Népszerű áruházlánc üzleteiben adhatjuk le a használt sütőolajat

A népszerű üzletlánc régi-új kezdeményezésével mostantól még egyszerűbbé válik környezetünk védelme.

A Spar még 2021-ben indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, azóta pedig állandóan bővítik az átvételi pontok számát. Az indulás évében kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottak fel egy-egy 800 literes kapacitású speciális tárolót. 2022-ben további harmincöt hasonló átvevőhelyet hoztak létre. A tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot rendszeresen elszállítják a gyűjtőpontokról, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük – írja a Trade magazin.

2022-ben már nagyjából 70 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le

Környezettudatos kezdeményezésünk a lakosság körében is pozitív fogadtatásra talált: 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le kihelyezett gyűjtőpontjainkon

– idézi a cikk Maczelka Márkot, a Spar Magyarország kommunikációs vezetőjét.

A vizek élővilágára természetesen nemcsak a kőolaj, hanem a növényi olajok, állati zsírok, vagyis a háztartási sütési olajok is károsak. A környezet megóvása szempontjából ezért rendkívül fontos a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése és újrahasznosítása, hiszen már egyetlen cseppjük is veszélyes lehet az élővizekre nézve.

Emiatt is nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között se öntsük a lefolyóba, vízelvezetőkbe és a kukába a maradék olajat. Magyarországon egy év alatt majdnem 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban. Az említett hatalmas mennyiségnek azonban csupán egy töredéke kerül gyűjtőpontokra.

Ha leadjuk a veszélyes hulladékokat a gyűjtőpontokon, akkor közreműködünk abban, hogy a belőlük készült bio-üzemanyag visszakerüljön a körforgásba. A tudatos hulladékkezeléssel nemcsak a közműszolgáltatók környezetvédelmi munkáját segíthetjük, hanem megóvhatjuk a szennyvízhálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is.

Forrásunk volt.


A környezetvédelem fontos téma, ezeket is érdemes elolvasnod!

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek