Itt a meggyszezon, problémás lehet, mennyi kerül a befőttbe

Elindult a meggyszezon, a hazai termelőknek azonban szembe kell nézniük néhány olyan kérdéssel, melyre nem feltétlenül számítottak.

Múlt hét szerdán indult hivatalosan a hazai meggyszezon, az Index cikke alapján azonban nem várt problémákkal kell szembenéznie a termelőknek. Takács Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint ugyanis A valós termelői költségeket hűen reprezentáló kilogrammonkénti 280–300 forintos vagy afölötti árvárakozásokkal szemben 220–240 forintos ajánlatokkal szembesültek a termelők.

A zöldségesnél kapható meggy jó lesz, de a bolti befőttel már akadhatnak problémák

A termelők számára azért rossz hír az alacsony eladási ár, mert az elmúlt 25-30 évben többször is elfordult, hogy a konzervipari meggy felvásárlási ára meghaladta a 300 forintot úgy, hogy a termelői költségek ezalatt jóval alacsonyabbak voltak. Reményt keltő volt az is, hogy a befőttraktárak szinte üresek voltak, emiatt jelentős keresletre számított mindenki, a járvány és a háború, valamint az infláció miatt azonban a magyar konzervmeggy és meggybefőtt legnagyobb felvevőjének számító Németország is spórolásra kényszerült.

Tudomásunk szerint eddig inkább a kivárás volt a jellemző, és mindössze egyetlen nagyobb beszerzésről született megállapodás a német piacon. Így több feldolgozó is bizonytalan piaci környezetben kezdte el a gyártást, megállapodás nélkül indította el a gyártósorokat, és ajánlotta ki a termelőknek a felvásárlási árakat

– mondta Takács Ferenc az Index.hu-nak.

Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó exportszereplő, évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával ugyanis megközelítőleg 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon.

Egy másik nehézség a meggy mérete

A konzervipar számára minimum 18 milliméteresnek kell lennie a gyümölcsnek, az idei termés nagy része azonban nem biztos, hogy megüti a kellő nagyságot. Míg az ország nyugati részén a késő tavaszi, kora nyári esőnek köszönhetően nagyobbra nőtt a termés, addig a Dunától keletre – éppen ott, ahol a magyar meggytermő terület háromnegyede található – a súlyos aszály méretproblémákat okozott.

Mi lesz a befőttel?

Takács Ferenc szerint egy kiadós eső még segíthetne ezeken az ültetvényeken ahhoz, hogy megfelelő méretűre nőjenek a meggyek, az erre a hétre mondott hőségriadó azonban nem kecsegtet túl sok jó hírrel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mekkora területet érint a méretprobléma, a jelenlegi becslések szerint azonban a meggy jelentős része lehet túl kicsi, ennek következtében pedig értékesíthetetlen a befőttpiacon.

Az Index cikke alapján a termelők számára most az a legnagyobb kérdés az időjárás okozta problémákon kívül, hogy mennyire sikerül elismertetni a vevőkkel a valós termelési költségeket. Az egyre nagyobb költségek miatt évről évre többen döntenek a termelés befejezése és az ültetvények kivágása mellett.

Sokak számára meglepő lehet, de Takács Ferenc elmondása szerint a friss meggynek mindössze csak az 5-10 százaléka kerül a boltokba, a hazai ültetvények nagy része ipari feldolgozásra termel. A zöldségesnél kapható meggy általában magyar kistermelőktől, családi gazdaságokból származik, ára pedig hétről hétre egyre kedvezőbb:

míg a pünkösdi hétvégén a nagybani piacon a magyar meggy piacra lépő ára kilónként 1100 forint volt, addig a június 19-i hétvégén már csak 700 forint volt a meggy termelői ára.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek