A melengető gesztenye

Bár még nem jött meg az igazi hideg, sokat szerepel a "melengető" szó a NoSalty házatáján. A gesztenye kicsit lemaradt a sorban, de íme, ami késik, nem múlik.

Többen számoltak be erről az ismerősi körömben, és még mindig meglepetéssel vesszük tudomásul mindannyian: ha gesztenyéről van szó, akkor a gesztenyepürén túl is van élet. De még milyen!

Mintha a gesztenye reneszánszát élné, annak ellenére, hogy elképesztő magasságokba szökött az ára. Ez a reneszánsz többek között a paleo étrend követőinek köszönhető, ugyanis ebben a diétában fontos szerepet játszik a gesztenye maga és a gesztenyeliszt. Mivel ennek az étrendnek fontos jellemzője számos gabona teljes mellőzése, előtérbe kerülnek más lisztalapanyagok, például ez az ízletes termés is. Ez a szúrós burokban növekvő, kemény héjjal körülvett mag nagyon magas keményítőtartalmú, ezért tökéletesen helyettesíti a búzalisztet is, sütemények sütésére is kiváló. Ezt a tulajdonságát most egy krémlevesnél vetettem be.

A leves nem pont paleo, tejszín és burgonya is van benne. Tulajdonképpen mindkettőt elhagyhatjuk, de mivel nekem nem is volt szempont a paleo táplálkozás, ezért ez eszembe sem jutott. Ráadásul a tejszíntől még melengetőbben krémes lesz a leves, a gesztenye pedig beépített sűrítőként viselkedik.

Vásárolhatunk gesztenyét a piacon, és ügyködhetünk magunk a hámozással, így kétségtelenül olcsóbb lesz a leves, és eszerint a videó szerint nem lesz sokkal hosszabb az előkészítés ideje sem.

Tehát nyers gesztenyével kezdünk, így minden egyszerre fő meg. A burgonya szintén a keményítőtartalmával járul hozzá a tartalmas leveshez, a répa és a zeller pedig csak egy ötlet: adhatunk hozzá fehérrépát is, vagy egy kevés paszternákot is, de vigyázzunk az édes ízével. Chilivel is ízesíthetjük a levest, és bevethetünk keleties fűszereket, például a koriandermag, vagy a rómaikömény, de még a kardamom sem áll messze a gesztenyétől. A lényeg, hogy ez a leves nem édes, hanem fűszeres, sós, és bármit is adunk hozzá, koncentráljunk erre a végeredményre.

A családomban ez általában egy karácsonyi fogás, és remekül illik hozzá a madeira típusú likőrbor, akár egy kis pohárral már az elkészítés során, akár - tejszín ellenére - fogyasztáskor. Már csak a gesztenye ára miatt is ünnepi leves, de egyszer egy évben igazán érdemes kipróbálni, még ha az az egy alkalom nem is Karácsony.

Címlapról ajánljuk

További cikkek