Ezért válhat ritkasággá a marhahús pár éven belül

Hamarosan ritkasággá válhat a marhahús a világon, több tanulmány szerint ugyanis a marhatartás olyan káros hatással van a Föld klímájára, hogy hamarosan vissza kell majd szorítani az állatok tenyésztését és tartását.

Hamarosan igazi ritkaság lehet a marhahús – ezt állítja Európa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója. A G7 gazdasági portál cikkéből kiderül, több tanulmány is arról számolt be, hogy a bolygó klímájára valóban kiemelten káros hatással van a marhatartás.

Lehet, hogy néhány év múlva már csak az ünnepi asztalon lesz marhahús?

Jais Valeur, a Danish Crown vezetője a dán Berlingske-nek adott interjújában azt mondta, egészen biztos, hogy a marhatartás és marhahús-feldolgozás nem válik klímabaráttá, a marhatartással együtt járó metánkibocsátás ugyanis az egyik legkomolyabb éghajlatváltozást okozó tényező az élelmiszeriparban.

A G7 szerint a közelmúltban két tanulmány is kimutatta: a marhatartás még az eddig becsültnél is károsabb lehet. Két évvel ezelőtt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete megállapította, hogy az élelmiszerek előállítása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért felel.

Ez a magas érték nem csak a marhatartás miatt jön létre, beleszámítanak az olyan mezőgazdasági tevékenységek is, mint az erdőirtások vagy az élelmiszerszállítás során keletkező kibocsátás, de az élelmiszer-pazarlás és a sütéshez, főzéshez köthető kibocsátások is beletartoznak ebbe az értékbe. A World Resources Institute becslése szerint a közlekedés például (autó, vonat, hajó, repülőgép) "csak" a kibocsátások 16 százalékát adja globálisan.

Egy, a Nature Foodban idén publikált tanulmány szerint az élelmiszeripar összes kibocsátásának 57 százaléka állati eredetű termékek előállítása közben jön létre, ebből a marhatartás 34 százalékot ad ki. A növényi eredetű élelmiszerek előállítása az élelmiszeriparban a kibocsátások 29 százalékát adja ki.

Köztudott, hogy a szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, de nem csak ezért káros a tartásuk a környezetre nézve, hiszen a marhák ellátásához nagy területű legelőkre van szükség, melyek sokszor erdőirtások árán jönnek létre. Az Economist cikke szerint a marhatartás üvegházhatású gázkibocsátása kalóriánként hétszerese a disznóénak. Amennyiben a klímavédelem érdekében korlátozásokat vezetnek be a jövőben, úgy a marhahúsfogyasztás visszaszorításával jelentős hatást lehetne elérni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?