Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Még idén számottevő áremelkedésre számíthatunk a kenyér és a marhahús tekintetében, különösen az utóbbi esetében, amelynek termelői ára már most is jelentős növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A betakarított búza egyharmada alkalmas étkezésre

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) adatai szerint Magyarországon 2024. 27. héten a vágómarha termelői ára a következőképpen nézett ki:

  • a fiatal bika 1 489,99 Ft/kg hasított meleg súly, 59 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árat,
  • a vágótehén 1 211,52 Ft/kg hasított meleg súly, 71 százalékkal magasabb, mint 2023 azonos időszakában,
  • a vágóüsző 1 173,48 Ft/kg hasított meleg súly, 90 százalékkal drágább, mint egy éve.

A vágási statisztika szerint 10,3 százalékkal maradt el az idei január­­-május időszakban élősúlyban kifejezett vágott marha 2023 ugyanezen időszakához képest.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 13,2 százalékkal bővült (24,9 ezer tonna), értéke 8,4 százalékkal emelkedett 2024 január–áprilisában 2023 azonos időszakához képest.

A kenyér ára is megindul fölfelé

Ennek legfőbb oka, hogy az idei búzatermés minősége.

A betakarított búza egyharmada lett étkezési minőségű, a maradékot csak takarmánynak lehet eladni.

Olyan gazda is akad, aki termésének kilenctizedét nem tudja eladni kenyérbúzának – derült ki az RTL Híradó cikkéből. A búzatermés még a tavalyitól is jóval elmaradt, ennek pedig az aszályos tavasz az oka legfőképp. A pékek ennek ellenére nem szeretnének emelni áraikon, mert biztosak abban, hogy ezt már nem fizetnék ki az emberek, ugyanis az elmúlt öt évben triplájára drágult a kenyér a KSH adatai szerint.

Források: 1., 2., 3.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...