Mesterséges édesítők – cukor helyett

Édesítőszer-kisokos! Ha eddig csak kapkodtad a fejed a különböző mesterséges cukorpótlók neve hallatán, az Epicurious.com cikke beavat, melyiket mire használják az élelmiszergyártásban!

A mesterséges édesítőkkel kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények: egyesek szerint teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre, de akadnak olyan visszhangok, melyek azt hangsúlyozzák, hogy hosszú távon a szacharin, az aszpartám és társaik rákkeltőek lehetnek. Mindenki eldöntheti, melyik állásponttal azonosul, az Epicurious cikke pedig megismertet az alternatív édesítőszerek tulajdonságaival, és azt is megtudhatjuk, a cukorhoz képest mennyivel édesebbek a legnépszerűbb mesterséges édesítők, és mivel általános dilemma övezi felhasználhatóságukat a sütés-főzésben, erre is fény derül.

Szacharin

Az 1878-ban egy egyetemi laborban felfedezett édesítőszer a legrégebben ismert helyettesítője a cukornak. Sütés során nem érdemes használni, mert fémes utóízt ad az ételeknek, és a textúrát is darabossá teszi. Háromszázszor édesebb a jó öreg cukornál, kávéba, teába használatos.

Cukor nélkül, édesen >>

Aszpartám

Egyike a legszélesebb körben alkalmazott édesítőknek, az élelmiszeripar kedvelt terméke. Felfedezése egy 1968-as kísérletnek köszönhető, melynek során egy fekélyellenes gyógyszert igyekeztek kifejleszteni a tudósok, melléktermékként pedig az édes anyagot sikerült kifejleszteniük. Kétszázszor édesebb a cukornál, de magas hőmérsékleten elveszti ezen képességét.

Acelszulfám–K

1998-as jóváhagyása óta ez az anyag is páratlan karriert futott be az élelmiszer-készítés nagyüzemi keretei között, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas, kétszázszoros édesítő ereje van a hagyományos cukorhoz képest. Kesernyés utóíze ellenére nagyon sok termékben – körülbelül ötezer – alkalmazzák, a világ több mint száz országában.

Büntetlen örömök >>

Neotám

Hazánkban ugyan még kevésbé ismert édesítőszer a neotám, az élelmiszergyártás során, sütést igénylő termékek alkotórésze lehet. Édessége nyolcezerszerese a cukorénak (!) és elvileg kiválóan alkalmas arra, hogy mellékíz nélkül helyettesítse a cukrot. Magyarországon azonban nem tudunk eddig a vásárlóközönség számára elérhető kiszerelésről.

Szukralóz

Bár jól viseli a hevítést is, optimális megoldásnak az tekinthető, ha a sütésre kifejlesztett verziót használnak. Hatszázszorosan édesít a cukorhoz viszonyítva. 1976-ban a tudósok a cukor molekuláival kísérleteztek, melynek végterméke a szukralóz, ami így erős rokoni kapcsolatban áll az eredeti kristálycukorral.

További cukormentes receptekért kattints ide >>

Ellenállhatatlan: karamellkavalkád >>

Hozzászólások

witch

Sajnos a mesterseges edesitoszerek, mint ahogy a nevuk is mutatja, mestersegesen vannak eloallitva. A szervezetunknek pont ezert nem jo, inkabb fogyasszunk termeszetes edesitoket, de keveset. Egy dietikus beszelt errol a tv-ben, hozzateve, hogy a mesterseges edesitoszerek sokakban hamis biztonsagerzetet okoz, igy mas etelekbol nagyobb mennyiseget fogyasztanak, ami szinten hizashoz vezet.

Ági78

Igen, egyetértek. Nem beszélve arról, hogy sokunk szervezete elég rosszul tolerálja a mesterséges édesít?szereket. Többfélét próbáltam én is, de az allergia nem jó móka...

Saslány

http://www.natursziget.com/egeszseg/20120724-meg-veszelyesebb-edesitoszer-neotam http://www.natursziget.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=512:20091228-keruljuk-a-muedesitoket&Itemid=112&tmpl=component&print=1

Törölt felhasználó

Jajj neee! Csak édesít?szert ne! A rossz tulajdonságaik miért nincsenek leírva? A szervezet nem arra van kitalálva, hogy vegyi hulladékot együnk! A végén még elfelejti a szervezet hogyan kell lebontania a jó öreg cukrot, nem beszélve arról, hogy rákot okozhatnak!!! Természetes édesít?szerként ott van a xillit, eritritol. Ezeket cukorbetegek is fogyaszthatják, nem rongálják a fogakat és Candidásoknak is ajánlott.

Kodia1

A XUKOR SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB a XILITNÉL, ezért drágább is!!! "Hogyan készül az xilit ( nyírfacukor )? A xilitet manapság fából vagy kukoricacsutkából állítják el? ipari méretekben, de gyakorlatilag bármilyen cellulóz tartalmú növényb?l el?állítható. Miért készül a Xukor fa alapanyagból ? A Xukor fa alapanyagból készül, dönt? részt nyírfából és egy kevés bükkfát használnak fel az el?állítása során. A fa alapanyag biztosíték a legmagasabb min?ség eléréséhez a nyírfacukor gyártása során. Fa alapanyagú gyártás nincsen Kínában, így nem lehetséges, hogy bizonytalan eredet? xilit ( nyírfacukor ) jusson el a fogyasztókhoz. A fa alapanyag természetesen a génmanipuláció-mentességre is garancia, hiszen a kukoricával ellentétben a fák mentesek a génmanipulációtól. "

Címlapról ajánljuk

További cikkek