A melengető gesztenye

Bár még nem jött meg az igazi hideg, sokat szerepel a "melengető" szó a NoSalty házatáján. A gesztenye kicsit lemaradt a sorban, de íme, ami késik, nem múlik.

Többen számoltak be erről az ismerősi körömben, és még mindig meglepetéssel vesszük tudomásul mindannyian: ha gesztenyéről van szó, akkor a gesztenyepürén túl is van élet. De még milyen!

Mintha a gesztenye reneszánszát élné, annak ellenére, hogy elképesztő magasságokba szökött az ára. Ez a reneszánsz többek között a paleo étrend követőinek köszönhető, ugyanis ebben a diétában fontos szerepet játszik a gesztenye maga és a gesztenyeliszt. Mivel ennek az étrendnek fontos jellemzője számos gabona teljes mellőzése, előtérbe kerülnek más lisztalapanyagok, például ez az ízletes termés is. Ez a szúrós burokban növekvő, kemény héjjal körülvett mag nagyon magas keményítőtartalmú, ezért tökéletesen helyettesíti a búzalisztet is, sütemények sütésére is kiváló. Ezt a tulajdonságát most egy krémlevesnél vetettem be.

A leves nem pont paleo, tejszín és burgonya is van benne. Tulajdonképpen mindkettőt elhagyhatjuk, de mivel nekem nem is volt szempont a paleo táplálkozás, ezért ez eszembe sem jutott. Ráadásul a tejszíntől még melengetőbben krémes lesz a leves, a gesztenye pedig beépített sűrítőként viselkedik.

Vásárolhatunk gesztenyét a piacon, és ügyködhetünk magunk a hámozással, így kétségtelenül olcsóbb lesz a leves, és eszerint a videó szerint nem lesz sokkal hosszabb az előkészítés ideje sem.

Tehát nyers gesztenyével kezdünk, így minden egyszerre fő meg. A burgonya szintén a keményítőtartalmával járul hozzá a tartalmas leveshez, a répa és a zeller pedig csak egy ötlet: adhatunk hozzá fehérrépát is, vagy egy kevés paszternákot is, de vigyázzunk az édes ízével. Chilivel is ízesíthetjük a levest, és bevethetünk keleties fűszereket, például a koriandermag, vagy a rómaikömény, de még a kardamom sem áll messze a gesztenyétől. A lényeg, hogy ez a leves nem édes, hanem fűszeres, sós, és bármit is adunk hozzá, koncentráljunk erre a végeredményre.

A családomban ez általában egy karácsonyi fogás, és remekül illik hozzá a madeira típusú likőrbor, akár egy kis pohárral már az elkészítés során, akár - tejszín ellenére - fogyasztáskor. Már csak a gesztenye ára miatt is ünnepi leves, de egyszer egy évben igazán érdemes kipróbálni, még ha az az egy alkalom nem is Karácsony.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.