Kerüld el, hogy idén keserű mákot vegyél

A mák az adventi, karácsonyi időszak legtipikusabb, mégis egyik legérdekesebb alapanyaga: az apró olajos mag nemcsak bejglibe dukál, kerül kalácsba, sütikbe, sós finomságok tetejére is. Imádjuk! Kivéve, ha véletlen keserű kerül a kezünk közé.

A mák az ünnepi hetek egyik leggyakrabban használt finomsága. Tudtad, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz? Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak, továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.

Hogy mitől lehet keserű?

A mák egyik hátulütője lehet viszont - az árán kívül - , hogy avas, kesernyés utóíze lehet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.

A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná

– árulta el Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője az életforma.hu-nak.

A betegségek elkerülésének nem a permetezés az egyetlen módja, fontos a talaj tápanyagtartalma, vitaminnal való ellátása és a megfelelő minőségű vetőmag használata is.

Az egészséges mák ízén akkor is csorba eshet, ha az aratást követően nem tisztítják meg rendesen, és esetleges szennyedződés, gyom marad a szemek közt

Tárolás is fontos!

A szakember szerint lényeges, hogy a forgalmazók külön kezeljék az egyes évjáratú mákszállítmányokat, hiszen a mák aratás után maximum egy évig marad makulátlan minőségű és ízű.

Tipp: nagyobb mennyiségű mák vásárlásakor érdemes őrlés nélkülit választani, és hűvös helyen tárolni, így a benne levő mákolaj nem öregszik. Darálás után jó, ha minél előbb elfogyasztjuk a mákos finomságokat, de a mákot akár mélyhűteni is lehet, rövid ideig!


Még több téli alapanyag itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...