Még jövőre is jó lesz a dió, ha így teszed el - Darálva és egészben is felhasználhatod

Hántolt, darált, vagy egész diót is eltehetsz, és akár hónapok múlva is felhasználhatod. Így tedd el, hogy biztosan elálljon a dió.

A dió finom a süteményekben, húsokhoz, vagy egyszerűen magában, nassolni valónak is. Ha nagyobb mennyiségű diód van, érdemes eltenned, mert még hosszú hónapok múlva is felhasználhatod.

Hántolt dió

Akár egészben, akár hántolt formában szeretnéd eltenni a diót, mindenképpen ki kell szárítanod. Ha hántolt diót szeretnél eltenni, a pucolást követően az első mozzanat a szárítás, amit hűvös, de száraz helyiségben konyharuhára vagy abroszra szétterítve végezz. A dió néhány nap alatt kiszárad, ezután tedd alaposan eltörölgetett, száraz befőttes üvegekbe vagy tartókba és csavarj rájuk légmentesen záródó fedelet. Az üvegekbe zárt diót hűvös helyen tárold, teheted a hűtőbe, sőt, a fagyasztóba is.

Darált dió

A darált dió helytakarékos megoldása a dió konzerválásának. A folyamat ugyanúgy, mint az előző esetben a pucolással és a szárítással indul. Ha kiszáradt a dió, daráld le, majd légmentesen záró üvegekbe, dobozokba töltsd. A hántolt dió mintájára a hűtőt és a fagyasztót használd tárhelyként, azonban arra ügyelj, hogy a tároló edény fedele valóban légmentesen zárjon, máskülönben a dió hamar átveszi a hűtőben tárolt többi élelmiszer ízét.

Egész dió

Ha családi házban élsz, akkor az egész dió szárítására a legideálisabb hely a padlás, de társasházban a fedett terasz is megfelelő. Az egész dió szárításánál az a lényeg, hogy szellős, de az időjárás viszontagságaitól fedett és a szoba hőmérsékletnél alacsonyabb hőfokkal rendelkező helyet találj. Terítsd szét a diót és hagyj időt a száradásra, azonban néhány naponta forgasd át, nehogy bepenészesedjen. Mivel ez a művelet időjárásfüggő is, ezért ha gyakran esik az eső, akkor akár 1,5 hónapot is igénybe vehet, amíg kiszárad a dió. A száradást követően tedd a diót hálós zsákba, és akaszd fel az éléskamrában.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...