Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Még jövőre is jó lesz a dió, ha így teszed el - Darálva és egészben is felhasználhatod

Hántolt, darált, vagy egész diót is eltehetsz, és akár hónapok múlva is felhasználhatod. Így tedd el, hogy biztosan elálljon a dió.

A dió finom a süteményekben, húsokhoz, vagy egyszerűen magában, nassolni valónak is. Ha nagyobb mennyiségű diód van, érdemes eltenned, mert még hosszú hónapok múlva is felhasználhatod.

Hántolt dió

Akár egészben, akár hántolt formában szeretnéd eltenni a diót, mindenképpen ki kell szárítanod. Ha hántolt diót szeretnél eltenni, a pucolást követően az első mozzanat a szárítás, amit hűvös, de száraz helyiségben konyharuhára vagy abroszra szétterítve végezz. A dió néhány nap alatt kiszárad, ezután tedd alaposan eltörölgetett, száraz befőttes üvegekbe vagy tartókba és csavarj rájuk légmentesen záródó fedelet. Az üvegekbe zárt diót hűvös helyen tárold, teheted a hűtőbe, sőt, a fagyasztóba is.

Darált dió

A darált dió helytakarékos megoldása a dió konzerválásának. A folyamat ugyanúgy, mint az előző esetben a pucolással és a szárítással indul. Ha kiszáradt a dió, daráld le, majd légmentesen záró üvegekbe, dobozokba töltsd. A hántolt dió mintájára a hűtőt és a fagyasztót használd tárhelyként, azonban arra ügyelj, hogy a tároló edény fedele valóban légmentesen zárjon, máskülönben a dió hamar átveszi a hűtőben tárolt többi élelmiszer ízét.


Egész dió

Ha családi házban élsz, akkor az egész dió szárítására a legideálisabb hely a padlás, de társasházban a fedett terasz is megfelelő. Az egész dió szárításánál az a lényeg, hogy szellős, de az időjárás viszontagságaitól fedett és a szoba hőmérsékletnél alacsonyabb hőfokkal rendelkező helyet találj. Terítsd szét a diót és hagyj időt a száradásra, azonban néhány naponta forgasd át, nehogy bepenészesedjen. Mivel ez a művelet időjárásfüggő is, ezért ha gyakran esik az eső, akkor akár 1,5 hónapot is igénybe vehet, amíg kiszárad a dió. A száradást követően tedd a diót hálós zsákba, és akaszd fel az éléskamrában.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!