Ezért válhat ritkasággá a marhahús pár éven belül

Hamarosan ritkasággá válhat a marhahús a világon, több tanulmány szerint ugyanis a marhatartás olyan káros hatással van a Föld klímájára, hogy hamarosan vissza kell majd szorítani az állatok tenyésztését és tartását.

Hamarosan igazi ritkaság lehet a marhahús – ezt állítja Európa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója. A G7 gazdasági portál cikkéből kiderül, több tanulmány is arról számolt be, hogy a bolygó klímájára valóban kiemelten káros hatással van a marhatartás.

Lehet, hogy néhány év múlva már csak az ünnepi asztalon lesz marhahús?

Jais Valeur, a Danish Crown vezetője a dán Berlingske-nek adott interjújában azt mondta, egészen biztos, hogy a marhatartás és marhahús-feldolgozás nem válik klímabaráttá, a marhatartással együtt járó metánkibocsátás ugyanis az egyik legkomolyabb éghajlatváltozást okozó tényező az élelmiszeriparban.

A G7 szerint a közelmúltban két tanulmány is kimutatta: a marhatartás még az eddig becsültnél is károsabb lehet. Két évvel ezelőtt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete megállapította, hogy az élelmiszerek előállítása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért felel.

Ez a magas érték nem csak a marhatartás miatt jön létre, beleszámítanak az olyan mezőgazdasági tevékenységek is, mint az erdőirtások vagy az élelmiszerszállítás során keletkező kibocsátás, de az élelmiszer-pazarlás és a sütéshez, főzéshez köthető kibocsátások is beletartoznak ebbe az értékbe. A World Resources Institute becslése szerint a közlekedés például (autó, vonat, hajó, repülőgép) "csak" a kibocsátások 16 százalékát adja globálisan.

Egy, a Nature Foodban idén publikált tanulmány szerint az élelmiszeripar összes kibocsátásának 57 százaléka állati eredetű termékek előállítása közben jön létre, ebből a marhatartás 34 százalékot ad ki. A növényi eredetű élelmiszerek előállítása az élelmiszeriparban a kibocsátások 29 százalékát adja ki.

Köztudott, hogy a szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, de nem csak ezért káros a tartásuk a környezetre nézve, hiszen a marhák ellátásához nagy területű legelőkre van szükség, melyek sokszor erdőirtások árán jönnek létre. Az Economist cikke szerint a marhatartás üvegházhatású gázkibocsátása kalóriánként hétszerese a disznóénak. Amennyiben a klímavédelem érdekében korlátozásokat vezetnek be a jövőben, úgy a marhahúsfogyasztás visszaszorításával jelentős hatást lehetne elérni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...