Mennyei ízorgia, fenséges gasztrokavalkád - ez vár ránk az idei barackünnepen

A kétnapos barackünnepen minden az édes gyümölcs körül forog majd, a zempléni térségben barackból fonják a kerítést is...

Mennyei ízorgia, fenséges gasztrokavalkád: Lekvárok, mézek, szörpök, pálinkák és egyéb barackos finomságok várnak azokra, aki kilátogatnak majd a VII. Gönci Barack Vigasságra, melyet július 6-7. között rendeznek meg Boldogkőváralján.

„Nagyon boldog vagyok, hogy idén először együttműködünk a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjaival, akik legfontosabb hitvallása a vidéki gasztronómiai értékek felkutatása, ápolása, megőrzése és továbbörökítése. A zempléni térség igazi kincsesbánya, a gönci barack a tájegység kiemelkedő csodája, mely nem csak az édességek kiváló alapanyaga, de kreatívan beépíthető egy-egy sós főételbe is. Szeretnénk megmutatni a Gönci Barack Vigasságra látogató vendégeknek, hogy az eredetvédett, uniós oltalom alatt álló barackot milyen sokrétűen fel lehet használni, ha egy kicsit elrugaszkodunk a megszokott ízektől.

A Vigasságon a tavalyi évekhez hasonlóan most is minden a barackról szól majd. Arra kértük az összes vendéglátó egységet, hogy a gönci barackból inspirálódjon és csempéssze bele ételébe, italába a barack zamatát. Lesz baracklekvár, barackpálinka és barackszörp, palacsinta, rétes, krumplilángos, remek borok, sőt hidegen kezelt mézekkel is várjuk a vendégeket. Egy időben egy helyen lehet kóstolni a Boldogkői Vár, a Terra-Boldogkő Látványpince és Bestillo Pálinkaház TOP éttermeinek kínálatát: az Anyukám Mondta különlegességeit, Erzsike néni süteményeit vagy a Mádi sajtot. Ha pedig minőségi italra vágynánk, a pálinkán túl kortyolhatjuk a legjobb pincék borait vagy a sörmanufaktúrák legjobbjaival is olthatjuk szomjunkat" – mesél a Vigasság gasztro programjairól Czakó Mónika, a rendezvény megálmodója.

A VII. Gönci Barack Vigasságon a világhírű encsi Anyukám Mondta étterem is képviselteti majd magát, bázisán egy lassan sült mangalica lapockát ízlelhetnek meg a vendégek, mely után desszertként egy habkönnyű újragondolt Rákóczi túrós fokozza majd az ízorgiát.

„Egy ínyenc mangalicás főétellel kedveskedünk a látogatóknak, ami egy lassú tűzön sült lapocka, grillen átpirítva. Ehhez fatüzelésű kemencében pirítunk majd egy vékony tésztájú pitát és mindezt savanyított zöldségekkel, valamint friss salátával tálaljuk. Az, hogy ebben a menüben milyen formában jelenik meg a barack, maradjon egyelőre titok. Persze egy ilyen fogás desszert nélkül nem létezhet, így egy selymes Rákóczi túróssal is készülünk, melyet a könnyebb fogyasztás érdekében egy kehelyben tálalunk majd. A pohárba kerül egy kis kekszes morzsa, lágy túró, barack coulis és a tetejére habcsók” – árulja el Dudás Szabolcs, az Anyukám Mondta séfje a meglepetés menüt.

A Vigasságra való ráhangolódásképp a Stílusos Gönci Barack Heteken a SVÉT több tagja is különleges barackos fogásokkal vár mindenkit éttermében. A balatonszemesi Kistücsök Étterem egy nagyon extra ételt álmodott meg a gönci barackból: Tokhalfilét készítenek gönci barackkal, karalábéval és sajtos darával, míg a szigetmonostori Rosinante Étterem gönci sárgabarack krémlevest tálal sajtkrémgaluskával, valamint tempurázott királyrákot ecetes, korianderes gönci sárgabarackkal. Érdemes még a héten ellátogatni a noszvaji Nomád Hotel&Glampingbe, ahol egy bazsalikomos, joghurtos barack leves és egy kardamomos barackrémmel tálalt finom bárány csábítja a vendégeket. A Gönci Barack Hetek programjába folyamatosan kapcsolódnak be a SVÉT éttermei barackos fogásaikkal.

A mennyei ételek és a gönci barackpálinka mellett a Vigasságon Angerman László világszinten elismert sommelier vezetésével hat uniós oltalom alatt álló pálinkát kóstolhatnak meg a vendégek az exkluzív pálinkaworkshopon, melyet a Bestillo Pálinkaházban tartanak július 7-én, szombaton 13 és 15 óra között. Ezt a rendhagyó programot még tovább növeli az Első Mádi Borház kiváló menüje, melyet direkt a kóstolandó pálinkák mellé terveztek meg.

A gasztroélvezetek mellett fellép a Magashegyi Underground, a Blahalouisiana, Gájer Bálint zenekarával, ott lesz a Tárkány Művek, a Follow The Flow együttes, valamint Hobo és zenekara. A koncertek mellett természetesen a gyermekes családok is kedvükre válogathatnak majd a remek programok közül.

Érdemes tehát már most készíteni az ízlelőbimbókat, ugyanis július 6-7. között a VII. Gönci Barack Vigasságon a hangulatos koncertek és családi programok mellett az ínyenc gasztronómia is előtérbe kerül és a barack a legkreatívabb formáiban elevenedik majd meg előttünk Boldogkőváralján.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...