Miért egészséges a Barilla tészta?

A durumbúzából készült Barilla tészták különleges tulajdonságaiknak köszönhetően kedvezőbb hatásúak egészségünkre, mint a közönséges búzából készült társaik. (x)

Az olasz életstílushoz hozzátartozik az étel szeretete, a szenvedélyes odaadás az ízek és a pezsgő élet iránt. A tészta az olasz konyha egyik hagyományos pillére, és a világ egyik legnépszerűbb étele is egyben. Kulcsfontosságú szerepe van a mediterrán étrendben, amely a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik az egészségtudatos életre való felkészüléssel és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével.

Rigatoni fűszeres báránykolbász raguval recept

1. A tészta egyszerű és megbízható étel

A tészta egy nagyon egyszerű élelmiszer, melynek egyik fajtája csak durumbúza-őrleményből, ún. szemolinából és vízből áll. A szemolina a durumbúza magjának belső részéből származik, és ez az egyetlen alapanyag, amelyet a durumtészta készítéshez használhatnak. A tészta minősége a szemolinától és a technológiától függ, a tészta keménysége és ragacsossága pedig a tészta fehérjetartalmán és sikérképző tulajdonságán múlik. A tészta szép borostyán színét a búzában lévő pigmentek adják.

2. A durumtészta egészséges étel

A durumtészta összetett szénhidráttartalmának köszönhetően egészséges élelmiszernek tekinthető. A táplálkozási ajánlások szerint a kiegyensúlyozott étrend 55%-ban szénhidrátból, kb. 30%-ban zsírból, és 15%-ban fehérjéből áll. A szénhidrátoknak döntő szerepük van az izmok táplálásában és a test energiakészleteinek megújításában, a tészta pedig egy tökéletes összetett szénhidrátforrás.

Ha a durumtésztát és más egészséges alapanyagokat, például zöldségeket, hüvelyeseket, olívaolajat, paradicsomot, friss fűszereket, halat, tengeri herkentyűket megfelelő mennyiségben kombinálunk, könnyedén összeállíthatunk egy egészséges, tápláló és laktató ételt.

Mini farfalle tészta koktélparadicsommal és mozzarellával recept

3. A durumtészta a mediterrán diéta sarokköve

A mediterrán diéta a jó étkezési szokások modellje, amelynek követői hagyományosan a mediterrán térségben élők, és amely az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, és a hosszú, aktív élethez való hozzájárulásáról lett híres.

A mediterrán étrend szerint a napi kalóriabevitelünk több mint a fele, kb. 55% kell, hogy szénhidrátokból származzon, elsősorban teljes kiőrlésű gabonából, tésztából, kenyérből, barna rizsből, valamint hüvelyesekből, zöldségekből és gyümölcsökből. Azokban az országokban, ahol a mediterrán diétát sokan követik, szignifikánsan alacsonyabb a szívbetegségek előfordulása.

A mediterrán diéta 2010 óta az UNESCO világörökség része.

Penne Tricolori rukkolával és mozzarellával recept

4. A tészta sokáig eltelít

A durumbúzából készült tészta emésztése más, szénhidrátokban gazdag élelmiszerekhez képest lassabb, így hosszabb ideig tartó jóllakottság-érzetet biztosít, amellett, hogy elegendő energiát biztosít szervezetünk számára.

A glikémiás-index (GI) az adott szénhidrát vércukorszint-emelő hatásának sebességét mutatja. A magas glikémiás-indexű ételek lebontása gyorsabb, így a vércukorszintet is gyorsabban emelik. Kémiai szerkezetének köszönhetően a minőségi olasz tészta glikémiás-indexe alacsonyabb, így egyes szénhidrátoknál lassabban emésztjük meg. A tészta kiegyensúlyozott energiaforrásként szolgál testünknek, megőrizve jóllakottságát és fittségét.

Miért egészséges az alacsony glikémiás-index?

  • Segít megelőzni a magas vércukorszint és a cukorbetegség kialakulását.
  • Segít kontrollálni vérben lévő zsírokat (megemeli a HDL, vagyis a jó koleszterin, és csökkenti a triglicerid-szintet).
  • Segít a testsúly és a kalóriabevitel kordában tartásában.

Befolyásolhatja a tészta glikémiás-indexét:

  • a durumbúza minősége,
  • a metszés alakja,
  • a vastagsága,
  • az élelmi rost tartalom,
  • a főzési idő,
  • a szószok.

Vegetáriánus lasagne recept

5. Nem a tésztaételektől leszünk kövérek

Fontos megérteni, hogy a túlsúly, az elhízás kialakulásáért elsősorban a túlzott kalóriabevitel (és nem az összetett szénhidrátok) felelősek. A megfelelő testsúly megtartásához fontos az energiaegyensúly: a bevitt és a leadott energia egyensúlyban kell legyen. Ez az egyensúly pedig segíti szervezetünk működését, és támogatja fizikai aktivitásunkat. Ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a felesleges energia zsírként raktározódik el, súlyfelesleget okozva.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok helyes egyensúlya kritikus az egészséges súly megtartása és egyes krónikus betegségek megelőzése szempontjából.

6. A tészta egy finom és vidám étel

A tészta mindenki kedvence, örömet és élvezetet hoz az étkezésbe. Mivel rendkívül változatosan elkészíthető, kreativitást csempész a mindennapjaidba. Ráadásul a tészta különböző formákban kapható, ezáltal illeszkedve a kedvenc szószodhoz.

A Barilla Olaszország első számú tésztája!

A Barilla csoport

Egy 1877-ben, Pármában alapított kenyér- és tésztaboltból kiindulva a Barilla ma egyike a legnépszerűbb olasz élelmiszermárkáknak, vezető helyen áll a világ tészta-, az európai tésztaszószok-, az olasz sütőipari készítmények és a skandináv ropogós kenyerek piacán. (x)

Tudj meg többet a Barilla csoportról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk