Készülhet túróból, krumplis vagy kelt tésztából, lehet szilvával vagy lekvárral tölteni, egy biztos, nagyon hamar csak hűlt helyét találjuk a tálban…
Bár azt nehéz lenne kideríteni, hogy pontosan miért is csillan fel mindig a gyerekek szeme, ha szóba kerül a szilvás vagy a túrós gombóc, de egy biztos: mind ismerjük, szerettük és a mai napig szeretjük a gombócokat.
Mari nagyi most Felvidékről hozott nektek egy isteni szilvás gőzgombócot. Sőt, nem is egyet. Kisgyermekként, unokaként kóstolta először, de most már ő készíti az unokáinak, teljes szívvel, lélekkel.
A gőzgombócot a csehek, az osztrákok és a németek is magukénak vallják, de hogy hol készülhetett az "ős"gőzgombóc, azt hiszem, már nemigen tudnánk kideríteni. Nem is baj, a fontos, hogy az unokák imádják, mi több, a gombócgyártásban is lelkesen segítenek Mari nagyinak. Ő pedig jó szívvel, dióval, mákkal, csupaszon, vajasan, akárhogy megcsinálja, csak hogy minden gyerek a családban megtalálja a maga számítását.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A ’90-es évek konyhaszínei újra hódítanak, de most sokkal kifinomultabban, mint valaha. Mutatjuk, hogyan frissítik fel ezek az árnyalatok a konyhát úgy, hogy az egyszerre legyen modern és nosztalgikus.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...