Megnyílt a 9. Budapesti Pálinkafesztivál

Napközben pálinkát kóstolni a belváros szívében? A tegnap megnyílt Budapesti Pálinkafesztiválon az év körtepálinkáját kóstoltuk.

Érkezésemkor a csupa fiatalemberekből álló Weiner rézfúvós band zendített rá éppen – először a pódium előtt szabadon hagyott terület egyik, majd másik oldalán álltak csatasorba. Szemközt, az Agárdi Pálinkafőzde faháza előtt az Intim Torna Illegál zenekar tagjaival találkoztam, akik később az este fő attrakciójaként léptek fel. Előtte azonban segítettek a Fesztivál megnyitó eseményén. Hogy miben? Kinyitni az első palack Év Körtepálinkáját!

Az eseményt megnyitó Jónás József elmondta, hogy az idei Fesztivál a körte jegyében zajlik. Az év pálinkakülönlegessége a Gusto, Nobilis, Márton és Lányai, Csalló, Tokaj-Hegyalja, Schiszler és Harmatrázó körtepárlatok házasításából született meg. Az Év Pálinkáját a blendmesterek kivételével eddig senki sem kóstolta meg, így a fesztivál látogatói lehetnek az elsők, akik tesztelik az egyedi, díszüveges alkotást. József aztán rövidre fogta mondandóját, hiszen szerinte két ellensége van egy fesztiválnak, az eső, amit ugye Yvette, a ciklon hozott magával, ezért került egy héttel későbbre a megnyitó. Valamint a hosszú megnyitószöveg, így át is adta a teret a Pálinka Lovagrend képviselőinek. A sok úr közül egy hölgy lépett a mikrofonhoz, Dr. Bikfalvi Istvánné, aki a pálinkáról mint hungarikumról, jó hírnevének megtartásáról, és a pálinkafogyasztási szokásokról beszélt. Felhívta a figyelmet a mértékletes és minőségi fogyasztásra, ugyanakkor elmondta, hogy korábbi pálinka-kutatóként végzett munkája alátámasztja, hogy a minőségi nedű kis mennyiségben egészségügyi szempontból is ajánlott.

Az Év Körtepálinkája
Intim Torna Illegál zenekar

Ekkor Jónás úr ismét magához ragadta a szót, és felhívta az Intim Torna tagjait a színpadra. Kiss Sanyit, az együttes vezetőjét interjúvolta, és megtudakolta, milyen viszonyban állnak a pálinkával. Kiderült, hogy a fiúk nemcsak szeretik, de készítik is a pálinkát – a rajongók legnagyobb örömére. Aztán végre sor került az Év Pálinkájának kóstolójára. “nagy anyag”, ahogy egy kedves egri borász barátom mondaná. Az illata fenséges, íze egy valódi aromabomba, és roppant tiszta, nem karcos egy cseppet sem. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra! Végül Jónás József egy nagyszerű gondolattal megnyitotta a Fesztivált, miszerint: “Akinek van barátja, az álmodhat nagyot. Mi nyertünk, mivel a Pálinka a barátunk!”

A megnyitó után volt alkalmam körbesétálni a Fesztivál területén, láttam a már megszokott és az új kiállítókat. A hatalmas serpenyős ételsor bódéján az utolsó simításokat végezték. Munkanap lévén nem kóstolhattam végig az összes pálinkakészítményt, de az agárdiak standja előtt nem tudtam ellenállni az újdonsült Agárdi Gin-nek, és hűsítőként meg kellett innom még egy gin-tonikot. Sajnáltam, hogy ott kell hagynom a sok ínycsiklandó finomságot, de jókedvűen tértem vissza az irodába, hiszen a Pálinkafesztivál még egész vasárnapig nyitva tart, így lesz alkalmam mindent kipróbálni.

Aki az esti koncerten részt vett és vállalta, hogy az Intim Torna zenekarral együtt énekel, annak megadatott, hogy “lyukat vágjon a kádba”, és onnan fogyassza a Fesztivál üdvöskéjét, a pálinkát. Rajtuk kívül az Óriás zenekar frontembere, Egyedi Péter, és a HalottPénz zenekar énekese, Járai Márk garantálja majd a Fesztivál további jó hangulatát.

A Budapesti Pálinkafesztivál 2014. május 22-25. között a Városháza Parkban látogatható. Napijegy: 2.000 Ft, a faházaknál készpénzes fizetés lehetséges.

A Pálinkafesztiválról és programjairól további információért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek