Levakarhatatlan a mocsok a sütődről és a tűzhelyről? - Így tüntesd el a koszt vegyszermentesen!

Veled is előfordult már, hogy a konyha takarítása közben a tűzhelyen és a sütőben lévő égett foltok egy órányi folyamatos súrolás után sem tűntek el? Van megoldás!

A főzőlap és a sütő takarítása nem könnyű feladat, az egyiket semmiképpen sem akarjuk összekarcolni, a másikhoz pedig elég nehéz hozzájutni. Legyen szó villany-, gáz- vagy indukciós főzőlapról, a tisztítás minden esetben fontos ahhoz, hogy finom ételeket készíthessünk.

A konyhát millió módon takaríthatjuk ki, ám közel sem mindegy az, milyen tisztítószereket használunk a siker érdekében. Íme néhány tipp, ha azt akarod, hogy a tűzhelyed úgy csillogjon, mint új korában!

Így takarítsd a sütőt!

  • Ha alapvetően tiszta a sütőnk is csak egy általános tisztítást szeretnénk végezni, vegyünk elő 2dl vizet, és egy tasak szalalkálit, majd keverjük össze az egészet egy masszává. Ezután szivaccsal oszlassuk el a sütőben a keveréket és hagyjuk érintetlenül a sütőt egy teljes éjszakára. Másnap vizes ronggyal takarítsuk ki a sütőt, és gyönyörködjünk a végeredményben!
  • Hasonló és szintén szuper megoldás, ha egy tasak szódabikarbónát pasztává keverünk 4 evőkanál vízzel. A kiürített sütőbe kenjük el a keveréket (ne hagyjuk ki a rácsokat és a tepsiket sem), és hagyjuk így a sütőt 8-12 órára. Az idő leteltével szivaccsal mossuk ki a sütőt, a makacsabb foltokra pedig spricceljünk ecetes vizet, és dörzsöljük át a foltot.
  • Jó megoldás lehet még két evőkanál só és két evőkanál citromlé keveréke egy kis ecettel vegyítve. A kapott anyaggal sikeresen és természetesen tisztíthatod ki a sütődet!

Így takarítsd a gáz főzőlapot!

  • Elsőként szedd le a rácsokat és töröld át a tűzhelyet egy nedves ronggyal. Egy enyhén mosószeres (Nem tisztítószeres!) puha szivaccsal töröld át még egyszer a főzőlapot, a megszilárdult foltokat pedig hagyd egy kicsit feloldódni. Ezután jöhet 1:2 arányban ecet és szódabikarbóna keveréke, amelyet 10-15 percig hagyunk állni a felületen. Egy dörzsölős szivaccsal kezdjük el óvatosan letörölni a főzőlapot, ezt a megoldást pedig alkalmazzuk a rácsoknál is!

Ezt pedig a villany- illetve indukciós főzőlaphoz!

  • Az eddigi megoldásokhoz hasonlóan ismét szódabikarbónára lesz szükségünk. Vegyünk elő egy kisméretű törülközőt és áztassuk be mosószeres vízbe. A főzőlapot szórjuk le szódabikarbónával úgy, hogy a durvább szennyeződésekre több por kerüljön. A törülközőt csavarjuk ki annyira, hogymég nedves maradjon, és 15-20 percre hagyjuk rajta a főzőlapon az anyagot. Ha tehetjük, ismételjük meg még egyszer ezt az eljárást, így ugyanis a legmakacsabb foltok is megadják majd magukat.

Ezeket olvastad már?

via:nosalty, thekitchn

Címlapról ajánljuk

További cikkek