Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyar siker az amerikai pizzaversenyen - imádták Szabi, a pék kovászos pizzáját

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék kiemelkedő helyezést ért el az USA-ban rendezett, a világ legnagyobbjának tartott pizzakiállításon, a 34. pizzaexpon. 

A pizza őshazája, Itália után most az USA-ban, Las Vegasban tette próbára magát a magyar kézműves pék és pizzamester, Szabadfi Szabolcs. A múlt héten rendezték meg az amerikaiak a világ legnagyobb iparági kiállítását, a 34. PizzaExpo-t, amelynek része az International Pizza Challenge is. Az idei PizzaExpo-n több mint 500 kiállító, 1400 stand és több tízezer ember vett részt Nevadában.

Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – a nem klasszikus (Non-traditional) kategóriában indult kovászolt pizzájával. Összesen 5 kategóriában (Traditional, Non-traditional, Pan, Pizza Napoletana, Gluten-Free) indultak a versenyzők, több mint 200-an a világ minden tájáról.

Szabi különleges pizzatésztájának az alapja a természetes kovász volt, és többek között olyan organikus összetevőket használt fel vega pizzájához, mint a zöldparadicsom, a fekete fokhagyma, a naranccsal marinált tökszalag, a burrata, a chiliszál, a trikolor mángold, a bébirépa vagy a bazsalikomkaviár.

„Olyan pizzát készítettem, aminek küldetése volt! Csak organikus kerti zöldségeket használtam és sajtot. A tésztám hosszú, 3 napos eljárással készült, kovásszal. Azt szerettem volna elérni, hogy felfújódjon, levegővel telített legyen, és sikerült. Egy könnyed, friss ízű pizzát szerettem volna létrehozni, és boldog voltam, amikor a versenyen a speaker ebben megerősített. Állítása szerint a nap legfrissebb ízű pizzája az enyém volt” – mesélte el Szabi, a pék.

A magyar pizza és megálmodója végül a 22. helyen végzett a világversenyen. Érdekesség, hogy előtte csak az amerikaiak, az olaszok és egy japán versenyző végzett több pontszámmal ebben a kategóriában, így a nemzetek versenyét tekintve Szabi, a pék révén Magyarország a 4. nemzet a listán.

Ki is ez a pék?

Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 26 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehérkenyér receptjét. Alap életműködéséhez három dolog szükséges: liszt, kovász és kávé. Mindig lisztes a köténye. Aludni nem nagyon szokott. A folyamatosan pörgő, kreatív ötletember egy tündéri kisvárosból, Kőszegről származik, de igencsak világlátott: összesen 10 évet töltött külföldön  (Ausztriában, Máltán, Olaszországban és Svédországban), majd hazajött, és sokunk örömére három éve megnyitotta a Panificio il Basilico-t, azaz a Bazsalikom Pékséget, amely egyben bisztró is, egy mindig nyüzsgő, hangos tér. S hogy mire a legbüszkébb? Három gyermekére, Winnie-re, az okos labradorjára és a pizzára, amit süt! Apropó, pizza: már 3 nívós pizza világversenyen van túl (Campionato Mondiale Della Pizza 2017, Párma – 48. hely / Campionato Europeo Della Pizza 2017, Milanó – 18. hely / International Pizza Challenge 2018, Las Vegas – 22. hely)
 

Receptajánló:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!