A melengető gesztenye

Bár még nem jött meg az igazi hideg, sokat szerepel a "melengető" szó a NoSalty házatáján. A gesztenye kicsit lemaradt a sorban, de íme, ami késik, nem múlik.

Többen számoltak be erről az ismerősi körömben, és még mindig meglepetéssel vesszük tudomásul mindannyian: ha gesztenyéről van szó, akkor a gesztenyepürén túl is van élet. De még milyen!

Mintha a gesztenye reneszánszát élné, annak ellenére, hogy elképesztő magasságokba szökött az ára. Ez a reneszánsz többek között a paleo étrend követőinek köszönhető, ugyanis ebben a diétában fontos szerepet játszik a gesztenye maga és a gesztenyeliszt. Mivel ennek az étrendnek fontos jellemzője számos gabona teljes mellőzése, előtérbe kerülnek más lisztalapanyagok, például ez az ízletes termés is. Ez a szúrós burokban növekvő, kemény héjjal körülvett mag nagyon magas keményítőtartalmú, ezért tökéletesen helyettesíti a búzalisztet is, sütemények sütésére is kiváló. Ezt a tulajdonságát most egy krémlevesnél vetettem be.

A leves nem pont paleo, tejszín és burgonya is van benne. Tulajdonképpen mindkettőt elhagyhatjuk, de mivel nekem nem is volt szempont a paleo táplálkozás, ezért ez eszembe sem jutott. Ráadásul a tejszíntől még melengetőbben krémes lesz a leves, a gesztenye pedig beépített sűrítőként viselkedik.

Vásárolhatunk gesztenyét a piacon, és ügyködhetünk magunk a hámozással, így kétségtelenül olcsóbb lesz a leves, és eszerint a videó szerint nem lesz sokkal hosszabb az előkészítés ideje sem.

Tehát nyers gesztenyével kezdünk, így minden egyszerre fő meg. A burgonya szintén a keményítőtartalmával járul hozzá a tartalmas leveshez, a répa és a zeller pedig csak egy ötlet: adhatunk hozzá fehérrépát is, vagy egy kevés paszternákot is, de vigyázzunk az édes ízével. Chilivel is ízesíthetjük a levest, és bevethetünk keleties fűszereket, például a koriandermag, vagy a rómaikömény, de még a kardamom sem áll messze a gesztenyétől. A lényeg, hogy ez a leves nem édes, hanem fűszeres, sós, és bármit is adunk hozzá, koncentráljunk erre a végeredményre.

A családomban ez általában egy karácsonyi fogás, és remekül illik hozzá a madeira típusú likőrbor, akár egy kis pohárral már az elkészítés során, akár - tejszín ellenére - fogyasztáskor. Már csak a gesztenye ára miatt is ünnepi leves, de egyszer egy évben igazán érdemes kipróbálni, még ha az az egy alkalom nem is Karácsony.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...