Mesterséges édesítők – cukor helyett

Édesítőszer-kisokos! Ha eddig csak kapkodtad a fejed a különböző mesterséges cukorpótlók neve hallatán, az Epicurious.com cikke beavat, melyiket mire használják az élelmiszergyártásban!

A mesterséges édesítőkkel kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények: egyesek szerint teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre, de akadnak olyan visszhangok, melyek azt hangsúlyozzák, hogy hosszú távon a szacharin, az aszpartám és társaik rákkeltőek lehetnek. Mindenki eldöntheti, melyik állásponttal azonosul, az Epicurious cikke pedig megismertet az alternatív édesítőszerek tulajdonságaival, és azt is megtudhatjuk, a cukorhoz képest mennyivel édesebbek a legnépszerűbb mesterséges édesítők, és mivel általános dilemma övezi felhasználhatóságukat a sütés-főzésben, erre is fény derül.

Szacharin

Az 1878-ban egy egyetemi laborban felfedezett édesítőszer a legrégebben ismert helyettesítője a cukornak. Sütés során nem érdemes használni, mert fémes utóízt ad az ételeknek, és a textúrát is darabossá teszi. Háromszázszor édesebb a jó öreg cukornál, kávéba, teába használatos.

Cukor nélkül, édesen >>

Aszpartám

Egyike a legszélesebb körben alkalmazott édesítőknek, az élelmiszeripar kedvelt terméke. Felfedezése egy 1968-as kísérletnek köszönhető, melynek során egy fekélyellenes gyógyszert igyekeztek kifejleszteni a tudósok, melléktermékként pedig az édes anyagot sikerült kifejleszteniük. Kétszázszor édesebb a cukornál, de magas hőmérsékleten elveszti ezen képességét.

Acelszulfám–K

1998-as jóváhagyása óta ez az anyag is páratlan karriert futott be az élelmiszer-készítés nagyüzemi keretei között, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas, kétszázszoros édesítő ereje van a hagyományos cukorhoz képest. Kesernyés utóíze ellenére nagyon sok termékben – körülbelül ötezer – alkalmazzák, a világ több mint száz országában.

Büntetlen örömök >>

Neotám

Hazánkban ugyan még kevésbé ismert édesítőszer a neotám, az élelmiszergyártás során, sütést igénylő termékek alkotórésze lehet. Édessége nyolcezerszerese a cukorénak (!) és elvileg kiválóan alkalmas arra, hogy mellékíz nélkül helyettesítse a cukrot. Magyarországon azonban nem tudunk eddig a vásárlóközönség számára elérhető kiszerelésről.

Szukralóz

Bár jól viseli a hevítést is, optimális megoldásnak az tekinthető, ha a sütésre kifejlesztett verziót használnak. Hatszázszorosan édesít a cukorhoz viszonyítva. 1976-ban a tudósok a cukor molekuláival kísérleteztek, melynek végterméke a szukralóz, ami így erős rokoni kapcsolatban áll az eredeti kristálycukorral.

További cukormentes receptekért kattints ide >>

Ellenállhatatlan: karamellkavalkád >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek