Megmutatjuk, hogyan tisztítsd az elektromos és az indukciós főzőlapod!

Az elektromos és indukciós főzőlapok tisztítása könnyű feladatnak tűnhet, pedig a fényes felületű, lapos tűzhelylap tisztítása közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. (x)

Rengeteg háztartásban ma már vagy elektromos vagy indukciós főzőlapot használunk. Ezek a feltűnést alig keltő (általában fekete, de már fehérben is kapható), szépen kidolgozott gépezetek konyhánk legérzékenyebb kellékei, tisztításuk közel sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A kerámia főzőlapok megfelelő tisztítására számos eszköz és szer rendelkezésünkre áll, hogy sok éven keresztül csodás, karcolásmentes eszközön főzhessünk a konyhánkban.

Soha ne hagyjunk szennyeződést a főzőlapon

Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés előtt és után mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a főzőlapon nincsen semmilyen ételmaradék. Egy főzőlapot mindig le lehet törölni nedves, mosogatószeres szivaccsal, fontos azonban, hogy a szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk az érzékeny felületet!

Dörzsölni tilos, kaparni csak módjával!

A szivacs durva, dörzsölős felülete apró karcolásokat hagyhat a főzőlapon, így a koszos felületet semmilyen esetben sem szabad súrolni.

Az odaégett szennyeződések eltávolítására használjunk kerámiakaparót vagy gittkést, amelyet egész élével a felületre támasztva, de csak lazán a főzőlaphoz nyomva vethetünk be a foltok letakarítására. A kaparót akkor is elővehetjük, ha még forró a főzőlap, érdemes viszont óvatosan kezelni, ugyanis ha túlságosan rányomjuk a pengét a kerámiára, könnyen összekarcolhatjuk a lapot.

Levakarhatatlan a mocsok a sütődről és a tűzhelyről? - Így tüntesd el a koszt vegyszermentesen!

Ezt olvastad már?

Ha egy kicsit félve esnél neki pengével kapargatni a főzőlapot, használhatsz egy természetes, ám kicsit hosszadalmasabb trükköt: melegítsd fel langyosra a főzőlapot, és dörzsöld be azt egy fél citrommal (sütőkesztyű mindenképpen legyen rajtad). Hagyd állni 5-10 percig a főzőlapon, majd mosd le egy nedves mosogatószivaccsal a citrom levét, és töröld a felületet szárazra.

Só, cukor, rizs - ezeknek a konyha másik végében a helye!

Persze nem lehet elkerülni, hogy ezek a szemcsés alapanyagok a főzőlap közelébe jussanak, óvakodjunk viszont attól, hogy a működő, forró felületre kerüljenek. A szemcsés dolgok (így például néhány súrolószer is) csúnyán tönkretehetik a főzőlapot, az égés által ugyanis a felület felpattogzik, ez pedig akár végzetes is lehet a drága, és nehezen beszerelt főzőlap számára.

Hogyan figyelhetünk még a főzőlapunk tisztaságára?

Ne használjuk tárolásra a főzőfelületet, és ne is vágjunk vagy hámozzunk annak közelében (még fa vagy műanyag deszkán se). Igyekezzünk elkerülni a sérült edények használatát, ezek ugyanis szintén karcolást okozhatnak, ugyanígy kerüljük el a már előbb említett durva felületű, fémes tisztítóeszközök használatát.

Keress indukciós főzőlapot a Candy termékkínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek