Megmutatjuk, hogyan tisztítsd az elektromos és az indukciós főzőlapod!

Az elektromos és indukciós főzőlapok tisztítása könnyű feladatnak tűnhet, pedig a fényes felületű, lapos tűzhelylap tisztítása közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. (x)

Rengeteg háztartásban ma már vagy elektromos vagy indukciós főzőlapot használunk. Ezek a feltűnést alig keltő (általában fekete, de már fehérben is kapható), szépen kidolgozott gépezetek konyhánk legérzékenyebb kellékei, tisztításuk közel sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A kerámia főzőlapok megfelelő tisztítására számos eszköz és szer rendelkezésünkre áll, hogy sok éven keresztül csodás, karcolásmentes eszközön főzhessünk a konyhánkban.

Soha ne hagyjunk szennyeződést a főzőlapon

Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés előtt és után mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a főzőlapon nincsen semmilyen ételmaradék. Egy főzőlapot mindig le lehet törölni nedves, mosogatószeres szivaccsal, fontos azonban, hogy a szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk az érzékeny felületet!

Dörzsölni tilos, kaparni csak módjával!

A szivacs durva, dörzsölős felülete apró karcolásokat hagyhat a főzőlapon, így a koszos felületet semmilyen esetben sem szabad súrolni.

Az odaégett szennyeződések eltávolítására használjunk kerámiakaparót vagy gittkést, amelyet egész élével a felületre támasztva, de csak lazán a főzőlaphoz nyomva vethetünk be a foltok letakarítására. A kaparót akkor is elővehetjük, ha még forró a főzőlap, érdemes viszont óvatosan kezelni, ugyanis ha túlságosan rányomjuk a pengét a kerámiára, könnyen összekarcolhatjuk a lapot.

Levakarhatatlan a mocsok a sütődről és a tűzhelyről? - Így tüntesd el a koszt vegyszermentesen!

Ezt olvastad már?

Ha egy kicsit félve esnél neki pengével kapargatni a főzőlapot, használhatsz egy természetes, ám kicsit hosszadalmasabb trükköt: melegítsd fel langyosra a főzőlapot, és dörzsöld be azt egy fél citrommal (sütőkesztyű mindenképpen legyen rajtad). Hagyd állni 5-10 percig a főzőlapon, majd mosd le egy nedves mosogatószivaccsal a citrom levét, és töröld a felületet szárazra.

Só, cukor, rizs - ezeknek a konyha másik végében a helye!

Persze nem lehet elkerülni, hogy ezek a szemcsés alapanyagok a főzőlap közelébe jussanak, óvakodjunk viszont attól, hogy a működő, forró felületre kerüljenek. A szemcsés dolgok (így például néhány súrolószer is) csúnyán tönkretehetik a főzőlapot, az égés által ugyanis a felület felpattogzik, ez pedig akár végzetes is lehet a drága, és nehezen beszerelt főzőlap számára.

Hogyan figyelhetünk még a főzőlapunk tisztaságára?

Ne használjuk tárolásra a főzőfelületet, és ne is vágjunk vagy hámozzunk annak közelében (még fa vagy műanyag deszkán se). Igyekezzünk elkerülni a sérült edények használatát, ezek ugyanis szintén karcolást okozhatnak, ugyanígy kerüljük el a már előbb említett durva felületű, fémes tisztítóeszközök használatát.

Keress indukciós főzőlapot a Candy termékkínálatában itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek