki kedvence, örömet és élvezetet hoz az étkezésbe. Mivel rendkívül változatosan elkészíthető, kreativitást csempész a mindennapjaidba. Ráadásul a tészta különböző formákban kapható, ezáltal illeszkedve a kedvenc szószodhoz.
A Barilla Olaszország első számú tésztája!
A Barilla csoport
Egy 1877-ben, Pármában alapított kenyér- és tésztaboltból kiindulva a Barilla ma egyike a legnépszerűbb olasz élelmiszermárkáknak, vezető helyen áll a világ tészta-, az európai tésztaszószok-, az olasz sütőipari készítmények és a skandináv ropogós kenyerek piacán. (x)
Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?
Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Bár az adventi időszak négy hétig tart, a végére mindig kifutunk az időből: minél közelebb a karácsony este, annál több a teendő. Nézzük, hogy lehet biztonságos a karácsonyi sütés-főzés!
Egy átlagos hétköznapon Suzukiba pattantunk Marcival, hogy elvigyen minket a kedvenc piacára és a Farm2Fork telephelyére, ahonnan az idényzöldségeket és -gyümölcsöket szokta beszerezni. Közben hosszan beszélgettünk a főzésről, a tapasztalatszerzésről, a stázsolásról, a tajvani konyháról, és persze a vezetésről is.
Egyszerű krémes süteményeket hozunk karácsonyra, mert egyrészt nem mindenki szereti a klasszikus ünnepi sütitöltelékeket, másrészt egy krémes sütibe beleharapni maga a csoda!
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!