Itt a meggyszezon, problémás lehet, mennyi kerül a befőttbe

Elindult a meggyszezon, a hazai termelőknek azonban szembe kell nézniük néhány olyan kérdéssel, melyre nem feltétlenül számítottak.

Múlt hét szerdán indult hivatalosan a hazai meggyszezon, az Index cikke alapján azonban nem várt problémákkal kell szembenéznie a termelőknek. Takács Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint ugyanis A valós termelői költségeket hűen reprezentáló kilogrammonkénti 280–300 forintos vagy afölötti árvárakozásokkal szemben 220–240 forintos ajánlatokkal szembesültek a termelők.

A zöldségesnél kapható meggy jó lesz, de a bolti befőttel már akadhatnak problémák

A termelők számára azért rossz hír az alacsony eladási ár, mert az elmúlt 25-30 évben többször is elfordult, hogy a konzervipari meggy felvásárlási ára meghaladta a 300 forintot úgy, hogy a termelői költségek ezalatt jóval alacsonyabbak voltak. Reményt keltő volt az is, hogy a befőttraktárak szinte üresek voltak, emiatt jelentős keresletre számított mindenki, a járvány és a háború, valamint az infláció miatt azonban a magyar konzervmeggy és meggybefőtt legnagyobb felvevőjének számító Németország is spórolásra kényszerült.

Tudomásunk szerint eddig inkább a kivárás volt a jellemző, és mindössze egyetlen nagyobb beszerzésről született megállapodás a német piacon. Így több feldolgozó is bizonytalan piaci környezetben kezdte el a gyártást, megállapodás nélkül indította el a gyártósorokat, és ajánlotta ki a termelőknek a felvásárlási árakat

– mondta Takács Ferenc az Index.hu-nak.

Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó exportszereplő, évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával ugyanis megközelítőleg 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon.

Egy másik nehézség a meggy mérete

A konzervipar számára minimum 18 milliméteresnek kell lennie a gyümölcsnek, az idei termés nagy része azonban nem biztos, hogy megüti a kellő nagyságot. Míg az ország nyugati részén a késő tavaszi, kora nyári esőnek köszönhetően nagyobbra nőtt a termés, addig a Dunától keletre – éppen ott, ahol a magyar meggytermő terület háromnegyede található – a súlyos aszály méretproblémákat okozott.

Mi lesz a befőttel?

Takács Ferenc szerint egy kiadós eső még segíthetne ezeken az ültetvényeken ahhoz, hogy megfelelő méretűre nőjenek a meggyek, az erre a hétre mondott hőségriadó azonban nem kecsegtet túl sok jó hírrel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mekkora területet érint a méretprobléma, a jelenlegi becslések szerint azonban a meggy jelentős része lehet túl kicsi, ennek következtében pedig értékesíthetetlen a befőttpiacon.

Az Index cikke alapján a termelők számára most az a legnagyobb kérdés az időjárás okozta problémákon kívül, hogy mennyire sikerül elismertetni a vevőkkel a valós termelési költségeket. Az egyre nagyobb költségek miatt évről évre többen döntenek a termelés befejezése és az ültetvények kivágása mellett.

Sokak számára meglepő lehet, de Takács Ferenc elmondása szerint a friss meggynek mindössze csak az 5-10 százaléka kerül a boltokba, a hazai ültetvények nagy része ipari feldolgozásra termel. A zöldségesnél kapható meggy általában magyar kistermelőktől, családi gazdaságokból származik, ára pedig hétről hétre egyre kedvezőbb:

míg a pünkösdi hétvégén a nagybani piacon a magyar meggy piacra lépő ára kilónként 1100 forint volt, addig a június 19-i hétvégén már csak 700 forint volt a meggy termelői ára.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.