Megkongatták a vészharangot - 2050-re luxuscikké válhat a csokoládé

Talán te is szereted a csokoládét, de ha nem történik valami, akkor hamarosan elbúcsúzhatsz tőle.

Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz. A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet.

A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.

Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5%-a nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához. Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel...

Ezeket olvastad már?

via Food & Wine

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!